hirdetés

Új korszak kezdődik a lakáshiteleknél

Áprilistól változnak a fogyasztóbarát lakáshitelek, képbe kerülnek ugyanis a zöld szempontok. A cél, hogy energiatakarékos lakásokba költözzenek a lakáshitelesek vásárlás vagy építés révén, illetve korszerűsítéssel energiahatékonnyá tegyék otthonukat. A banki kínálatban egyébként már most is vannak zöld lakáshitelek, de a jövőben szélesebbé válhat a skála. 

hirdetés

Áprilistól új szakaszba lép a magyarországi lakáshitelezés, a jegybank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelei (MFL) ugyanis megváltoznak, szerepet kapnak a zöld, azaz energiatakarékossági szempontok.

Az új minősítési rendszerben a folyósítási díj, illetve a zöld hitelcél ellenőrzéséhez kapcsolódó díj és egyéb költség nem kerülhet felszámításra. Az ingatlanvásárláshoz szükséges energetikai tanúsítvány kiállításának költségeit egyszeri alkalommal a banknak kell fizetnie.

Jövő hónaptól változik a hitelezés (Fotó: Depositphotos)
Jövő hónaptól változik a hitelezés (Fotó: Depositphotos)

Amennyiben a lakáshiteles a zöld kritériumoknak megfelelő, azaz energiatakarékos lakóingatlanhoz igényli majd ezt a hitelt, akkor kamatkedvezményt kaphat - közölte a money.hu. Egy 20 millió forintos, 20 éves, 9 százalékos végig fix kamatozású hitel esetén akár 100 ezer forint egyszeri költséget is megtakaríthatnak a hitelesek, 1 százalékpontos kamatkedvezménnyel pedig mintegy 3 millió forinttal lehet alacsonyabb a teljes visszafizetendő összeg. 

Lakáskorszerűsítésre is felhasználható a kedvezményes lakáshitel

“A zöld lakáshiteleket használt lakás felújítására is lehet igényelni, de ennek feltétele, hogy a felújítással, korszerűsítéssel energiatakarékosabbá váljon az adott ingatlan. Például a korszerűsítés eredményeként 30 százalékkal csökkenjen az úgynevezett primer energiafelhasználás. Az is lehetséges forgatókönyv, hogy a felújítás után az energiatanúsítvány szerint BB vagy annál jobb energiaosztályba kerül a korábban gyengébb kategóriába sorolt ingatlan. Szintén megfelelhet a zöld lakáshitel feltételeinek az a korszerűsítés, amelynek keretében például napelemmel szerelik fel az ingatlant vagy energiatakarékos nyílászárók kerülnek beépítésre. Bár az új minősítés csak áprilistól élesedik, már akadnak bankok, amelyek adnak úgynevezett zöld kedvezményt a lakáshitelekre” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo