Olcsó nyaralás: szerényen indulnak pihenni a magyarok

A nyári hónapokban nyaralást tervező magyarok 42 százaléka fejenként 50 ezer forintnál kevesebbet tervez elkölteni a pihenés alkalmával, további 32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti büdzsével számol – derült ki egy friss kutatásból, melyet a Bank360 megbízásából készítettek.

Okostelefonos kérdőíves felmérés keretén belül vizsgálta a magyar lakosság idei utazási terveit a Bank360 az OPINIO applikáció segítségével. A kutatásból már korábban közzétett adatok szerint a vizsgált társadalmi csoport 54 százaléka tervez nyaralni a nyári hónapokban. A válaszadók 37 százaléka belföldön fog pihenni, 9 százaléka külföldön, 8 százalék pedig külföldön és belföldön egyaránt. 

Az eredmények a 16 és 59 év közötti, okostelefonnal rendelkező magyarországi lakosságra reprezentatívak, nem, kor iskolai végzettség, településtípus és régió szerint. A kérdőívre 1491-en válaszoltak.

Kép: Pixabay

A válaszadók 74 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy főre vetítve 100 ezer forintnál kevesebbet fognak nyaralásra költeni. A férfiaknál valamivel alacsonyabb ez az arány (67%), a női válaszadóknál viszont magasabb (82%). „Amikor azt vizsgáltuk, hogy a válaszadók mekkora része fog viszonylag magas összeget, legalább 150 ezer forintot költeni idén nyaralásra, az eredményekben jól visszatükröződtek a magyar társadalom egyenlőtlenségei” – közölte Forrás Dávid, a Bank360 tartalomfejlesztési vezetője. Míg ugyanis az összes nyaralást tervező válaszadó csupán 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fejenként legalább 150 ezer forint jut majd nyaralásra, addig ez az arány a budapestiek körében 24 százalék, a diplomások körében pedig 23 százalék volt. Ezzel szemben, a kelet-magyarországiak csupán 9 százaléka, a legfeljebb nyolc általános iskolai osztályt végzetteknek pedig csak az 5 százaléka fog fejenként 150 ezer forintot vagy annál többet költeni az utazásra – tette hozzá.

Külföldön még mindig többet költ a magyar 

A kutatás keretén belül azt is összehasonlították, hogy egy főre vetítve mennyi pénzt szánnak nyaralásra a belföldön és a külfödön – vagy külföldön is – pihenést tervezők. 

A csak belföldön nyaralók közül minden második úgy tervezi, hogy fejenként 50 ezer forint alatt tartja a költségeket, további 37 százalék pedig 50 és 100 ezer forint közötti költéssel számol. A külföldön nyaralást tervezők között jóval kevesebben vannak, akik fejenként 50 ezer forint alatti büdzsével terveznek (15%), de 50 és 100 ezer forint között is csupán 27 százalék tervez költeni. Ezzel párhuzamosan, a 150 ezer forint feletti fejenkénti elköltött összeggel kalkulálók aránya a belföldi nyaralók között 6 százalék, a külföldön nyaralást tervezők között viszont 35 százalék. 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo