Törődjön többet megtakarításaival!

A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára. Különösen most, a suliszezon kezdetén, a gyermekek taníttatása ugyanis sok családra ró terhet. Érdemes áttekinteni, hol lehet faragni a kiadásokon, ha pedig sikerül megtakarítást elérni, azt hol, mibe érdemes körültekintően betenni, befektetni.

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy szinte kivétel nélkül mindannyian megszenvedtük az elmúlt időszak váratlan eseményeit és szenvedjük el sajnos még mindig a nehezebbé vált gazdasági viszonyokat. Az ősz beköszöntével sem lett sokkal jobb a helyzet, különösen a családok számára – az iskoláskorú gyermekeket nevelő szülőknek most az iskolakezdés megnövekedett költségeinek fedezése okozhat fejtörést.

A mostanihoz hasonló nehéz gazdasági helyzetben felértékelődik az öngondoskodás szerepe. „Válságos időkben növekszik a fogyasztásban a tudatosság, komolyabb mértékben jelenik meg a vásárlások áttervezése vagy éppen a nemvásárlás, vagyis a korábbi vásárlási mennyiség csökkentése, a vásárlói kosár összetételének megváltoztatása” – véli Dr. Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar marketingprofesszora, trendkutató.

Szerinte kevésbé lehet a mának élni, el kell gondolkodni a döntések következményein, jövőbeni hatásukról. Az OTP Bank által 2022-ben elvégzett Öngondoskodási Index kutatás eredményei arra mutatnak rá, hogy ma a lakosság legalább 70-80 százalékának meg kell gondolnia a kiadásait, ez értelemszerűen növeli a tudatosságot a vásárlásokban, a jövő tervezésében, annak is szembe kell néznie a megváltozott gazdasági környezettel, aki ezt eddig inkább kerülni próbálta. 

Az öngondoskodás is egyre inkább a komolyabb megtakarítási célok közé tartozik (Fotó: Depositphotos)
Az öngondoskodás is egyre inkább a komolyabb megtakarítási célok közé tartozik (Fotó: Depositphotos)

„Nehezíti a helyzetet az is, hogy egyre több területen kell a háztartásoknak olyan nagyobb összegű, takarékosságot is igénylő kiadásokkal is számolniuk, amelyekre korábban alig vagy jóval kevesebbet költöttek. Gondolhatunk itt az oktatásra, az egészségügyi ellátásra, a szülők, a gyerekek támogatására. Az öngondoskodás is egyre inkább a komolyabb megtakarítási célok közé tartozik, miután bizonytalannak tűnik az időskorban az állam határozott és kielégítő támogatása” – mondja Dr. Törőcsik Mária.

Kétségtelen ugyanakkor – emeli ki a szakértő -, hogy az azonnali jutalom ma fontosabb érték az embereknek, mint a halasztott, vagyis kevésbé vonzó a spórolás, takarékoskodás, a nagyobb célok miatti lemondás az adott esetben könnyebben elérhető élvezetről. Így csakis jól kialakított szolgáltatások, célba érő kommunikáció érhet el sikert a fogyasztóknál.

Ilyen az OTP InternetBankban és MobilBankban egyaránt elérhető új, digitális Persely funkció. 

Egyszerre több Perselyt is nyithatunk, melyeket el is nevezhetünk, attól függően, mire gyűlik benne a pénz, illetve mindegyikhez meghatározhatunk külön célösszeget és dátumot is, ameddig gyűjteni szeretnénk benne. A funkció kitűnő lehetőség a takarékoskodásra, hiszen teljesen rugalmas: a Perselyből az adott cél elérése előtt részösszeget is kivehetünk vagy teljesen kiüríthetjük, illetve a Perselybe történő rendszeres pénzátvezetés összege is bármikor megváltoztatható. Amennyiben a beállított célösszeg, illetve dátum teljesült, ránk van bízva, hogy fel kívánjuk-e használni az összegyűlt összeget, vagy megtartjuk és további pénzösszegeket helyezünk el benne. Sőt, az OTP Bank még díjat sem számít fel a szolgáltatásért: a Perselyekbe, illetve a Perselyekből a kapcsolt bankszámlánkra történő, eseti és rendszeres átutalások díjmentesek.

Érdemes tehát kis összegekben is elkezdeni megtakarítani, rendszeresen félretéve, tartalékot képezve ugyanis nemcsak egy-egy váratlan helyzet jelentette pluszkiadással könnyebb szembenézni, de a mindennapok is tervezhetőbbé válnak, nem beszélve arról, hogy még a nehezebb gazdasági környezetben is könnyebben elérhetővé válhat egy-egy régóta dédelgetett cél is, például egy vágyott sporteszköz, egy régóta tervezett utazási cél vagy akár egy új konyhagép.

A Persely funkcióval pedig mindezt kényelmesen, digitálisan, akár otthonról egy karosszékben ülve, laptoppal az ölünkben is elkezdhetjük.

A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről kérjük, tájékozódj az OTP Bank fiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo