Már nem csak a közmunkásból van több

A gazdaság élénkülésével együtt fokozatosan javulnak a munkaerő-piaci folyamatok, nem csak a közmunkaprogramok "húzzák" a foglalkoztatási adatokat. Elsősorban az iparban nőtt a foglalkoztatottak száma, ezzel szemben a mezőgazdasági alkalmazottak száma csökkent.

Egyre többen dolgoznak - Kép: SXC

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 122 ezer volt az idei év második negyedévében, 190 ezerrel több, mint egy évvel korábban, ami 4,8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 91 ezerrel, 359 ezerre csökkent a második negyedévében, a munkanélküliségi ráta 2,3 százalékponttal, 8,0 százalékra mérséklődött. (Hasonlóan jó hírek érkeztek az uniós munkaerőpiacról is.)

Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője kiemelte, hogy a 190 ezres bővülés többségét a nem közfoglalkoztatottak adták, hanem a magánszférában alkalmazottak, akiknek száma 167 ezerrel nőtt. A közfoglalkoztatottaké ugyanakkor 23 ezerrel, tehát nem csak a közfoglalkoztatás húzta a munkaerőpiacot.

(A foglalkoztatási szabályok egy része is egyszerűsödött!)

Elsősorban az iparban volt jelentős a növekedés, csaknem tíz százalékos, a mezőgazdaságban viszont 3,5 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak létszáma - hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette azt is, hogy a munkanélküliség öt és féléves mélyponton volt az április-júniusi adatok szerint. Az elemző szerint - összefüggésben a javuló munkaerő-piaci adatokkal - a kiskereskedelmi fogyasztási tendenciák is kedvezőek. A második negyedévi adatok is megerősítik az ezzel kapcsolatos várakozásokat, ami a gazdasági növekedésre vonatkozó kilátásokat is javíthatja - közölte.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a foglalkoztatás első negyedéves növekedési üteme nagyobb volt, mint a második negyedévé, mert az első három hónapban jelentős szerepe volt a téli közmunkaprogramoknak. Az elemző szerint a munkaerő-piaci folyamatok a közmunkaprogramok hatását kiszűrve is a lassú, de fokozatos javulást mutatnak, ami összhangban van a gazdaság élénkülésével. Folytatódik az előző hónapokban is megfigyelhető tendencia, hogy a gazdasági növekedés javulásával a magánszektorban is nő a foglalkoztatottság - mondta.

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a közmunkaprogramok változásai nehezítik a munkaerőpiaci-adatok értékelését, illetve emiatt nehéz megítélni a várható folyamatokat. A kormány újabb közmunkaprogramot tervez, ami várhatóan jelentősen hat majd az következő havi mutatókra - hangsúlyozta Nyeste Orsolya.

Így foglalkoztassunk diákot
Vége a tanévnek, és ismét sok tízezernyi diák igyekszik zsebpénzét valamilyen nyári munkával kiegészíteni. A munka jellegétől és időtartamától függően igen sokféle foglalkoztatási lehetőséggel élhetnek a cégek, melyekre azonban igen eltérő jogszabályi előírások vonatkoznak. (Ha szeretné tudni, milyen további szempontokra érdemes figyelni diákok foglakoztatásánál, olvassa el Diákmunka: csak óvatosan! című cikkünket.)

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo