hirdetés

Mennyit tud alkudni az, aki most vásárolna lakást?

A nagy kereslet miatt a panellakásoknál minimális, a családi házaknál valamivel nagyobb árengedményt tud kicsikarni a vevő. A forgási sebesség is a családi házaknál csökkent, míg a téglalakásoknál nőtt, viszont még mindig panelt lehet a leggyorsabban értékesíteni.
hirdetés

Trendfordulóval járt a járványhelyzet az árengedmények terén, ugyanis az Otthon Centrum közreműködésével értékesített ingatlanok első féléves adatainak összegzése után kiderült: a legkisebb árengedményt, átlagosan 6 százalékot a panellakások tulajdonosainál tudják kiharcolni a vevők, míg a téglalakásoknál 7,8 százalékot, a családi házaknál 8,6 százalék volt ez az érték.

A paneleknél a legrosszabb a helyzet

A panellakások esetében a legkisebb alkura a régió központban nyílt lehetőség (4,7 százalék), míg a fővároson belül az olcsóbb külső pesti kerületekben volt a legalacsonyabb az alku mértéke (5,6 százalék). Ezzel szemben Budán már 6,8 százalékot, a Belvárosban pedig 7,6 százalékot is lehetett alkudni az ingatlanok árából. A legnagyobb alkura azonban a kisebb városok panellakásait eladni szándékozók kényszerültek, ahol kicsivel 9 százalék felett alakult ez a szám.

(Fotó: Pixabay)

A társasházi lakások esetében szintén a hat régió központban volt a legkisebb alku 5,6 százalékkal, míg a fővárosban Buda és külső pest volt kedvezőbb 7 százalékkal, szemben a Belváros 9 százalékkal. A városokban 6-7 százalék, a kisebb városokban és községekben inkább 8-9 százalékos volt az árengedmény átlagos mértéke.

A családi házak eladói ennél valamivel többet voltak hajlandók engedi az árból, a legtöbbet a vidéki városokban lehetett alkudni (9,9 százalék), míg a legkevesebbet a külső pesti kerületekben 7,2 százalékot. Ugyanakkor a fővárosi agglomerációban 8,1 százalékkal olcsóbban is hozzá lehetett jutni egy házhoz, ha jól alkudott a vevő.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo