Veszik a traktorokat, mint a cukrot

Az idei első félévben 2425 új traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez több mint 48 százalékkal haladta meg az előző év első hat hónapjában regisztrált 1633-as értéket. Ugyanebben az időszakban 736-ról 1041-re emelkedett az eladott új mezőgazdasági pótkocsik száma, ami 41 százalékos növekedést jelent.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Különösen a legutóbbi időszakban, júniusban volt kiugró, 88 százalékot is meghaladó a növekedés: a hónap során 504 új traktort adtak el, szemben a tavaly ilyenkori 268 géppel.

 

 

„Mindenképpen komoly pozitív fejleménynek számít, hogy a termelési költségek jelentős megugrása, illetve a járműipari beszállítói láncoknak a mezőgazdasági gépek gyártóit is érzékenyen érintő akadozása ellenére ekkora növekedést sikerült elérni a mezőgazdasági gépek piacán - mondta el Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője. – Örvendetes, hogy a terményárak jelentős növekedéséből keletkező plusz forrásokat, valamint a rendelkezésre álló pályázati összegeket a gazdák a jelenlegi bizonytalan környezetben is nagy arányban a hosszú távú hatékonyságot biztosító beruházásokra fordítják.”

Az ország keleti felét sújtó jelentős aszály miatt fellépő terméskiesés azonban az év második felében negatív hatással lehet a traktoreladások alakulására. Az árak emelkedése és a szállítási határidők meghosszabbodása mellé ezzel egy újabb bizonytalansági tényező társult, ami éves szinten a jelenlegi 48 százaléknál alacsonyabb növekedési ütemet eredményezhet az eladási számokban.

Az első félévben is a 8 tonnánál nagyobb traktortípusokból fogyott a legtöbb, így az időszak során a teljes eladások 52 százaléka ebben a szegmensben zajlott. A traktormárkák közötti versenyben a DataHouse adatai szerint a John Deere 17,1 százalékos eladási arányával továbbra is magasan veri a mezőnyt. Komoly előrelépést ért el az önmagát az MTZ utódjának tartó Solis: az indiai gyártó jelenlegi 9,6 százalékos részesedésével két év alatt a 12. helyről a második helyre ugrott. A lista harmadik helyén jelenleg a New Holland áll 7,7 százalékkal. Az első öt márka közé még a Fendt és a Claas fért fel 5,9, illetve 5,8 százalékos részedéssel – utóbbi tavaly még a lista második helyét foglalta el.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo