hirdetés

Pörög a balatoni nyaralópiac

Jelentősen fellendült a balatoni nyaralók piaca, Füreden és Siófokon összesen kb. 900 új lakás épül, itt 450 ezer–1,4 millió Ft/négyzetméter között mozognak az árak. A használt családi házak piacán is Füred és Siófok van az élen, nagyságrendileg 250 ezer Ft/m2 átlagárral.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Erősen nyitott az idei szezon: a szezonnyitón a lakáspiaci fellendülés elérte a „második otthonok”, a nyaralók piacát – írja az Otthon Centrum. Élénk az érdeklődés a Balaton keleti medencéjében lévő központi településeken, azaz Balatonfüreden és Siófokon. Az érdeklődők nagyobb része vízparti, vízpart közeli, amennyiben anyagi forrásai engedi, új építésű társasházakat szeretne venni, melyek kínált négyzetméterára a fővárosi új építésű lakásokkal megegyező. A vízparti ingatlanok 1 millió Ft/m2, a tőle távolabbi inkább 500-600 ezer Ft/m2. A nagy érdeklődés miatt, ezért a tóparti és új építésű szegmensben akár 10 százalékot meghaladó emelkedésre is számítani kell a következő hónapokban – így aki vásárolni szeretne, annak nem érdemes tovább várnia. Kisebb az érdeklődés a nyugati medencében, de ez jó hír a kevésbé tehetőseknek, nekik érdemes itt körülnézni. A déli parton például Balatonlellén és a szomszédos településeken akár 30 százalékkal olcsóbban lehet vásárolni, ugyanakkor Budapestről időben csak 30 perc tovább utazást jelent vonattal és autóval egyaránt.

Balaton: unokáink már látni sem fogják?
Riasztó eredményekre hívták fel a figyelmet, a klímaváltozás miatt ugyanis a magyar tenger is gondba kerülhet: a kutatók prognózisa szerint 2100-ra a Balaton vízgyűjtőjén a vízkészlet jelentős csökkenésére kell számítani, ami befolyásolja a tó hasznosíthatóságát is.
Szinte csak magyarok vásárolnak a magyar tengernél, a kevés külföldi elsősorban prémium termékeket keres (pl. új építésű, tóparti apartman). A fővárosiak sokan vannak, de országszerte akadnak vásárlók.

Balatoni fejlesztések

Balatonfüred és Siófok a legkeresettebb, itt épül a legtöbb új apartmanprojekt. Az Otthon Centrum újlakás-piaci felmérése szerint a két városban összesen 28 projektben több mint 900 lakás építése van folyamatban.

Siófokon 17 projektben, mintegy 700 lakás építése zajlik. A legnagyobb lakásszámú projekt a Panoráma liget, amely a part mellett fog megépülni, és közel 150 apartmant tartalmaz. Siófokon az árak négyzetméterenként 450 ezertől indulnak, és a vízpart mellett elérik a bűvös egymillió Ft/m2-t. Az északi parton, Balatonfüreden 11 beruházás van folyamatban, összesen 210 lakással. A városban a legnagyobb lakásszámú projekt a Carina Residence (64 apartman). Ez nemcsak a legnagyobb, de egyben a legdrágább is, hiszen a projekt fejlesztője 1,4 millió forintos négyzetméteráron, luxus apartmanként hirdeti az üdülőket. A városban található többi projektben 500 ezertől 1,2 millió Ft/m2 áron vásárolható új építésű lakás. Az alacsonyabb ár egyértelműen utal a vízparttól való nagyobb távolságra.

Akadnak fejlesztések a nyugati medencében is, de jellemzően kevesebb és alacsonyabb lakásszámban, mint a déli part nagyobb településein, városaiban, a tóparton vagy közvetlen közelében. A Nyugati medencében épülő projektek közül kiemelkedő az OTP ingatlan Zrt. által fejlesztett Lelle Resort Balatonlellén, a tóparton összesen 151 lakással, míg Fonyódón, szintén a tóparton 19 lakásos társasház épül. Keszthelyen a vízparton épülő Royal Homes lakópark érdemel említést. Az öt ütemből álló, egyenként 35 lakásból álló projekt utolsó ütemének átadását 2022-re tervezi a beruházó.

Balatoni használt ingatlanok

A használt ingatlanok piacán a legfelkapottabb város továbbra is Siófok és Balatonfüred. A két városban a legmagasabbak az ingatlanárak, jelenleg Füred kicsit drágább, ahol a családi házak négyzetméterára éppen meghaladta a 250 ezer forintot, míg Siófok kicsivel alatta maradt (243 ezer forint). A tópart közelében az átlagnál magasabb, attól távolabb már jóval alacsonyabb árak jellemzőek. A nyugati medencében, a két várostól távolodva csökken a családi házak négyzetméterára, és a legtöbb településen 150 ezer Ft/m2 az elmúlt egy évben kialakult ár, de Badacsonyban és környékén ennél magasabb, 190 ezer forintos fajlagos ár volt a meghatározó.

Felfedezte az ügyfélt a balatoni hajózás
Erősíti az ügyfélkapcsolatokat, és javítja a szolgáltatást a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART). Ezt ígérte a társaság vezetése a szezonnyitó balatoni hajózáson. A teljesség igénye nélkül említhető: a BAHART imázs- és arculatfrissítő kampánya, az utastájékoztatás és kommunikáció intenzitásának növelése, az online hajózási lehetőség kereső modullal ellátott honlap kialakítása vagy a hajózáshoz kapcsolódó szolgáltatástartalom bővítése.
A társasházi lakások tömegesen csak a tópart három legnagyobb városában, Siófokon, Balatonfüreden és Keszthelyen fordulnak elő. Itt azonban a családi házakhoz képest nagyobb különbség volt tapasztalható az utóbbi hónapokban. Amíg Siófokon és Füreden 400 ezer Ft/m2 fajlagos áron már lehetett lakást vásárolni, addig Keszthelyen mindössze 200 ezer Ft/m2 volt az átlagár az idei év első négy hónapjának adatai alapján. Az árnövekedés mértéke mindkét használtlakás-szegmens esetében a keleti medencében a nagyobb: a központi településeken akár a 20-30 százalékot is meghaladta az elmúlt egy évben, addig a fővárostól távolabb eső, kisebb településeken, a növekedés mértéke egy számjegyű maradt.

2018 első negyedévében a legdrágább balatoni nyaraló 55 millióért kelt el az Otthon Centrum kínálatában. A hétszobás nyaraló az északi part kedvelt településén, a Balaton parttól pár lépésre 2 éve várta új tulajdonosát, mint kiderült, nem hiába. A part menti felkapott üdülőhelyeken jellemzően 21–35 milliós ártartományban keltek el üdülőingatlanok: az első negyedév során értékesített 2–4 szobás nyaralókhoz kisebb-nagyobb telek is tartozott. Ezért az árért jellemzően szerényebb állapotú, az 1960-as, 1970-es években épült ingatlanokat kaptak a vásárlók. Ugyanakkor 3 millió forint alatt is volt nyaraló-adásvétel a Balaton környékén is, igaz, a vízparttól messze. Leginkább Vas, Zala, Komárom-Esztergom megyében találunk jellemzően kis alapterületű, 1-2 helyiségből álló, vályog vagy könnyűszerkezetes nyaralókat, 700-1000 m2-es telekkel.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo