hirdetés

Mennyi adót kell fizetni a munkahelyi ajándék után?

Jön a szokásos céges ajándékozás és a karácsonyi rendezvények időszaka. Az energiaáremelkedés és magas inflációs környezet miatt a szokásosnál is nagyobb költségekkel számolhatnak a vállalatok. Fontos figyelni arra milyen ajándék vagy rendezvény után mekkora mértékű adót és kinek kell bevallani és megfizetni, valamint mi adható adómentesen – hívja fel a figyelmet Szabó Csaba, az ICT Európa Finance Zrt. szakmai igazgatója.

hirdetés

Természetesen az első kérdés, hogy mit lehet adómentes adni? A magyar adórendszerben a céges adómentes juttatások tekintetében nem sok lehetősége van a vállalatoknak. Adómentes adóható juttatás lehet például: egy koncertjegy, egy bérlet, tipikusan valamilyen szilveszteri vagy karácsonyi koncert, de adható sportrendezvényre belépő vagy bérlet is. Ebbe a körbe tartoznak még a múzeum látogatási lehetőségek, cirkusz belépők, színház vagy egyéb zeneművészeti rendezvényekre szóló bérletek vagy jegyek. Fontos figyelemmel lenni arra, hogy az adómentesség értékhatára a mindenkori minimálbér összege (idén 200 000 Ft), illetve, hogy nem lehet utalvány formájában juttatni, valamint nem lehet visszaváltható. 

Ajándék mizéria cégeknél (Fotó: Oracle)
Ajándék mizéria cégeknél (Fotó: Oracle)

Lehetősége van a munkáltatónak év közben egy alkalommal úgynevezett egyes meghatározott juttatásként ajándékot adományozni a munkavállalóknak. Nagyon fontos viszont, hogy hogyan teszi ezt a cégvezetés, hiszen adókötelezettsége merülhet fel még a munkavállalónak is. Ugyanis egyes meghatározott juttatásként évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig (ez idén 20 000 Ft) adhat ajándékot a munkavállalónak, melynek adózása a munkáltatót terheli. Az ilyen juttatás szokásos piaci értékének a 1,18-szorosa után 15 százalék Szja-t és 13 százalék szociális hozzájárulást kell fizetnie az ajándékozó vállalatnak. Abban az esetben, ha az ajándék átadására például egy karácsonyi vacsorán kerül sor, akkor a minimálbér 25 százalékáig adható, idén 50 000 Ft-ig, szintén a fenti adózás mellett. Amennyiben viszont meghaladja ezt az összeget az ajándék értéke, akkor már a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelmének minősül és így szja-t (15 százalék) és társadalombiztosítási járulékot (18,5 százalék) kell a munkavállalónak megfizetnie – hívja fel a figyelmet a szakértő. Ez esetben a munkáltatónak is felmerül még szociális hozzájárulási kötelezettsége.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo