Negyven éve nem volt ilyen alacsony az infláció

Meglepte az elemzőket, hogy a várakozásaiknál lényegesen alacsonyabbra csökkent az infláció októberben. Év végéig további csökkenést várnak, az éves átlagos fogyasztói árindex 1,8 százalék körül alakul, bőven a 3 százalékos inflációs cél alatt, így marad tere az alapkamat csökkentésének.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint októberben 0,9 százalékos volt az éves infláció, a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. Legutóbb 1974 februárjában volt ennél alacsonyabb az éves infláció, a mutató értéke akkor 0,6 százalék volt. A londoni elemzőházak 1,2-1,4 százalékos előrejelzéseket adtak a teljes kosárra számolt októberi tizenkét havi inflációra.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary elemzője szerint nagy meglepetést okozott a havi adat, mivel 1,3 százalékos inflációt vártak októberre, ahogy a piaci konszenzus is ennyi volt. Hozzátette: az élelmiszerek minimális mértékben drágultak, és a dohánytermékek árában sem következett be az új kiskereskedelmi értékesítési rendszer miatt további drágulás. A tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások árai pedig azt jelezték, hogy a gazdaságban nincs különösebb keresleti inflációs nyomás, ami szintén hozzájárul a dezinflációs folyamathoz - mondta. Megjegyezte, hogy a többkörös rezsicsökkentés hatása egész évben hat a mutatóra, illetve míg tavaly ilyenkor komoly élelmiszerár-emelkedéssel szembesültek a fogyasztók, az idén ez a kedvezőbb időjárás és terméseredmények miatt sokkal mérsékeltebb. Nyeste Orsolya közölte: a korábbi, 1,8 százalékos várakozásukkal szemben az éves átlagos árindex 1,7 százalékra mérséklődhet az idén.

Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője kiemelte, hogy a várakozásoknál lényegesen alacsonyabbra csökkent az infláció októberben. Az elemző szerint a meglepetést leginkább az élelmiszerárak emelkedésének markáns mérséklődése okozhatta, illetve a dohánytermékek árrésének emelése már túlnyomórészt megjelent a fogyasztói árindexben. Az elemző szerint az infláció a következő hónapokban tovább csökkenhet. Hozzátette: az élelmiszerárakra nézve további enyhülő nyomást jelenthet a mezőgazdasági termelői árak mérséklődése, valamint a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása is, ami újabb meglepetésszerű csökkenést okozhat.

Rég várt fordulat a magyar gazdaságban!
Szeptemberben 5,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest – közölte előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanaphatástól megtisztított index 3,1 százalékos növekedést mutat.
Suppan Gergely novemberben az októberihez hasonló, 0,9 százalékos inflációra számít, a háztartási energiaárak további 11,1 százalékos csökkentése decemberre 0,5 százalékra mérsékelheti az inflációt. A nemzetközi dezinflációs trendek szintén az inflációs nyomás további mérséklődését vetítik előre, az európai országokban az infláció szinte kivétel nélkül alulmúlta a várakozásokat - jegyezte meg. Közlése szerint ezen folyamatok hatására az infláció az idei 1,8 százalékos, és a 2014-es 1,6 százalékos prognózisukat egyaránt alulmúlhatja, így a közeljövőben csökkenthetik azt.

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint is jóval alulmúlja a várakozásokat az októberi csökkenés mértéke. A mérséklődésben elsősorban az üzemanyagárak csökkenése játszotta a főszerepet, de az alapvető inflációs nyomást számszerűsítő hó/hó maginfáció is mérséklődött az előző hónap megugrását követően. Kiemelte azt is, hogy ebben az adatban a novemberi rezsicsökkentés hatása még nem látszik, az a decemberi árindexet további 0,8 százalékponttal csökkenti. Az infláció így az év végére nulla százalék közelébe süllyedhet. Az alacsony áremelkedés a jegybankot további lazításra ösztönözheti, így az irányadó ráta 3 százalék alá süllyedhet az idei év végén vagy a jövő év elején. Az elemző szintén 1,8 százalékos éves átlagos inflációt vár 2013-ra.

Horváth István a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója azt közölte, hogy a rekordalacsony infláció és a stabil forint miatt novemberben tovább csökkenhet az alapkamat. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közelgő szigorítása miatt azonban a feltörekvő régiókban már elindult a kamatemelési folyamat, ami a következő hat hónapban Magyarországot is eléri - mutatott rá.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo