Már módosították a közműadót

Az Országgyűlés kedden elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében mégsem mentesülnek a közművezetékek után fizetendő adó alól a földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító tulajdonában álló vezetékek.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az Országgyűlés előző kedden döntött arról, hogy adót kell fizetni a közművezetékek után 2013. január 1-jétől, a teher mértéke pedig 125 forint lesz méterenként. A földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító - azaz a Földgázszállító Zrt. és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. - tulajdonában lévő vezetékek a fideszes Dióssi Csaba módosító javaslatának elfogadásával mentesült az adó hatálya alól.

A jogszabályt pénteken hirdették ki, ám már aznap a Tisztelt Ház elé került a törvénymódosításra vonatkozó javaslat, amely a Mavir és az FGSZ Zrt. mentességének elvéterére vonatkozott. A nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György indoklása szerint erre a módosításra azért kellene sort keríteni, mert, bár e közművezetékek stratégiai jelentőségűek, tulajdonosaik képesek az adó megfizetésére. “Az arányos közteherviselés elvéből tehát az következik, hogy e mentességek ne illessék meg az érintett adóalanyokat”.

A közművezetékek adójáról szóló törvény alapján az adót közművezetékek (víz-, szennyvíz-, csapadékvíz-elvezetési, földgáz-, hő- és villamosenergia-ellátási) valamint hírközlési (hang-, kép-, adat és más információ továbbítására alkalmas) vezetékek közterületen futó részére, illetve a több fogyasztót kiszolgáló vezetékek közterületnek nem minősülő földrészleten elhelyezett része után kell majd megfizetni. Az adó a vezeték tulajdonosát (önkormányzati tulajdon esetén üzemeltetőjét) terheli, több tulajdonosnál a részesedés arányában oszlik meg az. Mentességet az állam és a helyi önkormányzatok kaptak.

Az adót a vezeték nyomvonalának méterben kifejezett hossza alapján állapítják meg, mértéke minden megkezdett méter után 125 forint.

A hírközlési cégek ugyanakkor sávosan meghatározott kedvezményt kaptak, a vezeték -          170 ezer métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendõ adó 20 százalékát, -          170 ezer métert meghaladó, de 250 000 métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendõ adó 40 százalékát, -          250 ezer métert meghaladó, de 300 000 métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendõ adó 80 százalékát, -          300 ezer métert meghaladó része után a fizetendő adó teljes összegét kell megfizetniük.

Az adót évente március 20-ig kell bevallani, és két egyenlő részletben (március 20-ig és szeptember 20-ig) kell majd a jövő évtől megfizetni.

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo