Négyéves mélyponton a munkanélküliségi ráta

Az idén április-júniusban 3 millió 931 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 55 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek száma ugyanebben az időszakban 449 ezer volt, 23 ezerrel kevesebb, mint 2012 azonos időszakában, a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 10,3 százalékra mérséklődött a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint. Ez utóbbi 2009 nyara óta nem látott alacsony érték.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A foglalkoztatottak 3 millió 931 ezer fős létszáma 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. Közülük 3 millió 899 ezer fő volt 15-64 éves, ami 60 ezer fős növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az említett korcsoportot 58,3 százalékos foglalkoztatási arány jellemezte, ami 1,1 százalékponttal magasabb az előző év második negyedévi értéknél.

Kép: SXC

A 2012. április-júniusi időszakban a 15-64 év közötti korosztályból csaknem 3 millió 840 ezren dolgoztak, ami 57,2 százalékos foglalkoztatási rátát jelentett, a megelőző év azonos időszakának 55,8 százalékos rátája után. E korcsoport férfi népességéből 2 millió 113 ezren voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási rátájuk 2,1 százalékponttal, 64,4 százalékra nőtt. A nők közül 1 millió 786 ezren tartoztak a foglalkoztatottak közé, esetükben a foglalkoztatási ráta értéke 0,2 százalékponttal, 52,4 százalékra emelkedett.

A 15-24 éves korosztályból 219 ezren voltak foglalkoztatottak, 19,2 százalékos foglalkoztatási rátájuk 1,4 százalékponttal volt magasabb az előző év azonos időszakában mértnél. A legjobb munkavállalási korú, 25-54 éves, és az idősebb, 55-64 éves foglalkoztatottak száma is nőtt, foglalkoztatási rátájuk 0,9, illetve 1,2 százalékponttal javult.

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája Nyugat-Dunántúl kivételével valamennyi régióban emelkedett. A munkaerő-piaci szempontból legkedvezőbb helyzetben lévő Közép-Magyarországon 62,8 százalék, Nyugat-Dunántúl régióban 61,4 százalék volt a foglalkoztatottak aránya. 2013. április-júniusban az egyik legkedvezőtlenebb helyzetben lévő régió - Dél-Dunántúl - foglalkoztatási rátája emelkedett a legjelentősebben (3,4 százalékponttal) az előző év azonos időszakához képest, de a térségre még így is alacsony mértékű (56,0 százalékos) foglalkoztatás jellemző. A foglalkoztatási ráta Észak-Magyarországon volt a legalacsonyabb, 51,2 százalék.

Kevesebb a munkanélküli

Mindezzel párhuzamosan március-májusban 461 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami 10,5 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg. A munkanélküliek száma 25 ezerrel, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Április-júniusban a 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 238 ezer volt, 29 ezer fővel kevesebb, mint a múlt év második negyedévben, munkanélküliségi rátájuk pedig 1,4 százalékponttal, 10,0 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 211 ezerre nőtt, munkanélküliségi rátájuk 10,5 százalék volt, ami 0,2 százalékponttal magasabb az előző évinél.

Nincs meglepetés, működnek a közmunkaprogramok
A várakozásoknak megfelelően alakultak a kedden publikált április-júniusi munkaerő-piaci adatok az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a foglalkoztatottság növekedésében továbbra is meghatározó szerepe van a közmunkaprogramoknak. A foglalkoztatás éves szinten 1,44 százalékkal bővült, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 55 ezerrel több munkahelyet jelent. "Némi szépséghibája ennek a számnak, hogy a növekményből 36 ezer új munkahely a közösségi szolgáltatásokban realizálódott, egy jelentős része vélhetően a közfoglalkoztatásnak köszönhetően" - mondta Oszlay András.
A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzési osztályának vezetője rámutatott arra is, hogy a közölt adatok mindenképpen a munkaerő-piaci helyzet javulását mutatják, mivel utoljára 2009 végén volt a munkanélküliek száma 450 ezer alatti. Mindezzel együtt a szakember szerint a munkanélküliségi ráta még egy jó ideig nem tud 10 százalék alá csökkenni.
Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a második negyedévben lassult a munkanélküliség a március-májusi adathoz képest, és pozitív a foglalkoztatottak számában mért 55 ezer fős növekedés is. A munkanélküliség csökkenése mellett az aktivitási ráta emelkedése azért kedvező a szakember szerint, mivel a munkanélküliség nem a munkaképes lakosság munkaerő-piaci "kivonulása" miatt következett be. Az elemző az év egészére átlagosan 10,5 százalékos munkanélküliséggel számol.
A munkanélküliek 18 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelen lévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 27,0 százalékos munkanélküliségi rátája 0,9 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban (9,3 százalék), és az 55-64 éveseké is csökkenést mutatott (7,9 százalék).

A munkanélküliek 49,1 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,3 hónap volt.

A hét statisztikai régióból négyben (Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl és Dél-Dunántúl) 10 százalék alatti a munkanélküliségi ráta. Az előző év azonos időszakához képest Nyugat-Dunántúlon, Észak-Alföldön és Dél-Alföldön emelkedett a munkanélküliség, míg a másik négy régiót csökkenő munkanélküliség jellemezte.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatai szerint 2013. június végén 497 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, ez 5,2 százalékos mérséklődést jelent 2012 azonos időszakához képest.

Ennyit költött a kormány munkahely-megőrzésre
Az év elején életbe lépett munkahelyvédelmi akcióterv eredményei a várakozásoknak megfelelően alakultak: eddig 720 ezer munkavállaló foglalkoztatását könnyítette meg, s a munkáltatók költségei a program révén összesen 45 milliárd forinttal csökkentek – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
 

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo