Mi a helyzet a biztosításokkal?

Csökkenő reálkeresetek, elhalasztott vásárlások, visszafogott megtakarítások - az idei évre előrejelzett gazdasági kilátások a biztosítási piacot sem hagyják érintetlenül. Nem kedvez a biztosítások kötésének a hitelfelvételi lehetőségek szigorítása sem, ami többek között az autó- és lakásvásárlások visszaesése miatt a casco- és otthonbiztosításokat érinti majd kedvezőtlenül. Az életbiztosítási piac néhány éve tartó szárnyalása, főként az egyszeri díjas befektetéshez kötött (unit linked) biztosítások területén véget ér, ám az ügyfelek kockázati biztosítások iránti kereslete várhatóan növeli majd a terület eredményeit.

A válságidőszakokra jellemző, hogy a lakosság azon kiadásait fogja vissza először, amelyek nem tartoznak az alapvető létszükségletek közé, és ebből a szempontból a biztosítások jelentős része kedvezőtlen helyzetbe kerül. A hitelezési feltételek szigorodása és a magas kamatok a biztosítások mindkét ágában éreztetik hatásukat. A hitelre vásárolt autók számának csökkenése a casco-kötésekre lehet negatív hatással, míg az otthonbiztosításokat a lakáshitelek szigorítása, az elhalasztott lakásvásárlások vethetik majd vissza. Az életbiztosítási piac a hitelfelvételhez kapcsolódó biztosítások terén érzékelheti majd a megtorpanást.

"A romló gazdasági helyzet ugyanakkor egy pozitív hatást is elindíthat: azok a felelősen gondolkozó ügyfelek, akik a korábban felvett hitelek visszafizetésének lehetőségét ma már nem látják olyan biztosan, utólag fedezik majd tartozásaikat a megfelelő biztosításokkal. Ez persze nem pótolhatja a megtakarítási életbiztosítások terén kieső bevételeket." - mondja Kuruc Péter a K&H Biztosító életbiztosítási üzletágának vezetője. "Az életbiztosítási piac a válságtól függetlenül sem tudta volna tartani az utóbbi évek kétszámjegyű növekedését, és törvényszerű volt bizonyos mértékű visszaesés. A kedvezőtlen hatások ezt a tendenciát teszik erőteljesebbé."

Számolni az eredmények drasztikus romlásával

"A 2008. évi kötelező felelősségbiztosítási kampányban folytatódott az évek óta tapasztalt, már-már erőket meghaladó díjverseny, és hasonló versengés jelei mutatkoznak a casco biztosítások terén is. 2007-ben a biztosított járműállomány növekedése ellenére csökkent a biztosítók cascóból származó díjbevétele, és 2008-ban sem változott a helyzet. 2009-ben várhatóan a biztosításkötések száma is csökkeni fog ezen a területen, az árverseny minden bizonnyal megmarad, a költségeket pedig nehéz lesz féken tartani. Minden piaci szereplőnek számolnia kell tehát az eredmények drasztikus romlásával." - vélekedik Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

"A válságra költségcsökkentéssel válaszoló vállalkozások várhatóan 2009-ben sem fognak javítani alacsony szintű biztosítottságukon, sőt, a nehéz helyzetbe kerülő cégek felmondásai miatt ennek a szegmensnek a díjbevétele is csökkenhet." - tette hozzá.

Fél év múlva kezdődhet a helyrerázódás

A K&H Biztosító vezetőinek véleménye egybehangzó a tekintetben, hogy a visszarendeződés legkorábban is 2009 második felétől indulhat meg. Erőteljesebben az életbiztosítási piacon, ahol a tőzsdei mélyponton hosszú távra befektetők adhatnak új lendületet az ágazatnak. "Az idei évet várhatóan végigkísérő magas betéti kamatokkal nehéz versenyezni, de a tőkepiacok megerősödésére építő tőkevédett eszközalapok továbbra is népszerűek lesznek. Akik ebben a hektikus időszakban eszközölnek hosszabb időhorizontú befektetéseket, azokat a tőkepiacok a visszarendeződést követően kiemelkedő hozammal jutalmazhatják." - mondja Kuruc Péter.

A nem-életbiztosítások területére csak nagyon lassan, a gazdasági problémák enyhülésével kezd majd visszatérni a dinamika. Az elkövetkező két év leginkább a piac stagnálásáról, az emiatt folytatódó piaci versenyről és a költségtakarékosságról fog szólni.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo