hirdetés

Mit nyerünk a vizes világbajnoksággal?

A nyári 17. FINA Világbajnokság minden idők legnagyobb hazai sporteseménye, melynek rendezése hatalmas sportdiplomáciai siker. Az esemény turisták tízezreit vonzza hazánkba, televíziónézők milliói követik majd a világversenyt. A 2017. július 14–30. között megrendezésre kerülő vizes világbajnokság és a 2017. augusztus 6–20. közötti Masters világbajnokság ideje alatt a világ figyelme ránk, Magyarországra irányul.
hirdetés

Seszták Miklós

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) ügyvezető igazgatója, Cornel Marculescu utolsó magyarországi látogatása után azt mondta, hogy a vizes világbajnokságok eddigi legjobbjának ígérkezik a nyári budapesti verseny. Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a 17. FINA Világbajnokság Szervező Bizottságának elnöke szerint ezen esemény tökéletesen alkalmas arra, hogy hazánk országimázsát, turisztikai profitját növelje.

– Irányításunk alatt mérnökök, építőmunkások, sport- és médiaszakemberek ezrei dolgoznak ezekben a napokban is azon, hogy mindenkit elkápráztassunk. A vizes világbajnokság az összefogásról, a magyarok tehetségéről és a betartott ígéretről szól.

Mennyiben lesz különlegesebb az idei világverseny, a korábbi évek versenyeihez képest?

– Az idei világbajnokság több szempontból is egyedülálló. Magyarország eredetileg a 2021-es világbajnokság rendezési jogát nyerte el, de Mexikó visszalépésével rekordgyorsaságú felkészülési idővel lehetőségünk nyílt a 2017-es FINA Világbajnokság szervezésére. A világbajnokságok történetében ilyen vállalás még soha nem történt. A Szervező Bizottság tagjaival és a Bp2017 Nkft. munkatársaival úgy véljük, hogy a 2017-es FINA vb-vel és a hozzá kapcsolódó Masters versenyekkel hazánk már a szárazföldön is rekordot döntött. Ráadásul a FINA Világbajnokságok történelmében először két helyszínen – Budapesten és Balatonfüreden – zajlanak majd a versenyek. Míg a kazanyi világbajnokságon minden korábbi rekordot meghaladva 190 ország vett részt, az idei világversenyen részt vevő nemzetek száma számításaink szerint meghaladja majd a 200-at. A FINA tagországainak száma 208.

Hogyan állnak a világbajnokság előkészületi, szervezési feladatai?

– A 17. FINA Világbajnokság előkészületei és szervezési feladatai az ütemtervek szerint haladnak, a határidőket tartjuk. Igaz ez az ideiglenes létesítmények kivitelezéseire is. Júniusra az összes helyszín elkészül, célunk, hogy a terheléses próbaüzemre is kellő idő maradjon.

Milyen helyszíneken zajlanak majd a versenyek?

– Sportolóink öt helyszínen mérhetik össze erejüket. A vb központjának számító Duna Arénában az úszóké és műugróké lesz a főszerep. Az úszókomplexumban már zajlik a terheléses próbaüzem, az üzemeltetési feladatokat márciustól a Bp2017 Nkft. látja el. A világbajnokság ideje alatt a Duna Arénában 12 300 szurkolónak biztosítunk helyet, az esemény után – a Masters vb-t követően – az ideiglenes lelátókat elbontjuk, a végleges épületben 6000 nézőnek lesz majd hely. A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában a vízilabda-mérkőzések lesznek. Hazánk vizes nemzet, a vízilabda az egyik legkedveltebb sportág az úszás mellett, nem csoda, hogy hatalmas az érdeklődés a jegyek iránt, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy az állandó 3050 fős férőhelyet ideiglenes lelátókkal bővítjük, így további 3854 szurkolónak lesz hely. A Batthyány téri Duna-partnál rendezendő óriás toronyugrásra máris elfogytak a jegyek. A versenyhelyszín építését decemberben kezdtük, elkészültek azok a cölöpök, amelyek tetejére a torony kerül. Az építésénél és a bontásánál is nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a lehető legrövidebb ideig zavarjuk a fővárosi közlekedést. A Városligeti-tóban a szinkronúszóknak ideiglenes medencéket alakítunk ki, ezek elhelyezésénél elsődleges szempont volt, hogy zöldterület ne sérüljön. A két medence és a lelátók is a tó betonaljzatán állnak majd. A két medence a világbajnokság után is a sportolóink rendelkezésére áll majd. A nyíltvízi úszásnak Balatonfüred ad otthont. Balatonfüreden mind az elit, mind a Masters vb alatt maximális teltházzal számolunk.

Seszták Miklós

Milyen fejlesztések valósulnak meg a világbajnoksághoz kötődően?

– Sikerült a világ és a FINA előtt is bebizonyítanunk, hogy országunk felkészült, és teljesíteni tudjuk a rekordgyorsaságú vállalást. A világbajnokság Budapestnek is lehetőség, lehetőség arra, hogy a későbbre tervezett, de szükséges fejlesztések megvalósuljanak. A vizes világbajnoksághoz köthető fejlesztések összege 130,6 milliárd forint. Ebbe azonban beletartoznak azok az infrastruktúra-fejlesztések, amelyekre már évek óta szüksége volt Budapestnek. A tartós fejlesztések és beszerzések költségeinek összege 84,2 milliárd forint. Ide sorolhatjuk a Dagály Úszóközpontot, az árvízvédelmi beruházásokat, a Sentab vízvezetékcső felújítását, a meglévő Dagály Strand felújítását és a Rákos-patakon kialakításra kerülő gyalogossétányt is. Ezekkel a fejlesztésekkel komplex városrehabilitáció valósul meg a fővárosban. A budapestiek mindennapjai lesznek élhetőbbek és komfortosabbak a pesti alsó rakpart megújításával, a gyalogos-kerékpáros útvonal kiépítésével, a Margitsziget rekonstrukciójával. Rég várattak magukra már az uszodafejlesztéseink is, mint például a Császár-Komjádi uszoda, Margitszigeti uszodák – Hajós és Széchy uszoda – vagy éppen a BVSC uszoda felújítása. Egy vb szervezésének természetes velejárója, hogy vannak ideiglenes beruházásaink, működési és szervezési költségeink. Az ideiglenes beruházások és fejlesztések összege 7,8 milliárd forint, a működési és szervezési költségünk 38,6 milliárd forint. Ideiglenes beruházások például a szórakoztató központként funkcionáló úgynevezett FINA Marketek, az ideiglenes lelátók, a versenyfelkészüléshez szükséges edzőhelyszínek, ideiglenes létesítmények.

Mit takarnak a működési és szervezési költségek?

– Ezek olyan szükséges tételek, mint a sportlétesítmények üzemeltetése, előkészítési költségek, orvosi szolgáltatások, biztonsági szolgáltatások, nyitó- és zárórendezvény, kommunikáció, vendéglátás és ellátás, szállások és repülőjegyek, broadcasting, IT és telekommunikáció, közlekedés, logisztika és raktározás, vízum, jegyértékesítési és jegy-előállítási költségek, érmek és oklevelek előállítása, akkreditáció, biztosítási díjak, a szervező cég működési, üzemeltetési költségei, személyi jellegű kiadásai. És a lista nem teljes…

Csak a hivatalos oldalon
A Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. felhívja a figyelmet, hogy akik jegyet szeretnének vásárolni minden idők legnagyobb hazai sporteseményére, a vizes világbajnokság hivatalos oldalán keresztül tegyék meg. A hivatalos jegyértékesítő oldal nem számol fel semmilyen extra kezelési díjat vagy egyéb költséget.
A fejlesztéseken túl mit nyer Magyarország a vizes vb rendezésével?

– A világbajnokságra 350 ezer embert vár hazánk. A szállodai férőhelyek miatt nincs ok aggodalomra, mivel a Forma–1-et szervező Hungaroring Zrt.-vel együttműködve találtunk közös megoldást. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a vizes világbajnoksággal kapcsolatban korábban az MTI-nek elmondta, nemcsak a foglaltságban, hanem az árbevételben is emelkedést vár. A szállodaszövetség úgy számol, hogy idén júliusban és augusztusban a tavaly nyári szezonhoz képest 25 százalékkal nő a budapesti szálláshelyek árbevétele. A verseny mellett nagy szerepet kap a szórakoztatás is, erre terveztük az úgynevezett Market Streeteket, melyek szurkolói zónaként funkcionálnak, és egész napos programokkal várják az érkező turistákat, nézőket. Budapesten két helyszínen – a Duna Aréna mellett és a Margitszigeten –, valamint Balatonfüreden is kialakítjuk ezeket a területeket.

Hogy áll a jegyértékesítés?

– A legfontosabb cél számunkra az volt, hogy minél többen szurkolhassanak a versenyeken, a családok pénztárcáját ne terhelje meg a belépő vásárlása. A 17. FINA Világbajnokság jegyértékesítése 2016 decemberében indult, azóta 90 ezer jegy kelt el. Ez a szám a következő jegykontingens megnyitásával jelentősen nőni fog. A jegyek kibocsátásának ütemezését a FINA-val együttműködve alakítjuk ki, figyelembe véve a korábbi nagy világversenyek tapasztalatait is. A következő jegykontingens megnyitásakor minden jegy elérhetővé válik. Fontos információ a szurkolóknak, hogy a hivatalos jegyértékesítő oldal nem számol fel semmilyen extra kezelési díjat vagy egyéb költséget. A máshol vásárolt jegyek árai jóval drágábbak lehetnek, mint a Bp2017 Nkft. hivatalos jegyértékesítési hálózatán elérhető belépők árai.

Mentés

hirdetés

Véleményvezér

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?
Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Csodaország lettünk. Már az akciós termékek is drágábbak itthon, mint külföldön.
Az oroszok elveszítették tankjaik felét

Az oroszok elveszítették tankjaik felét

Az orosz-ukrán háború úgy tűnik a levegőben dől majd el. A rakéták és a drónok korszakát éljük.
A világ vicce, a britek most már fizetnének is azért, hogy visszatérhessenek valamennyire az EU-ba, amiből kiléptek

A világ vicce, a britek most már fizetnének is azért, hogy visszatérhessenek valamennyire az EU-ba, amiből kiléptek

Ember nem lőtt még akkora mellét, mint a britek a brexittel. Most már úgy vélik, bárcsak egy rossz álom lenne, hogy kiléptek.
Terrorista állam-e Oroszország?

Terrorista állam-e Oroszország?

Az Európai Parlamentben elsöprő többséggel fogadták el azt az állásfoglalást, ami szerint Oroszország terrorizmust támogató állam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo