hirdetés

Még nem adák fel a reményt a lakásvásárlás előtt állók

A lakáspiac élénküléséhez 3-4 százalékponttal alacsonyabb hitelkamatokra van szükség. Jó hír, hogy az inflációs és gazdasági kilátások alapján hamarosan beindulhat a kamatcsökkenés. Ráadásul a lakástámogatási rendszerben várható változások is lökést adhatnak a lakáspiaci forgalomnak.

hirdetés

Bár a kereslet és az adásvételek száma jelentősen csökkent a lakáspiacon, az ingatlan.com oldalán mért látogatások száma nem esett vissza drasztikusan, ez pedig arra utal, hogy sok vevőjelölt alig várja, hogy piacra lépjen - egyebek között ez derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Reményteli jelek

"A hosszú távú lakáspiaci adatok alapján az ingatlan.com oldalán mért látogatások száma rendre a potenciális vevők számával mozog együtt. Míg az érdeklődések száma a tényleges adásvételekkel van szoros párhuzamban. Idén az eladó lakások iránti érdeklődések száma éves összevetésben 43 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az ingatlan.com oldalán mért látogatások száma viszont stabilan tízmillió körül mozog, ami csupán 8 százalékos mérséklődést jelent tavalyhoz képest. Ezek alapján a potenciális lakásvásárlók még nem adták fel a reményt, és alig várják, hogy piacra léphessenek." - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A látogatások száma ugyanúgy növekedésnek indult a 2020-as koronavírus-járvány első hulláma idején, majd a lezárások feloldását követően a lakásvásárlási tranzakciók száma is dinamikus emelkedésnek indult.

“Hasonló volt a helyzet 2021 első negyedévében is, amikor berobbant a piac a lakástámogatási rendszer 2020 októberében bejelentett bővítése miatt. Az ingatlan.com oldalán mért látogatások és érdeklődések számának alakulása tehát jól mutatja azt, hogy milyen irányba mozdul a lakáspiac.” - tette hozzá.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo