Pest megye ingatlanpiaca bukta a legnagyobbat

Pest vármegyében 20, Budapesten és Baranyában 18-18 százalékkal csökkent a friss kínálat, ezzel szemben Békésben, Tolnában és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 8-16 százalékos volt a növekedés.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahogy arra számítani lehetett az év során, az egy évvel korábbihoz képest alacsonyabb fokozatra kapcsolt a lakáspiac - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely az ingatlanpiac idei alakulását ismerteti az ingatlanhirdetési portálon eladásra meghirdetett több mint 375 ezer hirdetés adatai alapján.

A decemberi választék jóval szélesebb

“Az ingatlan.com oldalán idén több mint 500 ezer ingatlanhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, a 2022-es 600 ezres darabszám után. A feladott eladó lakóingatlan-hirdetések száma meghaladta a 375 ezret, ami csak 13 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Ez a jelenség arra utal, hogy az eladási és lakásvásárlási kedv jelen van a piacon, és az emberek tűkön ülve várják a gazdasági körülmények javulását, hogy végre tudják hajtani a vágyott ingatlantranzakciókat.” - értékelte az idei év trendjeit Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember hozzátette, hogy a tavalyi 138 ezres adásvételszám után, idén legfeljebb 110 ezer tranzakció történt. Utoljára 2014-ben volt ilyen visszafogott a lakáspiaci forgalom.

Forrás: ingatlan.com
Forrás: ingatlan.com

Az is látszik a részletes adatokból, hogy jelentős eltérések voltak az országon belül. Miközben Pest vármegyében, Budapesten és Baranyában 18-20 százalékkal csökkent az idén feladott eladó lakóingatlan-hirdetések száma, Tolnában, Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 8-16 százalékos bővülés volt látható. “Mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a legnépszerűbb és kevésbé keresett vármegyék forgalmi mintázata nem feltétlenül a fejlett és fejlődő lokációk mentén rajzolódik ki. A kedvezőbb gazdasági mutatókkal rendelkező három nyugati vármegyében ugyanis nem csökkent a lakáseladási kedv. Vas vármegyében 5 százalékkal nőtt a kínálat, miközben Zalában és Győr-Moson-Sopronban lényegében stagnált” - tette hozzá a szakember. Beszélt arról is, hogy az eladó lakások és házak teljes állományát tekintve mindenhol az országban nagyobb a kínálat a tavaly decemberinél. “2023 végén 152 ezer eladó lakóingatlanból válogathatnak a vevők, ami 17 százalékos bővülésnek felel meg éves összevetésben” - közölte Balogh László.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo