Változtatni kellene a mostani nyugdíjmegtakarítások rendszerén

Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.

A jelenlegi magyar öngondoskodási rendszer elsősorban a középgenerációt éri el és azokat, akik átlag feletti jövedelemmel rendelkeznek – mondta Karácsony Mihály a Nyugdíjszerviz adásában. Emiatt pedig nagyon sok társadalmi réteg kerül bizonytalan helyzetbe.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint nyugdíjbiztosítással jelenleg 420 ezer magyar polgár rendelkezik és ők valóban elsősorban a közép- és felsőosztály tagjai. Hasonló a helyzet a nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében, amelyből 80-100 ezer létezik a mai Magyarországon. Összességében ez körülbelül félmillió ember. Van azonban a harmadik elem az önkéntes nyugdíjpénztári tagság, amellyel körülbelül 1 millió ember rendelkezik. Igaz, csak a fele fizeti rendszeresen a tagdíjat.

Ez a rendszerelem tipikusan az alacsony keresetűeknek nyújt lehetőségeket. Az ő esetükben viszont kulcskérdés a munkáltatói hozzáállás. Ha a munkaadó átvállalja ennek a tagdíjnak a kifizetését, ha nem is egészében, csak részben, akkor is a munkavállalói motiváció szinte száz százalékos lesz. Jó példa erre, a Magyar Villamos Művek (MVM), amely nagyon komoly összeggel támogatja munkavállalóinak öngondoskodását. Külön előnye ennek a konstrukciónak, hogy a munkáltatótól kapott hozzájárulás 20 százalékát a dolgozó adójóváírásként visszaigényelheti, ami dupla haszon.

Farkas András elmondta, hogy végül is az öngondoskodás egy bizalmi kérdés. Ez ügyben hatalmas sebet ejtett a Magánynyugdíjpénztárak bezárása. 3 millió tag hirtelen ott állt öngondoskodás nélkül és még meg is fenyegették őket, hogy állami nyugdíjuk sem lesz, ha nem lépnek vissza a kormány által garantált rendszerbe. Minek takarékoskodjak hosszútávra, ha azt bármikor elveheti az állam – kérdezték az emberek.

Farkas András úgy látja, hogy e területen nagyon erős a bizalmi válság és szükség lenne bizonyos reformokra, például arra, hogy a rendszerben elérhető kedvezményeket valorizálják, karbantartsák, amelyek 2016 óta nem változtak. A 20 százalékos adó-visszatérítés mértéke nyugdíj-megtakarítási típusonként eltérő összegben – 100 000 és 150 000 forint között maximalizálva van. Többféle nyugdíj-megtakarítás esetében pedig egy személy, egy évben maximum 280 000 forintot igényelhet vissza, és ez az összeg nem ugyanazt jelenti ma, mint 2016-ban.

A Nyugdíjszerviz e-mail címe éjjel-nappal működik.

Címe: [email protected].

Szakértőink bármilyen nyugdíjjal kapcsolatos kérdésre szívesen válaszolnak. A műsor az Oltalom Rádió, a Klasszis Média, valamint a Piac és Profit gazdasági hírportál együttműködésében készül.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo