A Coca-Cola 1886-ban debütált gyógyszertári termékként. Eredeti szirupja kokalevélből és kóladióból készült az élénkítő és ízesítő hatás érdekében. Idővel a recept a szabályozásokkal, a technológiával és az ízekkel együtt változott.
1903-ra a kábítószert kivonták a Coca-Colából a változó törvények és a közegészségügyi aggályok miatt. A kokalevél-aroma „dekokainizált” formában maradt fenn, amelyet az Egyesült Államokban licenc alapján állítottak elő egy, ma a Stepan Company által üzemeltetett létesítményben. Az eltolódások során megőrizték a márka ízprofilját, miközben megfeleltek a folyamatosan változó szabályozásoknak.
A nagy édesítőszer-váltás
Az Egyesült Államokban a Coca-Cola az 1980-as években a nádcukorról a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupra (HFCS) váltott. A költségek és a kínálat akkoriban a kukoricaszirupnak kedvezett. Nem minden piacon váltottak: például az Egyesült Királyságban a Coca-Cola Originalban maradt a „cukor”. Ez magyarázza, hogy a „kóla” íze miért más egyes országokban.
„Beszéltem a Coca-Colával arról, hogy valódi nádcukrot használjanak a kólában az Egyesült Államokban, és beleegyeztek... Egyszerűen jobb!” — Donald Trump.
Trump nyomására a Coca-Cola bejelentette, hogy jövő ősszel egy új, az Egyesült Államokban termelt nádcukorral édesített terméket dob piacra.