A decemberi árindex 107,5 pont lett, 2,2 százalékkal magasabb a novemberinél - a FAO honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint. Az árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladva a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi történelmi csúcsnál.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Decemberben a szemestermények árindexe havi szinten 1,1 százalékkal nőtt, az árindex tavalyi átlaga 6,6 százalékkal haladta meg a 2019. évit. A múlt hónapban a növényi olajok árindexe emelkedett a legjelentősebben, 4,7 százalékkal, és ezzel 2012 decembere óta legmagasabb szintre került. A tavalyi átlag jelentősen, 19,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.
A tejtermékek decemberi árindexe 3,2 százalékkal nőtt, a hetedik egymást követő hónapban emelkedett. Ennek ellenére a tavalyi átlagár-index 1 százalékkal csökkent a megelőző évvel összevetve.
A húsfélék decemberi árindexe 1,7 százalékkal nőtt novemberhez képest, a tavalyi átlagár 4,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A cukor árindexe novemberhez viszonyítva 0,6 százalékkal csökkent, az árindex tavalyi átlaga 1,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit.