Új üzletek köttetnek Kínával

Több mint 120 üzletember kísérte el Orbán Viktor miniszterelnököt hivatalos kínai útjára, hogy ott hosszú távú gazdasági kapcsolatokat alakítsanak ki a távol-keleti országgal. Összesen 19 megállapodást jött létre a kormányzat, a magyar cégek és a kínai partnerek között.

Kép:HITA

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos kínai látogatásához kapcsolódóan szervezett üzleti fórumot és üzletember találkozót a HITA Pekingben, február 11-12-én. A kormányfőt kísérő több mint 120 magyar üzletember elsősorban a mezőgazdaság és élelmiszeripar, a járműipar, a gépipar, a víz- és hulladékgazdálkodás, valamint az ICT és a turizmus területéről érkezett a Kínába.

„Ez a fórum kulcsfontosságú programja Orbán Viktor miniszterelnök úr kínai látogatásának, mivel kiváló alkalmat teremt a kínai és magyar üzletemberek számára, hogy találkozzanak és egyeztessenek az országaink közti üzleti lehetőségekről”- hangsúlyozta Berényi János a HITA elnöke, a fórum megnyitóján.

A rendkívül eredményes találkozón a magyar résztvevők összesen 19 stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek kínai partnereikkel, többek között vízügyi együttműködésről, magyar borok kizárólagos forgalmazásáról, egy környezetvédelmi kutatás-fejlesztési és egy innovációs központ létrehozásáról. Ez utóbbit egyrészről Berényi János a HITA elnöke, másrészről pedig Bin Yun Song, a Huawei ügyvezető igazgatója írta alá. A megállapodás értelmében a Huawei hamarosan Testreszabási és Innovációs Központot hoz létre Magyarországon, ahol egyebek mellett az internetes televíziózás, az IPTV új területeinek szoftveralkalmazási és szolgáltatásfejlesztési kutatásával foglalkoznak majd. A szándéknyilatkozat szerint a HITA támogatást nyújt a vállalat magyarországi tevékenységének bővüléséhez.

A közép- és kelet-európai térségben Kína számára Magyarország az első számú befektetési célpont, a második legnagyobb importforrás és a harmadik legjelentősebb kereskedelmi partner – tájékoztatta korábban Szijjártó Péteraz MTI-t. A magyar-kínai kétoldalú kapcsolatokért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok pénzügyi alapja rendkívül stabil, köszönhetően a nemzeti bankok közötti 10 milliárd jüan értékű valutacsere-megállapodásnak, az eximbankok között létrejött újabb 100 millió eurós hitelkeret-szerződésnek, valamint az eximbankok által létrehozott 500 millió dolláros közép-európai befektetési alapnak. A magyar export növekedését több módon akarják segíteni.

A 10. partner
A 2012-es statisztikák alapján Magyarország számára a Kínai Népköztársaság a 10., a keleti nyitás országai közül pedig a második legfontosabb kereskedelmi partner. A teljes magyar import közel 6%-a származik Kínából, ezzel a teljesítménnyel, a behozatal vonatkozásában Kína a 4. legfontosabb reláció hazánk számára. A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok az elmúlt években egyre dinamikusabbá váltak, 2003 és 2012 között az áruforgalom értéke mintegy hatszorosára nőtt. A 2013-as év részadatai alapján mind a kivitel, mind a behozatal vonatkozásában növelni tudtuk a Kínával szembeni forgalmunkat, az év első 11 hónapjában a Kínába irányuló magyar kivitel dinamikusan bővült, 1,8 MRD USD-t tett ki, amely 10%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A Kínából származó magyar behozatal 5 MRD USD, a teljes kínai-magyar áruforgalom 6,9 MRD USD volt 2013 január-november időszakban.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo