Mészáros Lőrinc tényleg okosabb, mint Mark Zuckerberg

Fennállása legjobb eredményét érte el az OPUS GLOBAL, Mészáros Lőrinc tőzsdei befektetési holdingja. A cég 41,6 milliárd forint nyereséggel zárta a múlt évet, miközben idén februárban egyetlen nap alatt 30 milliárd dollárt bukott Mark Zuckerberg, amikor a Facebookot fejlesztő Meta Platforms árfolyama hatalmasat esett a tőzsdén.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Mark Zuckerberg a Facebook közösségi oldal kitalálójának és készítőjének a 2022-es év egy lidércnyomás. Februárban egyetlen nap alatt 200 milliárd dollárral lett kisebb fő cégének piaci kapitalizációja, miután a Facebook tulajdonos Meta Platforms hatalmasat zakózott a tőzsdén és azóta sem tér magához. Ebben a cégben van Mark Zuckerbergnek 12,8 százalékos részesedése, ezért veszített ő személyesen 30 milliárd dollárt.

Forrás: capital.com

A Meta Platforms szenvedését a szakértők sok okra vezetik vissza, de a legfontosabb, a konkurensek szárnyalása, mint a Google, az Apple, vagy Tiktok. Ők viszik el a felhasználókat és így a hirdetőket is. Ennek eredményeként 2015 óta először kikerült a tíz legvagyonosabb ember közül Mark Zuckerberg. Jelenleg a világ 12. leggazdagabb embere a Forbes szerint, nettó 84,8 milliárd dolláros vagyonával. Eközben Mészáros Lőrinc főnix madárként szárnyal felfelé, immár 1,2 milliárd dollárra taksált tulajdonával a világranglista 2324. helyén áll. A legendás összehasonlítást egyébként 2017-ben Mészáros Lőrinc tette meg a HVG újságíróinak, akik különös gazdagodásáról kérdezték.

Mikor azt akartuk megtudni, hogyan nőhetett cégének árbevétele ezerszeresére tíz év alatt, miközben az ezalatt Mark Zuckerberg vezetésével berobbanó Facebook mindössze hatszázszorosára emelte bevételeit, a felcsúti polgármester röviden annyit közölt: hát lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolja?
És lehet, hogy az élet Mészáros Lőrincet igazolja, hiszen legfontosabb tőzsdei cége rekorderedményekről számolt be.

AZ OPUS GLOBAL vállalatcsoport 2021-ben a világjárvány újabb és újabb hullámai, valamint a világgazdaságban elinduló negatív makrogazdasági folyamatok hatása ellenére konszolidált szinten 889,5 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 314,5 milliárd forint saját tőkével zárt, míg a teljes átfogó eredménysoron 41,6 milliárd forint nyereséget ért el - közölte a társaság.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. pénteken tette közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a 2021. évi IFRS - nemzetközi beszámolási szabvány - szerinti egyedi és konszolidált éves jelentését.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. konszolidált szinten 307,8 milliárd forintos működési bevétel mellett több mint 45 milliárdos EBITDA-ról (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) számolt be 2021. évi jelentésében, az eredmény megduplázódott a tavalyi értékhez képest. A cégcsoport valós teljesítményét leginkább láttató érték egy év alatt közel 23 milliárd forintos emelkedést ért el - írták a közleményben.

Bár a működési költségek is nőttek, de ez a változás elmaradt a bevételek növekedésétől, így a csoport tevékenységből adódó üzemi eredménye 17,1 milliárd forint nyereség lett, ami 18,1 milliárdos eredménynövekedést jelent a tavalyi évi veszteséggel szemben. Az eredmény annak tükrében még kiemelendőbb, hogy az újonnan bekerülő energetikai társaságoknak csak az akvizíciójukat követő időszak eredménye került a konszolidáció során bevonásra, így az OPUS TIGÁZ Zrt. esetében csak 9 havi, az OPUS TITÁSZ Zrt. esetében pedig csak 4 havi eredmény - jegyezték meg.

A jelentés aláhúzza, hogy 2021. meghatározó stratégiai célkitűzésének megvalósítása, az energetika szegmensének kiépítése és integrációja sikerrel zárult, aminek köszönhetően az OPUS Csoport a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé vált.

Az OPUS Csoport konszolidált adózott eredménye 41,6 milliárd forint lett, az eszközértéke pedig 889,5 milliárd forint, így 58,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A csoport konszolidált saját tőke értéke 38,2 százalékos emelkedéssel elérte a 314,4 milliárd forintot 2021 végére.

A közleményben kitértek arra, hogy 2022 márciusában az OPUS GLOBAL Nyrt. immár negyedik alkalommal kapott kiemelkedő hitelminősítést a német Scope független minősítő cégtől, megerősítve a vállalati stabil BB minősítést. A kötvénykibocsátáshoz kötődően ismételten BBB- minősítést szerzett.

A társaság menedzsmentje sikernek könyveli el, hogy az OPUS Csoport a meghirdetett stratégiai célkitűzésének következetes betartásával tavaly elérte azt, hogy immár négy teljes jogú és erős fundamentumokra épült alappillérre, divízióra fektetheti a sikeres jövőt. A Magyarországon egyedülálló módon széleskörű, több hazai iparágat magába foglaló bázis kialakítása szolgáltatja a szilárd alapot a további eredményes és megbízható értékteremtéshez - olvasható a közleményben.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo