Változásban jók vagyunk!

Jó helyen indított Magyarország a KPMG és az Oxford Economics egyes országok változási képességét vizsgáló rangsorában. A 2013-as, 90 országra kiterjedő vizsgálatban Magyarország még nem szerepelt, a mostani listán azonban a 29. helyen végzett, megelőzve a legtöbb régiós versenytársat. Világviszonylatban Szingapúr, Svédország és Hongkong végzett az élen, de a legnagyobb meglepetést néhány olajország okozza.

Kép:PP archív

A KPMG és az Oxford Economics a „Change Readiness Index” felmérés keretében 127 országban vizsgálta, mennyire felkészültek a változásokra a vállalatok, a kormányok, az emberek és a civil szervezetek. A kutatók több szempontot is figyelembe vettek: megnézték, hogy az egyes országok milyen hatékonyan reagálnak a természeti katasztrófákra, a technológiai, demográfiai változásokra, a nemzetközi versenyre és a beruházásokra. A felkészültség ez esetben azt jelenti, mennyire számítanak a társadalom különböző szereplői a változásokra, hogyan válaszolnak az új kihívásokra. Az ebből a szempontból sikeres országok gyorsan reagálnak, proaktívan kihasználják a változás nyújtotta lehetőségeket, vagy enyhítik a változások káros hatásait.

Sokféle alap, ugyanaz a vég

A ranglista elején található országok elhelyezkedésükben és méretükben is különböznek, miközben több olyan közös tulajdonságuk van, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy felkészülten álljanak a változások elé: dinamikus üzleti környezetet biztosítanak vállalkozásaiknak, stabil és hatékony a kormányzatuk, népességük képzett és fiatal, a civil társadalom pedig erős. Ezek a körülmények változó mértékben ugyan, de jellemzően fontos szerepet játszanak az élbolyba tartozó országok jó változástűrő képességében.

Változóképesség nélkül lehúzhatjuk a rolót
A multikulturális környezetben működő cégeket nem lehet már ugyanolyan módszerekkel és attitűddel sikerre vinni, mint húsz éve. Dinamizmus, innováció képesség – kortól függetlenül erre van szükség vezetői oldalon is, különben lehúzhatjuk a rolót.
A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy az egy főre jutó GDP erős korrelációt mutat a változási képességgel, még akkor is, ha a jólét forrása az olaj. Legalábbis erre utal, hogy az Egyesült Arab Emírségek az 5., Katar pedig a 7. a listán. Alaposabban megnézve a két ország alindexeit, az látszik, hogy az Egyesült Arab Emírségek remek demográfiai adottságai mellett kifejezetten diverzifikált és nyitott gazdasága, erős munkaerőpiaca, technológiai és infrastrukturális fejlesztései miatt került az élbolyba. Katar helyzete némiképp eltérő. Bár a demográfiai helyzet itt is nagyot lendített az ország értékelésén, a nyitottság nem éppen az ország erőssége (32.) – sokkal inkább a jó szabályozói környezet, az erős makrogazdasági mutatók és a fejlett pénzügyi szektor miatt képes jól reagálni a változásokra.

A magyar helyzet

Magyarország az összesített listán a 29. helyet foglalja el, régiós versenytársai közül csak Csehország (27.) előzi meg, de közvetlenül mögöttünk áll Szlovákia (30.) és Lengyelország (32.) is. Litvánia (36.) már némiképp leszakadt, Bulgária (47.) és Románia (79.) pedig már kifejezetten alulteljesítőnek számít a változási készség terén.

Az alindexek közül Magyarország a gazdaság nyitottságát és diverzifikáltságát, valamint az innováció és k+f terén mutatott teljesítményét tekintve szerepel különösen jól. A kormányzat alkalmazkodási képességét tekintve az összesített rangsorban csak a 35. helyre fértünk fel, e tekintetben Lengyelország, Szlovákia és Csehország is megelőzi Magyarországot.

A felmérés részletes eredményei online is megtekinthetők, az egyes országok teljesítményei egymással összehasonlíthatók itt.

A lista első 20 helyezettje

1. Szingapúr 11. Dánia
2. Svájc 12. Németország
3. Hongkong 13. Egyesült Királyság
4. Norvégia 14. Kanada
5. Egyesült Arab Emírségek 15. Japán
6. Új-Zéland 16. Ausztrália
7. Katar 17. Ausztria
8. Dánia 18. Belgium
9. Svédország 19. Chile
10. Finnország 20. Egyesült Államok

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo