hirdetés

Most éri meg személyi hitelt felvenni, infláció alatti kamatok vannak

A nyáron szép számmal lehet az infláció alatti hitelkamatokkal találkozni a személyi hitelek piacán, sőt a magasabb jövedelemmel rendelkező ügyfeleknek még egyszámjegyű, a jegybanki alapkamatnál is kisebb kamaton elérhető ajánlatok is vannak a piacon a money.hu Kamattükre szerint. A bankok ugyanis itt is csak részben tudják lekövetni az MNB kamatlépéseit, így a hitelezési marzs történelmi mélyponton van.
hirdetés

Akárcsak a lakáshiteleknél, a személyi kölcsönöknél sem mehetett el szó nélkül a piac amellett, hogy a jegybank irányadó kamata június elejétől kezdve 300 bázisponttal, 6,75 százalékról 9,75 százalékra emelkedett.  A bankoknak lépniük kellett, hiszen az irányadó kamat és a személyi hitelek átlagkamata közötti kamakülönbözet immár 4 hónapja a fedezetlen hiteleknél példátlanul alacsony szinten, 8 százalék alatt van. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén május végén átlagosan 14,22 százalékos kamaton kaptak személyi kölcsönt a hiteligénylők, amely mértékre 5 éve, 2017. decembere óta nem volt példa. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy 2017-ben a jegybanki alapkamat 0,9 százalék volt, azaz a banki marzs akkor bőven 13 százalék felett volt, szemben a most májusi 7,77 százalékkal.

Visszafogott emelések

A money.hu kamattükre szerint ugyanakkor jó eséllyel tovább szűkül a marzs annak köszönhetően, hogy a kamatlépést bejelentő bankoknál az emelkedés mértéke elmarad a jegybanki kamatlépésektől. Mert hiába jelentett be például erős kamatemelést az OTP Bank, s lett a piaci személyi kölcsönöknél 13,99, a minősített fogyasztóbarát személyi hiteleknél 12,99 százalék a legjobb, 7,1 millió forintnál magasabb összeget igénylőknek kínált kamat, az emelés mértéke a különböző sorokon 100-200 bázispont volt csak.

Óvatosan azért a hitellel, vissza kell fizetni (Fotó: archív)

Komolyabb emelésre csak a Magyar Cetelemnél volt példa – de ott a hitelsávok módosításával kötötték össze az emelést. A legjobb ajánlat, 3 millió forintos kölcsön igénylése esetén, 5 éves futamidőre jár a banknál, itt a kamat 8,99 százalékról 10,99 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a 3 millió forint feletti igénylőknek új sávot hoztak létre, ahol viszont magasabbak a kamatok.

Az ilyen mértékű kamatemelésével ráadásul a Cetelem és az OTP is egyelőre felülről lóg ki a sorból. A Magyar Bankholding tagbankjainál, az MKB Banknál és a Takarékbanknál 50-100 bázispontos volt csak a szigorítás. A standaard kamatok így nagyjából az OTP szintjére kerültek, ám az az ügyfél például, aki legalább nettó 600 ezer forintos jövedelemmel rendelkezik és vállalja, hogy ez a pénz a banknál vezetett számlára kerül minden hónapban, 8,99 százalékos kamatszint mellett is felvehet személyi kölcsönt. Ez utóbbi kamatot érdemes úgy nézni, hogy július elején az ajánlat még 7,99 százalék volt – vagyis épp a legkedvezőbb sávban léptek a legnagyobbat a bankholdingosok – ám az ajánlati kamat így is kisebb, mint a 9,75 százalékos alapkamat és júniusban 11,7 százalékos infláció mértéke. A money.hu személyi kölcsön kalkulátora szerint ugyanakkor már 300 ezer forintos igazolt nettó jövedelem esetén is lehet 10 százalék alatti kamaton 5 milliós személyi kölcsönt igényelni, a 600 ezres sávban pedig még több bank van egyszámjegyű kamattal.

A MagNet Banknál a júliusi kamatemelés mértéke 1,42 százalékpontos volt, így jelenleg 12,2-25,3 százalékos THM-mel igényelhető MagNet személyi kölcsön – a legkedvezőbb, 10,45 százalékos kamattal a 3,3 millió forintot meghaladó autóvásárlási célú hiteligényléseket preferálja a bank.

Akciók, ajándékok a hiteligénylőknek

A bankok egy része továbbra is akciókkal igyekszik kedvezőbbé tenni az elkerülhetetlent, a kamatok emelését.

A Raiffeisen Bank személyi kölcsöneit júliusban 1 százalékponttal magasabb kamat mellett lehet igényelni, mint júniusban. Ugyanakkor azok az igénylők, akik új ügyfélként igénylik a hitelt – nincs számlájuk, illetve nem részesei egyetlen raiffeisennes hitelügyletnek sem – és legalább 1 millió forintot igényelnek a banktól, 12,45 százalékon kaphatnak kölcsönt, ha legalább 250 ezer forintos jövedelmet igazolnak. Ez 7 százalékpontos kedvezmény a standard kamathoz képest.

Van, ahol kamatemelés sem kell az akciók meghirdetéséhez. Az Erste Bank, amely utoljára június végén nyúlt a személyi hitel kamataihoz (az akkori emelés 50-90 bázispont volt) a tavaszi ajánlatban szereplő, 20 ezer forintos Praktiker utalvány helyett a bank online felületein legalább 2 millió forintos személyi kölcsönt igénylő ügyfeleknek HONOR Watch ES okosórát ad ajándékba.

A money.hu szakértői szerint az akciók megsokasodhatnak a következő hetekben, hiszen a nyár vége az elmúlt években már a személyi hitelek csúcsidőszakának számított, az ilyenkor szokásos ház körüli munkák költségeinek előteremtése mellett az iskolakezdés miatt szükségessé vált beruházások finanszírozására is sokan vesznek fel személyi kölcsönt.

Szűkül a kínálat

Vannak búcsúzók is a személyi kölcsön piacról. A ONEY Magyarország Zrt. a jövőben nem kínál saját személyi kölcsönt, a jövőben a Magyar Cetelem Zrt. függő ügynökeként, a bank termékeit kínálja. (money.hu)

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo