hirdetés

Szembement a magyar GDP az EU-s átlaggal

A 19 euróövezeti ország gazdasága 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest - derül ki az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának szerdán közölt végleges adataiból. A november közepén ismertetett előzetes adat kisebb, 0,2 százalékos negyedéves szintű növekedésről szólt.

hirdetés

Éves viszonylatban az euróövezeti országok GDP-je a szeptember végével záródott három hónapban 2,3 százalékkal nőtt, nagyobb mértékben a korábban becsült 2,1 százaléknál.

Az idei második negyedévben az eurózóna GDP-növekedése negyedéves összevetésben 0,8 százalék, éves összevetésben pedig 4,1 százalék volt.

A 27 EU-tagország GDP-je a harmadik negyedévben negyedéves viszonylatban a korábban becsült 0,2 százaléknál jelentősebben, 0,4 százalékkal nőtt a második negyedévi 0,7 százalékos bővülés után. Az éves növekedés 2,5 százalék volt a szerdán ismertetett végleges adat szerint, nagyobb a becsült 2,4 százaléknál.

Írország az élen (Fotó: Depositphotos)
Írország az élen (Fotó: Depositphotos)

Negyedéves összevetésben a legnagyobb gazdasági növekedés Írországban volt 2,3 százalékkal, továbbá Cipruson, Máltán és Romániában egyaránt 1,3 százalékkal. A legnagyobb csökkenés Észtországban (-1,8 százalék), Lettországban (-1,7 százalék) és Szlovéniában (-1,4 százalék) volt.

A fogyasztói kiadások az euróövezetben a 3. negyedévben 0,9 százalékkal nőttek a második negyedévhez képest, az EU-ban 0,7 százalék volt a bővülés.

Az eurózónából 1,7 százalékkal, az EU-ból 1,9 százalékkal nőtt az export, míg az euróövezetben 3,4 százalékkal, az EU-ban pedig 3,2 százalékkal emelkedett az import.

Az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint Magyarország GDP-je a harmadik negyedévben negyedéves szinten 0,4 százalékkal csökkent, éves összevetésben pedig 4,1 százalékkal nőtt.

Az Eurostat az eurózóna és az EU foglalkoztatásának harmadik negyedévi alakulásáról is közöl adatokat szerdán. A végleges számítások szerint az euróövezetben 0,3 százalékkal, az EU-ban 0,2 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma a második negyedévhez képest, amikor az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,3 százalék volt a bővülés.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo