Valami hatott a magyar hangulatra

Novemberben folytatódott a lakossági és az üzleti bizalom növekedése, utoljára 2011-ben tekintettünk ilyen bizalommal a jövőbe. Javult a foglalkoztatási szándék, a fogyasztók pedig lényegesen jobbnak ítélik meg most a gazdasági kilátásokat.

Novemberben a GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint lendületesen tovább javultak az üzleti és különösen a fogyasztói várakozások. A GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének trendje 2012 végétől emelkedő, s a mostanival megegyező érték utoljára 2011 elején volt tapasztalható. Tavaly még nem voltunk ilyen bizakodóak.

Az üzleti szférán belül az ipari cégek sokkal optimistábbak lettek, a többi ágazat várakozása viszont inkább csak stagnált. Az ipari bizalmi index novemberben folytatta nyár vége óta tartó növekedését, s a javulást remélők aránya hosszú idő után, ha csak minimálisan is, de meghaladta a romlásra számítókét. A mutató minden eleme – így a termelési kilátások és a rendelésállomány megítélése – javult, csak az exportrendelésekről alkotott vélemény lett kissé rosszabb az októberinél.

Forrás: GKI konjunktúra-index

A cégek jövő évi beruházási szándékai hasonlóak az ideihez, a válaszadók főként az elhasználódott berendezések cseréjét tervezik. Az építőiparban az év eleje óta rohamosan csökkenő pesszimizmus novemberben már alig oldódott tovább. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése javult, de a rendelésállományoké romlott októberhez képest. A kereskedelmi bizalmi index négyhónapos emelkedést követően stagnált. Az eladási pozíció megítélése erősen növekvőnek érzett készletszint mellett nem változott, míg a rendelések várható alakulását az októberinél optimistábban ítélték meg a válaszadók. A szolgáltatói várakozások novemberben nem változtak, de az üzletmenet és a várható forgalom megítélése javult.

A cégek hangulatát az MNB növekedési hitelprogramja is előnyösen befolyásolja!

A nemzetközi helyzet is pozitívnak látszik
2013 harmadik negyedévében növekvő üzleti bizalomról és derűlátó gazdasági kilátásokról számoltak be a világ vezető pénzügyi szakemberei. A közép- és kelet-európai régióban azonban továbbra is megoszlanak a vélemények a növekedés fenntarthatóságáról.
A foglalkoztatási szándék az építőiparban és a kereskedelemben erősödött, a szolgáltató cégeknél gyengült, az iparban nem változott. Jelentősen csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési törekvés a kereskedelemben lényegesen elterjedtebbé vált, mértéke azonban változatlan. Az ipari és szolgáltató cégek tervezett áremelése stagnált, az építőiparban pedig erősödött a deflációs nyomás.

A fogyasztók inflációs várakozása nem változott. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőiparban és a lakosság körében érezhetően, a szolgáltatók körében kissé javult, az iparban nem változott, a kereskedelemben romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index novemberben egyetlen hónap alatt ritkán tapasztalható mértékben emelkedett. A lakosság a saját várható pénzügyi helyzetét és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét sokkal, megtakarítási képességét kissé kedvezőbbnek ítélte, mint októberben.

Ez kellene az igazi növekedéshez!
Magyarország, valamint a régió gazdasági helyzete, ezen belül az export lehetőségei és kockázatai voltak a fókuszban a Coface által rendezett, „Az exportkockázatok a törékeny gazdasági növekedési tükrében” című országkockázati konferencián. Bár Magyarország számos makrogazdasági mutatója kedvező, a bizalomhiányos környezet gátat szabhat a tartós gazdasági fejlődésnek – értettek egyet a Coface hitelbiztosító és követeléskezelő országkockázati konferenciájának szakértői. A résztvevők egyúttal hangsúlyozták, hogy a kiszámíthatóság szintén kulcsfontosságú a növekedési pálya megalapozásához, a gazdaság motorja pedig az export lehet.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo