Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság teljesítménye

A várakozásokat alulmúlva a tavalyi negyedik negyedévben nem változott a hazai GDP az előző év azonos időszakához képest, míg szezonálisan és munkanaphatással megtisztítva a növekedés 0,4 százalék volt. Az előző negyedévhez képest szintén nem változott a gazdaság teljesítménye, így második negyedéve hagyja maga mögött a korábbi több negyedéven keresztül tartó visszaeső trendet a hazai gazdaság. A 2023-as éves kiigazított GDP változás -0,8 százalékon alakult a negyedik negyedéves adatok fényében, főként az első félév gyengébb teljesítményének köszönhetően.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A gazdasági teljesítményt legnagyobb mértékben az ipar, az építőipar és a piaci szolgáltatások, ezen belül a kereskedelem húzta lefelé, míg a humánegészségügyi, szociális ellátás és az infokommunikációs szektorok érdemben növekedtek. Érdemben hozzájárult a teljesítményhez továbbá a mezőgazdaság kedvező teljesítménye, ahogy az az egész évet jellemzi a 2022-es erős aszályos időszakot korrigálva.

Részletek

A gyengébb GDP adat egyik háttéreleme az ipar vártnál gyengébb év végi teljesítménye, főként az exportpiacok gyenge teljesítménye következtében. Azonban a gazdaság megközelítőleg negyedét kitevő hazai ipar idén már erősebb évet tudhat majd magáénak a kissé élénkülő belső és külső keresletnek köszönhetően és idén elérheti a 7 százalékot az ipar éves alapú bővülése, valamint idén és a következő években jelentősen profitálhat a kiemelkedő mértékű működő tőke beruházások üzembehelyezésével, továbbá a védelmi ipari kapacitások kiépülésével, mivel a hadiipari kiadások szignifikáns növekedése várható a következő években. Kedvező, hogy az ipar tavaly év végi belföldi rendelésállománya továbbra is növekedést mutat – míg az export állomány két hónapja kisebb csökkenést -, a növekedéshez pedig fokozatosan hozzájárulnak az új feldolgozóipari kapacitások is.

Nem jók a mutatók (Fotó: Depositphotos)
Nem jók a mutatók (Fotó: Depositphotos)

A tavalyi utolsó negyedévben a fogyasztást a reálbérek korábbi időszakhoz képest mérsékeltebb szintje továbbra is kevésbé támogathatta, amiben megjelenik a háztartások elhalasztott fogyasztása is a jelentősen megemelkedett árak miatt. A gyengébb tavalyi konjunktúrában ezen felül szerepet játszik az állami és uniós finanszírozású beruházások jelentős csökkenése, a jelentősen megugrott kamatok hűtő hatása miatt csökkenő beruházások és kereslet, továbbá az európai és a német konjunktúra egy éve tartó gyengélkedése sem segíti a külső kereslet gyors visszapattanását.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo