Valami hatott a magyar hangulatra

Novemberben folytatódott a lakossági és az üzleti bizalom növekedése, utoljára 2011-ben tekintettünk ilyen bizalommal a jövőbe. Javult a foglalkoztatási szándék, a fogyasztók pedig lényegesen jobbnak ítélik meg most a gazdasági kilátásokat.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Novemberben a GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint lendületesen tovább javultak az üzleti és különösen a fogyasztói várakozások. A GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének trendje 2012 végétől emelkedő, s a mostanival megegyező érték utoljára 2011 elején volt tapasztalható. Tavaly még nem voltunk ilyen bizakodóak.

Az üzleti szférán belül az ipari cégek sokkal optimistábbak lettek, a többi ágazat várakozása viszont inkább csak stagnált. Az ipari bizalmi index novemberben folytatta nyár vége óta tartó növekedését, s a javulást remélők aránya hosszú idő után, ha csak minimálisan is, de meghaladta a romlásra számítókét. A mutató minden eleme – így a termelési kilátások és a rendelésállomány megítélése – javult, csak az exportrendelésekről alkotott vélemény lett kissé rosszabb az októberinél.

Forrás: GKI konjunktúra-index

A cégek jövő évi beruházási szándékai hasonlóak az ideihez, a válaszadók főként az elhasználódott berendezések cseréjét tervezik. Az építőiparban az év eleje óta rohamosan csökkenő pesszimizmus novemberben már alig oldódott tovább. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése javult, de a rendelésállományoké romlott októberhez képest. A kereskedelmi bizalmi index négyhónapos emelkedést követően stagnált. Az eladási pozíció megítélése erősen növekvőnek érzett készletszint mellett nem változott, míg a rendelések várható alakulását az októberinél optimistábban ítélték meg a válaszadók. A szolgáltatói várakozások novemberben nem változtak, de az üzletmenet és a várható forgalom megítélése javult.

A cégek hangulatát az MNB növekedési hitelprogramja is előnyösen befolyásolja!

A nemzetközi helyzet is pozitívnak látszik
2013 harmadik negyedévében növekvő üzleti bizalomról és derűlátó gazdasági kilátásokról számoltak be a világ vezető pénzügyi szakemberei. A közép- és kelet-európai régióban azonban továbbra is megoszlanak a vélemények a növekedés fenntarthatóságáról.
A foglalkoztatási szándék az építőiparban és a kereskedelemben erősödött, a szolgáltató cégeknél gyengült, az iparban nem változott. Jelentősen csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési törekvés a kereskedelemben lényegesen elterjedtebbé vált, mértéke azonban változatlan. Az ipari és szolgáltató cégek tervezett áremelése stagnált, az építőiparban pedig erősödött a deflációs nyomás.

A fogyasztók inflációs várakozása nem változott. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőiparban és a lakosság körében érezhetően, a szolgáltatók körében kissé javult, az iparban nem változott, a kereskedelemben romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index novemberben egyetlen hónap alatt ritkán tapasztalható mértékben emelkedett. A lakosság a saját várható pénzügyi helyzetét és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét sokkal, megtakarítási képességét kissé kedvezőbbnek ítélte, mint októberben.

Ez kellene az igazi növekedéshez!
Magyarország, valamint a régió gazdasági helyzete, ezen belül az export lehetőségei és kockázatai voltak a fókuszban a Coface által rendezett, „Az exportkockázatok a törékeny gazdasági növekedési tükrében” című országkockázati konferencián. Bár Magyarország számos makrogazdasági mutatója kedvező, a bizalomhiányos környezet gátat szabhat a tartós gazdasági fejlődésnek – értettek egyet a Coface hitelbiztosító és követeléskezelő országkockázati konferenciájának szakértői. A résztvevők egyúttal hangsúlyozták, hogy a kiszámíthatóság szintén kulcsfontosságú a növekedési pálya megalapozásához, a gazdaság motorja pedig az export lehet.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo