hirdetés

Nem áll meg a globális gazdasági növekedés a háború miatt, csak a mértéke csökken

Az orosz-ukrán háború hatásai világszerte visszafogják a gazdasági növekedést és tovább növelik az inflációs nyomást. Emellett háttérbe szorulnak az éghajlatváltozás, vagy akár a közegészségügy terén nagy nehezen beindulni látszó pozitív változások és folyamatok, a legsúlyosabb következmények pedig a legszegényebb térségekben csapódhatnak le – állapítja meg a KPMG Global Economic Outlook.
hirdetés

A KPMG nemzetközi elemzőcsapata kétévente közzéteszi a Global Economic Outlook jelentését a világ különböző ágazatainak és régióinak gazdasági kilátásairól. A legfrissebb kiadvány legfontosabb megállapítása, hogy az ukrajnai konfliktus csökkenti a globális növekedési kilátásokat és növeli az inflációs nyomást világszerte. Ugyanakkor a KPMG elemzői arra is felhívják a figyelmet, hogy miközben a politikai és üzleti élet vezetői az ukrajnai háború széles körű következményeivel küzdenek, addig a hosszú távú globális problémák, köztük a közegészségügy és az éghajlatváltozás terén elhatározott teendők háttérbe szorultak.

Nincs olyan forgatókönyv, mely szerint ne nőne a világgazdaság (depositphotos.com)

Noha Oroszország és Ukrajna együttesen is a világgazdaság viszonylag kis részét képviselik, mindkét ország fontos szereplője egyes kritikus piacoknak. Ilyenek a szénhidrogének, számos fém, mezőgazdasági alapanyag és alapvető élelmiszer. Oroszország és Ukrajna együttesen például a világ búzaexportjának csaknem egyharmadát adja. Ez tovább fokozza a konfliktus kezelésének kockázatait, és világviszonylatban tovagyűrűző hatásokkal jár, már rövid távon is.

A magas infláció súlyosbítja a központi bankok dilemmáját

A koronavírus-járvány és az általa okozott recesszió ellen az országok a központi kiadásaik növelésével tudtak védekezni. Így világszerte nőtt az államadósság mértéke. Most, hogy a központi bankok újfent emelik a kamatlábakat, az államadósság kezelési költsége is megnő, ami különösen nagy kihívást jelent az olyan feltörekvő országok számára, amelyeknek az adóssága az erősödő amerikai dollárban van elszámolva. Mivel a politikai döntéshozók, mind a privát szektor számos szereplője még alig ocsúdtak fel a járvány hatása alól, aligha állnak készen egy újabb jelentős gazdasági sokk kezelésére.

“Miközben éppenhogy kifelé tartunk a járvány okán bevezetett korlátozásokból, és csak alig térne magához a fogyasztási és beruházási kedv, a háborús konfliktus következményeként a vártnál még nagyobb problémává növi ki magát az infláció. Ráadásul ennek a hagyományos módokon való kezelését jelenleg számos tényező korlátozza” – magyarázza Rózsai Rezső, a KPMG Magyarország vezérigazgatója.

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus tovább fűti az inflációt. A KPMG elemzése szerint a globális infláció idén átlagosan 4,5–7,7 százalék, 2023-ban pedig 2,9–4,3 százalék között alakulhat (ld ábra), attól függően, hogy a válság hogyan alakul. Másfelől a központi bankok – különösen a Fed – növekvő inflációs nyomás kezelésével kapcsolatos álláspontjának változása okozhat volatilitást a pénzpiacokon.

Három forgatókönyv a globális növekedési kilátásokra

A következő két év kilátásai az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus alakulásától függenek, amelyre a KPMG három forgatókönyvet dolgozott ki:

  • Az alap forgatókönyv azt feltételezi, hogy az olaj világpiaci ára 30 dollárral haladja meg a válság eszkalálódását megelőző mértéket, míg Európában a gázárak 50 százalékkal lesznek magasabbak. Továbbá, a globális élelmiszerárak 5 százalékos emelkedése is borítékolható.
  • Egy súlyosabb forgatókönyv azt a lehetséges kimenetelt vizsgálja, ha 40 dollárral magasabbak a világpiaci olajárak, valamint Európában 100 százalékkal, a világ többi részén pedig 50 százalékkal megugrik a gáz ára. Ez a negatív forgatókönyv a globális élelmiszerárak 10 százalékos emelkedését is feltételezi. Mindkét forgatókönyv az átlagos fémárak 23 százalékos emelkedésével és a mezőgazdasági inputok költségének 4 százalékos növekedésével számol. E szcenáriók továbbá magasabb befektetési kockázati felárakat és Európában megugró állami kiadásokat is magukban foglalnak.
  • A jelentés optimista forgatókönyve azt a lehetséges kimenetelt feltételezi, ha a konfliktus a vártnál hamarabb megoldódik, és az árak visszatérnek a február eleji szintre, helyreáll a termelés és a kereskedelmi forgalom.
Ábra: Globális GDP-növekedési előrejelzés három forgatókönyv mentén

Az elemzés szerint a globális GDP-növekedés idén 3,3-4 százalék között, 2023-ban pedig 2,5-3,2 százalék között mozoghat (ld ábra 2), a forgatókönyvektől függően. Ugyanakkor megvan a kockázata a fentieknél még rosszabb kimenetelnek is, ha az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus a jelentésbe foglalt negatív forgatókönyv feltételezéseit meghaladóan eszkalálódik. Ilyen hatást válthat ki, ha például az energiaellátás megszakadása kieséseket okoz a termelésben Európa-szerte. Ráadásul a világjárvány miatt még mindig lehetnek lezárások az olyan nagy gazdaságokban is, mint például Kína, és egy új hullám felszámolhatja a globális ellátási láncok problémáinak enyhítésében elért eddigi eredményeket.

Az ukrajnai háború kitörése előtt a különböző ágazatok és régiók már a pandémia utáni gazdasági fellendülés különböző szakaszaiban voltak. Ha a GDP növekedésével kapcsolatos jóslatok régiónként és forgatókönyvenként el is térnek, abban sajnos mindenki egyetért, hogy markáns változásokkal és kezelendő fenyegetésekkel nézünk szembe világszerte.

Az ellátási lánc zavarai a koronavírus idején is meghatározóak voltak, de most újfent komoly fenyegetéssé váltak. Többek között potenciális földgáz-, fém- és gabonahiány léphet fel. Bár a hiány a világ minden területére hatással lesz, a KPMG elemzői arra számítanak, hogy különösen súlyos hatással lesz a legszegényebb térségekre. Mindeközben úgy tűnik, hogy az infláció mindenki számára kiemelt téma lesz, ami előrevetíti a megélhetési költségek világméretű megugrásának veszélyét.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo