Van potenciál a magyar kkv-kban

A Pegazus Díj Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásainak elismerése. A díjazottak nyilvános árbevétel adatainak összevetése alapján a cégek éves szinten átlagosan mintegy 80%-os árbevétel növekedést értek el - van tehát potenciál a magyar kkv-kban.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/digitalart

Idén immár hatodik alkalommal adták át a Pegazus Díjat, Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásainak elismerését. A Pegazus 2014 Díj adományozói az Enterprise Investors magán- és kockázati tőkealap-kezelő vállalat; valamint a Bisnode, nemzetközi cégminősítő. A díj a kiemelkedő növekedést felmutató magyarországi kis- és középvállalkozásokat ismeri el, és valóban a legdinamikusabban fejlődő cégek nyerhetik el, hiszen az összesen 30 díjazott vállalkozás nyilvános árbevétel adatainak összevetése alapján a cégek éves szinten átlagosan mintegy 80%-os árbevétel növekedést értek el a vizsgált, 2011-2013 közötti időszakban. Az idén díjazott cégek is a legkülönfélébb iparágakban működnek; élelmiszeripari és élelmiszerbiztonsági, orvosi berendezés és implantátumok gyártása, fűtéstechnológia, fémmegmunkálás, vagy díszítőszobrászati és belsőépítészeti szolgáltatások nyújtása, hogy csak néhányat említsünk a sorból.

„Ez a kiemelkedő növekedési eredmény is mutatja, hogy van a magyar gazdaságban tartalék és potenciál.  A díjazott vállalkozások teljesítménye annak fényében jelent igazi fejlődési mintát és pozitív példát, hogy a legutóbbi felmérések szerint is a kis- és középvállalkozások jelentik Magyarországon a nemzetgazdaság motorját, helyzetük és teljesítményük alakulása számottevő mértékben befolyásolja a hazai gazdaság helyzetét, nem beszélve arról, hogy milyen jelentős részt vállalnak a foglalkoztatásban. Ezt mi sem támasztja jobban alá, minthogy évről-évre a GDP közel 60%-át adják és a szektor által foglalkoztatottak aránya több mint 70%, de vannak olyan iparágak, ahol ez az arány eléri a 90%-ot. Ezért fontos a stabil jogi környezet, a megfelelő képzési háttér és a jó fizetési morál fenntartása a szektorban. A Pegazus díjat partnereinkkel, pont azzal a szándékkal hoztuk létre, hogy ezt az igen jelentős, de nem eléggé elismert vállalkozói kultúrát nyilvánosan is elismerjék. Az Enterprise Investors több mint 20 éves regionális befektetési tapasztalata is azt mutatja, hogy a most díjazott cégek a környező országok kis és középvállalati szektorával összehasonlítva is büszkék lehetnek eredményeikre.” – fogalmazott Tüske Tamás, az Enterprise Investors ország igazgatója, befektetési szakértő.

"Nagyon nagy szüksége van nemzetünknek példaképekre és jól működő, sikeres vállalkozásokra. Nagyon fontosnak tartom ezen gazdasági szereplők elismerését. Örömmel tölt el, hogy léteznek olyan kezdeményezések, mint a Pregazus díj, melynek célja, hogy ezekre a kiváló teljesítményekre felhívja a figyelmet” - tette hozzá Cserpes István, a Cserpes Sajtműhely alapító tulajdonosa, aki ünnepi beszéddel üdvözölte a díjazottakat.

„A folyamatosan változó gazdasági környezetben és a felgyorsult világban még nagyobb siker olyan vállalkozást működtetni, ami innovatív és képes dinamikusan fejlődni. A Bisnode cégminősítő megoldásainak is az a célja, hogy a vállalkozások biztonságosan tudjanak fejlődni, a pénzügyi kockázatok ne állják fejlődésük útját, valamint, hogy a rosszul fizető, a dinamikus fejlődést gátoló piaci magatartást végző cégek kiszűrésre kerüljenek. Megtiszteltetésnek veszem, hogy idén is közreműködik a Bisnode a Pegazus Díj díjazottjainak kiválasztásában és gratulálok a díjazottak teljesítményéhez” – tette hozzá Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere.

Feltörekvők és piacvezetők – a toplista

Két kategóriában nyerhették el a rangos elismerést a hazai vállalatok: a FELTÖREKVŐ kategóriában azok a vállalatok szerepeltek, amelyek árbevétele 2013-ben 250 millió és 2,5 milliárd forint között mozgott; míg a PIACVEZETŐ kategóriába olyan hazai cégek kerültek, amelyek árbevétele 2013-ban 2,5 milliárd forint felett volt.

„FELTÖREKVŐ” kategória

A nyugat-magyarországi régióban a S-ELEKTROSZINTER Kft. volt a kategória győztes. A cég festéstechnológiai berendezések gyártásával és forgalmazásával foglalkozik és a 2011-2013 közötti időszakban átlagosan több mint 260%-os árbevétel növekedést produkált évente. A közép-magyarországi régió legjobbjának az ALAK ART Ipari és Képzőművészeti Kft.- t találta a zsűri; a cég innovatív, díszítőszobrászattal, belsőépítészettel, generál kivitelezéssel és tervezéssel, foglalkozik és átlagosan több mint 120%-os árbevétel növekedést ért el 2011-2013 közötti időszakban éves szinten. A kategória kelet-magyarországi bajnoka pedig a Food Analytica Kft. lett, amely élelmiszerbiztonsági ellenőrzéssel foglalkozik. A cég 2011-2013 között éves szinten átlagosan több mint 80%-os árbevétel növekedést ért el.

„PIACVEZETŐ” kategória

A „PIACVEZETŐ” kategóriában a nyugat-magyarországi régió első helyezettje a MEDITERRÁN Magyarország Kft. lett, amely 2011 és 2013 között 17%-os átlagos árbevétel növekedést ért el évente. A cég építési betontermék és beton tetőcserép gyártásgyártásával foglalkozik. A közép-magyarországi régióból a MEDISO Orvosi Berendezés Szerviz Kft.-t találták a kategória legjobbjának; a cég fő profilja orvosi műszergyártás. A társaság átlagos éves árbevétel növekedése 2011-2013 között 27%-os volt. A kategória kelet-magyarországi régiójának első helyezettje a PLATT 2003 Kft. lett. A vállalat fémszerkezet- és kazángyártással foglalkozik. A cég 21%-os átlagos árbevétel növekedést ért el évente a vizsgált időszakban.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo