Négyéves mélyponton a munkanélküliségi ráta

Az idén április-júniusban 3 millió 931 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 55 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek száma ugyanebben az időszakban 449 ezer volt, 23 ezerrel kevesebb, mint 2012 azonos időszakában, a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 10,3 százalékra mérséklődött a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint. Ez utóbbi 2009 nyara óta nem látott alacsony érték.

A foglalkoztatottak 3 millió 931 ezer fős létszáma 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. Közülük 3 millió 899 ezer fő volt 15-64 éves, ami 60 ezer fős növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az említett korcsoportot 58,3 százalékos foglalkoztatási arány jellemezte, ami 1,1 százalékponttal magasabb az előző év második negyedévi értéknél.

Kép: SXC

A 2012. április-júniusi időszakban a 15-64 év közötti korosztályból csaknem 3 millió 840 ezren dolgoztak, ami 57,2 százalékos foglalkoztatási rátát jelentett, a megelőző év azonos időszakának 55,8 százalékos rátája után. E korcsoport férfi népességéből 2 millió 113 ezren voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási rátájuk 2,1 százalékponttal, 64,4 százalékra nőtt. A nők közül 1 millió 786 ezren tartoztak a foglalkoztatottak közé, esetükben a foglalkoztatási ráta értéke 0,2 százalékponttal, 52,4 százalékra emelkedett.

A 15-24 éves korosztályból 219 ezren voltak foglalkoztatottak, 19,2 százalékos foglalkoztatási rátájuk 1,4 százalékponttal volt magasabb az előző év azonos időszakában mértnél. A legjobb munkavállalási korú, 25-54 éves, és az idősebb, 55-64 éves foglalkoztatottak száma is nőtt, foglalkoztatási rátájuk 0,9, illetve 1,2 százalékponttal javult.

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája Nyugat-Dunántúl kivételével valamennyi régióban emelkedett. A munkaerő-piaci szempontból legkedvezőbb helyzetben lévő Közép-Magyarországon 62,8 százalék, Nyugat-Dunántúl régióban 61,4 százalék volt a foglalkoztatottak aránya. 2013. április-júniusban az egyik legkedvezőtlenebb helyzetben lévő régió - Dél-Dunántúl - foglalkoztatási rátája emelkedett a legjelentősebben (3,4 százalékponttal) az előző év azonos időszakához képest, de a térségre még így is alacsony mértékű (56,0 százalékos) foglalkoztatás jellemző. A foglalkoztatási ráta Észak-Magyarországon volt a legalacsonyabb, 51,2 százalék.

Kevesebb a munkanélküli

Mindezzel párhuzamosan március-májusban 461 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami 10,5 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg. A munkanélküliek száma 25 ezerrel, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Április-júniusban a 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 238 ezer volt, 29 ezer fővel kevesebb, mint a múlt év második negyedévben, munkanélküliségi rátájuk pedig 1,4 százalékponttal, 10,0 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 211 ezerre nőtt, munkanélküliségi rátájuk 10,5 százalék volt, ami 0,2 százalékponttal magasabb az előző évinél.

Nincs meglepetés, működnek a közmunkaprogramok
A várakozásoknak megfelelően alakultak a kedden publikált április-júniusi munkaerő-piaci adatok az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a foglalkoztatottság növekedésében továbbra is meghatározó szerepe van a közmunkaprogramoknak. A foglalkoztatás éves szinten 1,44 százalékkal bővült, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 55 ezerrel több munkahelyet jelent. "Némi szépséghibája ennek a számnak, hogy a növekményből 36 ezer új munkahely a közösségi szolgáltatásokban realizálódott, egy jelentős része vélhetően a közfoglalkoztatásnak köszönhetően" - mondta Oszlay András.
A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzési osztályának vezetője rámutatott arra is, hogy a közölt adatok mindenképpen a munkaerő-piaci helyzet javulását mutatják, mivel utoljára 2009 végén volt a munkanélküliek száma 450 ezer alatti. Mindezzel együtt a szakember szerint a munkanélküliségi ráta még egy jó ideig nem tud 10 százalék alá csökkenni.
Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a második negyedévben lassult a munkanélküliség a március-májusi adathoz képest, és pozitív a foglalkoztatottak számában mért 55 ezer fős növekedés is. A munkanélküliség csökkenése mellett az aktivitási ráta emelkedése azért kedvező a szakember szerint, mivel a munkanélküliség nem a munkaképes lakosság munkaerő-piaci "kivonulása" miatt következett be. Az elemző az év egészére átlagosan 10,5 százalékos munkanélküliséggel számol.
A munkanélküliek 18 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelen lévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 27,0 százalékos munkanélküliségi rátája 0,9 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban (9,3 százalék), és az 55-64 éveseké is csökkenést mutatott (7,9 százalék).

A munkanélküliek 49,1 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,3 hónap volt.

A hét statisztikai régióból négyben (Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl és Dél-Dunántúl) 10 százalék alatti a munkanélküliségi ráta. Az előző év azonos időszakához képest Nyugat-Dunántúlon, Észak-Alföldön és Dél-Alföldön emelkedett a munkanélküliség, míg a másik négy régiót csökkenő munkanélküliség jellemezte.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatai szerint 2013. június végén 497 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, ez 5,2 százalékos mérséklődést jelent 2012 azonos időszakához képest.

Ennyit költött a kormány munkahely-megőrzésre
Az év elején életbe lépett munkahelyvédelmi akcióterv eredményei a várakozásoknak megfelelően alakultak: eddig 720 ezer munkavállaló foglalkoztatását könnyítette meg, s a munkáltatók költségei a program révén összesen 45 milliárd forinttal csökkentek – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo