hirdetés

Szerényebben terveznek idén a kkv-k, de ez a reális

Visszafogottabb pénzügyi várakozással indítják az évet a hazai kkv-k: idén átlagosan 5,5 százalékos árbevétel- és 3,2 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Pénzügyeik idei alakulását tekintve a kisvállalkozások a legoptimistábbak.
hirdetés

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adatai alapján a hazai kkv-k szerényebb pénzügyi eredményekkel terveznek idén, az előző negyedévhez képest ugyanis 6,9 százalékról 5,5 százalékra mérséklődött a várt bevételnövekedés nagysága.

„Hektikus év áll a kkv-k mögött, pénzügyeikkel kapcsolatos várakozásuk hol nőtt, hol mérséklődött az elmúlt egy évben. A mostani, 1,4 százalékpontos csökkenés ugyan jelentős, de az előző negyedévi – feltehetően túlságosan is – optimista hangulat mérséklődött, és a várakozások visszakorrigáltak egy reálisabb szintre. A várt bevételnövekedés nagysága még ezzel együtt is túlszárnyalja az MNB idei évre prognosztizált 2,4 százalékos inflációs várakozásait” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketingfőosztály vezetője. A kkv-k többsége (56%) alacsony, 0–6 százalék közötti árbevétel-növekedést valószínűsít, de az ennél is nagyobb, 6 százalék feletti bővüléssel is jelentős részük (37%) számol, miközben csökkenő bevétellel a vállalkozások mindössze 6 százaléka kalkulál.

A különböző árbevételű cégek igen eltérő mértékű bevételnövekedést várnak idén. Jelenleg a kisvállalkozások számítanak a leglátványosabb, 6,4 százalékos árbevétel-növekedésre, de a középvállalkozások sincsenek nagyon lemaradva az 5,9 százalékos várakozásukkal, míg a mikrovállalkozások átlag alatti, 4,7 százalékos bővülést valószínűsítenek. A különböző ágazatok közül a kereskedelmi cégek várakozásai a legkedvezőbbek, hiszen 6,3 százalékos növekedést prognosztizálnak.

Szerényebb profitnövekedés

A profitkilátásokat tekintve a vállalkozások túlnyomó többsége (92%) növekedést feltételez idén, ugyanakkor annak átlagos mértéke 4,6 százalékról 3,2 százalékra mérséklődött. Öröm az ürömben, hogy a csökkenő eredménnyel számoló cégek aránya megfeleződött (4%) az előző negyedévhez képest. „Idén minden árbevétel-kategóriában és ágazatban szerényebb nyereségnövekedéssel terveznek a cégek az előző negyedévhez képest. Árbevétel-kategória szerint ez esetben is a kisvállalkozások a legoptimistábbak, míg a szektorok közül a szolgáltató cégek várakozásai a legkedvezőbbek” – mondta el a szakember.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo