Trendforduló és 9 százalékos többlet a lízingpiacon

Jelentős növekedést ért el 2016-ban a magyar lízingpiac: a finanszírozott összeg 518 milliárd forintra rúgott, ami 9 százalékkal magasabb az előző évi adatnál, és meghaladja a lízingpiaci szakértők által 2016-ra becsült 5 százalékos növekedést is – közölte a Magyar Lízingszövetség. Az idén folytatódhat a növekedés, elsősorban az alacsony kamatkörnyezet és a vállalkozások fokozódó eszközfinanszírozási igényei miatt.

Folytatódott a bővülés a magyar lízingpiacon. A finanszírozott összeg 518 milliárd forintot tett ki, ami 9 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest, egyúttal jóval meghaladja a Magyar Lízingszövetség 5 százalékos bővüléssel kalkuláló korábbi előrejelzését. A múlt év sorozatban a harmadik volt, amikor a finanszírozott összeg nőtt: a tavalyi 518 milliárd forint 2013-hoz képest 63 százalékos növekedést jelent – ismertette a tavalyi eredményeket a Magyar Lízingszövetség. A szervezet utal arra is, hogy a múlt év negyedik negyedévében a finanszírozott összeg elmaradt az előző év azonos időszakában elért kiugró eredménytől. 2015 utolsó három hónapjában ugyanis a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja második szakaszának a zárása miatt jelentősen megnőtt az új kihelyezések összege.

Trendforduló

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke a 2016-os eredményekről azt mondta: „Amellett, hogy a finanszírozott összeg látványosan emelkedett, örömteli az is, hogy nőtt a lízingcégek tőkekintlévősége. 2015-höz képest 6 százalékkal – 66 milliárd forinttal – 1138 milliárd forintra emelkedett.” Legutóbb 2010-ben volt példa arra, hogy a lízingcégek tőkekintlévősége az előző évhez képest többlettel zárjon. Az elnök hozzátette, bár a tavalyi 1138 milliárd forintos érték bőven elmarad a válság előtt 2000 milliárd feletti szintektől, a növekedés egyértelműen trendfordulóra utal.

A múlt évben a jármű-finanszírozás volt a lízingpiac motorja. A személyautók finanszírozása 9 százalékkal bővült, a kis- és nagyteherautóknál még ennél is jelentősebb, 19 százalék volt a növekedés, de a flottapiac is bővült 16 százalékkal. A termelőeszközöknél 6,5 százalékkal nőtt a finanszírozott összeg. Bár ez a növekedési tempó elmarad a lízingpiac teljes bővülésétől, a Magyar Lízingszövetség szerint a fejlődés örömteli. „Egyrészt azért, mert a tagvállalatok ezen a területen nem vártak lényeges növekedést. Másrészt annak fényében is jó eredmény, hogy a beruházások a múlt év első kilenc hónapjában 14 százalékkal csökkentek” – tette hozzá az elnök.

Kép: Pixabay

Nyikos Katalin szerint az eszközfinanszírozásban elért növekedés azért is kedvező, mert a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP) segítségével sok vállalkozás már a korábbi években lebonyolította a szükséges eszközbeszerzését, mégis megmaradt a kereslet az eszközfinanszírozás iránt. A múlt évben bár fontos szerepet kapott az NHP, de csökkent az aránya az előző évhez képest. (Ez a finanszírozási lehetőség csak március 31-ig él!) A jegybanki hitelprogram adta a finanszírozott összeg 17 százalékát, ami lényeges csökkenést jelent 2015-höz képest, amikor 26 százalékos volt a részesedése. Az összes eszközkategóriában összesen 26 százalékot ért el a hitelprogram aránya (tehát némiképp csökkent a súlya az előző évi 29 százalékhoz képest).

Univerzális finanszírozás és középtávú lehetőség

A Magyar Lízingszövetség szerint a piaci szereplők összességében elégedettek a tavalyi eredményekkel, és az idén is növekedésre számítanak. A 2016-os forgatókönyvhöz hasonlóan a jármű-finanszírozás lehet a piac egyik motorja, emellett – ha a teljes gazdaságban megindul a beruházások növekedése – az eszközfinanszírozásban is bővülés várható. Nyikos Katalin a Lízingszövetség várakozásairól azt mondta, hogy a 2017-ben és 2018-ban a gazdaságba áramló uniós források a gépberuházásoknak, ezen keresztül pedig a gépfinanszírozásnak lökést adhatnak. „Igaz, a jelenlegi pályázati rendszer a közbeszerzésekkel megnehezíti a források elérését – tette hozzá. – Azt egyelőre nem lehet biztosan látni, hogy mikor indulnak növekedésnek a beruházások, ezért most még korai lenne konkrét növekedési előrejelzést adni a lízingpiac 2017-es teljesítményére.”

A Magyar Lízingszövetség összességében arra számít, hogy a finanszírozott összeg az idén növekedni fog 2016-hoz képest.

Kép: Pixabay

Korántsem csak autóra

A lízingcégeknek az egyik legfontosabb célja, hogy univerzális finanszírozók legyenek, azaz nem csak a járművekhez, hanem bármilyen szükséges eszközhöz rugalmas és költséghatékony finanszírozást nyújtsanak.

Nyikos Katalin szerint a technológiai forradalom és az igények változása növekedési potenciált biztosít a lízingcégek számára, mégpedig azért, mert a lakosság és a vállalkozások is egyre kevésbé szeretnének tulajdonolni egy-egy eszközt, pusztán használni akarják, márpedig ehhez az egyik legjobb pénzügyi megoldást a lízingkonstrukciók jelentik.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo