Nyugdíj: pont azoknak nem segít a rendszer, akiknek kellene

Noha jelenleg már háromféle nyugdíjcélú megtakarítás után is igénybe lehet venni adó-visszatérítési lehetőségeket, a családi adóalap-kedvezmény éppen az alacsonyabb keresetű többgyermekesek esetében akadályozhatja a kedvezmények igénybe vételét.

Kép:Fotolia

A kedvezmény ugyanis oly mértékben lecsökkenheti a fizetendő személyi jövedelemadó mértékét, hogy abból már további visszatérítésre nincsen mód. Drasztikusan ronthatja a helyzetet az szja-kulcs további esetleges csökkentése. A megoldás a BDO Magyarország szerint egy új ösztönző bevezetése, például megfelelő öngondoskodás esetén a nyugdíjkorhatár csökkentése lehet.

Nyugdíjcélú megtakarítások közül az állam ma háromféle befizetés után ad adó-visszatérítést:

Praktikus tanács:
Mindhárom nyugdíj-megtakarítási forma esetében az adó-visszatérítést az adózónak magának kell igényelnie az szja-bevallásában. Az ehhez szükséges igazolásokat az adott szolgáltatók küldik ki legkésőbb február közepéig. Aki tehát a tavalyi befizetései után még nem kapta meg az igazolást, ideje utána járnia, miért késik a bevalláshoz szükséges dokumentum. Az elmulasztott visszaigénylés a későbbiekben nem pótolható.
2016-tól a családi kedvezmény a havi adóalapot az egygyermekes családoknál 66 670, a kétgyermekeseknél 166 660, míg a háromgyermekeseknél már összesen 660 000 forinttal csökkenti. Vagyis további év végi adójóváírásra csak azoknak nyílik lehetősége, akiknek a bruttó havi bére meghaladja ezeket az összeghatárokat. A családi adóalap-kedvezményt ugyan a házastárssal közösen is igénybe lehet venni, de minél több gyerek van a családban, annál nagyobb az esélye, hogy az anya nem, vagy csak részmunkaidős állásban keres pénzt. Többek között azért is lenne fontos ennek a társadalmi rétegnek az ösztönzése, mert legtöbbjüknek semmiféle megtakarítása nincs - csakúgy mint a magyarok 90 százalékának.

Mindez azt jelenti, hogy legalább az egyik, évi 130 ezer forintos adójóváírást az tudja kihasználni, akinek éves bruttó jövedelme havi szintre leosztva két gyermek esetén meghaladja az átlagbér közelében lévő 239 ezer forintot, míg három gyermek esetén ehhez már legalább havi 732 ezer forintnak megfelelő éves jövedelemre van szüksége - hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország.

A fenti összeghatárok ráadásul az szja kulcsának csökkenésével jelentősen emelkedhetnek. Az alábbi táblázat azt mutatja be, hogy a tavalyihoz képest egyetlen százalékponttal, 15 százalékra csökkenő kulcs is milyen változást eredményezett. Az adókulcs további csökkentésének hatását egy hipotetikus, de korábban felmerült 9 százalékos verzióra is bemutatjuk (a kétgyerekesek esetében további tényező a 2019-ig tervezett, évről évre növekvő mértékű kedvezmény is).

A családi adóalap-kedvezmény mellett még legalább 130 ezer forint adó-visszatérítést lehetővé tévő minimális összeg (havi szintre lebontva)

Noha az nem valószínű, hogy 2018-ig megvalósul a 9 százalékos szja-kulcs, az alábbi táblázatban jól látható, hogy ennél kisebb mértékű mérséklés is jelentősen megnöveli az adó-visszatérítés kihasználásához szükséges adóalapot:

A táblázatokból jól látható, hogy az adókulcs mérséklése további jelentős rétegeket szoríthat ki az adó-visszatérítési kedvezményt kínáló nyugdíjkonstrukciók ügyfeleinek köréből. Mindez elsősorban éppen azoknak a több gyermeket vállaló adózókat érinti hátrányosan, akik több gyermek vállalásával a leghatékonyabban járulnak hozzá a jövőbeli nyugdíjrendszer fenntartásához. Esetükben célszerű további ösztönző eszközöket bevezetni annak érdekében, hogy körükben se gyengüljön az öngondoskodás attitűdje.

„Egy ilyen eszköz lehet az, ha egy bizonyos időszak és befizetett összeg után az érintetteknek lehetősége nyílik a rájuk vonatkozó irányadó nyugdíjkorhatár csökkentésére” – ad javaslatot Gubcsó Fanni, a BDO Magyarország bérszámfejtési szakértője.

 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo