Nincs, aki megállítsa Kínát az ipari méretű lopásban

A szellemi tulajdon kínai részről való ellopása évi 225–600 milliárd dolláros kárt okoz az Egyesült Államoknak. A megoldás az lehet, ha eltiltják minden, lopott értéket tartalmazó termék amerikai behozatalát.

A Trump-kormány próbál kereskedelmi megállapodást kötni Kínával. El lehet érni, hogy a kínaiak több amerikai szóját vagy disznóhúst vegyenek – de hogy ne lopják a szellemi tulajdont, az olyan feladat, mint Észak-Korea vezérével feladatni az atomfegyverek birtoklását. A tudatos kínai politika, amely bátorította a szellemi tulajdon ipari méretű eltulajdonítását, a legnagyobb méretű vagyonátruházás azóta, hogy Irán és az arabok az OPEC megalapításával megdrágították a Nyugat energiaellátását.

Kép: Pixabay

Az amerikai hatóságok emeltek már vádat egy sor kínai ellen ilyen bűncselekményért, de Kína több mint 30 éve tartó offenzívája tükrében ezek csak kicsiny veszteségek. Kínai szempontból a módszer sikeresnek bizonyult – miért hagynának fel vele?

Nem arról beszélünk, hogy külföldi cégek kénytelen-kelletlen átadnak know-how-t, technológiát annak ellenében, hogy Kínába települhetnek. Szabályos lopásról van szó, amikor külföldi vállalatok kínai alkalmazottai eltulajdonítják a technológiát saját startupjaik számára, vagy amikor kulcsfontosságú szakembereket csábítanak át a kínai vetélytársak. Azután van az „önkiszolgáló” módszer: amikor az iowai kukoricamezőkön kaptak rajta kínaiakat, amint lopták a genetikailag módosított fajták mintáit. Van lopás az interneten is, és van még a klasszikus módszer, amikor a kínai kormány ügynökei szerveznek be ügynöküknek szellemi tulajdonhoz hozzáférő embereket.

Tavaly novemberben vádat emeltek az USA-ban egy kínai állami vállalat ellen, amely ellopta az

A kínai kiberveszély miatt aggódik Európa
Az Európai Parlament közös választ vár az európai technológiai iparágban egyre növekvő súllyal jelen lévő kínai biztonsági veszélyre. A most elfogadott jogszabály létrehozza az Unió első kiberbiztonsági tanúsítási rendszerét, amelynek célja, hogy az Unió területén forgalmazott termékek, folyamatok és szolgáltatások megfeleljenek az uniós kiberbiztonsági normáknak.
amerikai Micron csiptechnológiáját, míg egy másik eljárásban a Huaweit vádolják az amerikai T-Mobile szellemi tulajdonának eltulajdonításával. A Samsung perli azokat, akik a hajlítható képernyő hat év alatt, 130 millió dolláros költséggel kifejlesztett technológiáját átadták egy kínai cégnek. Tett már feljelentést az Apple és a Tesla is, mert korábbi munkatársaik átadták technológiájukat Kínának. Ősszel letartóztatták a kínai állambiztonság egy ügynökét, amikor a GE Aviation repülőgép-technológiáját próbálta ellopni. Egyes nagy amerikai cégek azonban általában nem vették még észre, hogy veszélybe kerül szellemi tulajdonuk, ha Kínába települnek.

A hetvenes évektől a kilencvenesekig a japánok jártak élen a szellemi tulajdont érintő lopásokban, azután Dél-Korea, Tajvan. Ezek azonban Amerika szövetségesei voltak, így sokféle nyomást lehetett rájuk gyakorolni. Kína vonatkozásában nincs ilyen lehetőség. Az egyetlen mód a visszacsapásra, ha megtiltják minden olyan kínai termék importját, amely mögött, akár alkatrészében, lopott amerikai szellemi tulajdon van.

(Forrás: Asia Times)

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo