hirdetés

Újabb jel, hogy nagyon kellenek a vendégmunkások Magyarországra

A magyar munkaerőpiac rendkívül feszített, megváltozott a helyzet 2010-hez képest, jelentősen nőtt a foglalkoztatás, csökkent a munkanélküliségi ráta - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

hirdetés

Az államtitkár ismertette, Magyarországon mintegy 4,7 millióan dolgoznak, és felhívta a figyelmet arra, hogy a folyamatban lévő beruházások megvalósulásával 500 ezer új munkaerőre lesz szükség.

A foglalkoztatási ráta az európai unió 74,5 százalékos átlagával szemben Magyarországon 80,2 százalék, és a kormány célja, hogy 2030-ra érje el a 85 százalékot. A munkanélküliség Magyarországon 4 százalék alatt van, ami kedvezőbb az uniós 6,2 százalékos átlagnál - tette hozzá az államtitkár.

Czomba Sándor a munkaerőpiac kihívásai között említette a strukturális feszültséget, a munkaerőhiányt, a technológiai fejlődés, a digitalizáció, az automatizáció követését, a demográfia változást. A kormány foglalkoztatáspolitikai céljai között hangsúlyozta a termelékenység folyamatos növelésének szükségességét a gazdaságpolitikai célokkal összhangban, valamint a foglalkoztatás feltételeinek javítását.

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke ismertette, hogy a kincstár 2018-ban indította a vállalkozóvá válást támogató projekteket a Széchenyi 2020 programban vissza nem térítendő uniós támogatással. Az álláskeresők vállalkozóvá válását 12,5 milliárd forinttal, a fiatalok vállalkozóvá válását 24,6 milliárd forinttal támogatták Magyarország kevésbé fejlett régióiban.

A 425 különböző tevekénységből a legnépszerűbb a fodrászat, a szépségápolás, a csomagküldés, az internetes kiskereskedelem, az üzletviteli és egyéb tanácsadás, éttermi és mozgó vendéglátás volt - tájékoztatott a kincstár elnöke.

hirdetés

Véleményvezér

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo