hirdetés

Már módosították a közműadót

Az Országgyűlés kedden elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében mégsem mentesülnek a közművezetékek után fizetendő adó alól a földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító tulajdonában álló vezetékek.
hirdetés

Az Országgyűlés előző kedden döntött arról, hogy adót kell fizetni a közművezetékek után 2013. január 1-jétől, a teher mértéke pedig 125 forint lesz méterenként. A földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító - azaz a Földgázszállító Zrt. és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. - tulajdonában lévő vezetékek a fideszes Dióssi Csaba módosító javaslatának elfogadásával mentesült az adó hatálya alól.

A jogszabályt pénteken hirdették ki, ám már aznap a Tisztelt Ház elé került a törvénymódosításra vonatkozó javaslat, amely a Mavir és az FGSZ Zrt. mentességének elvéterére vonatkozott. A nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György indoklása szerint erre a módosításra azért kellene sort keríteni, mert, bár e közművezetékek stratégiai jelentőségűek, tulajdonosaik képesek az adó megfizetésére. “Az arányos közteherviselés elvéből tehát az következik, hogy e mentességek ne illessék meg az érintett adóalanyokat”.

A közművezetékek adójáról szóló törvény alapján az adót közművezetékek (víz-, szennyvíz-, csapadékvíz-elvezetési, földgáz-, hő- és villamosenergia-ellátási) valamint hírközlési (hang-, kép-, adat és más információ továbbítására alkalmas) vezetékek közterületen futó részére, illetve a több fogyasztót kiszolgáló vezetékek közterületnek nem minősülő földrészleten elhelyezett része után kell majd megfizetni. Az adó a vezeték tulajdonosát (önkormányzati tulajdon esetén üzemeltetőjét) terheli, több tulajdonosnál a részesedés arányában oszlik meg az. Mentességet az állam és a helyi önkormányzatok kaptak.

Az adót a vezeték nyomvonalának méterben kifejezett hossza alapján állapítják meg, mértéke minden megkezdett méter után 125 forint.

A hírközlési cégek ugyanakkor sávosan meghatározott kedvezményt kaptak, a vezeték -          170 ezer métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendõ adó 20 százalékát, -          170 ezer métert meghaladó, de 250 000 métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendõ adó 40 százalékát, -          250 ezer métert meghaladó, de 300 000 métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendõ adó 80 százalékát, -          300 ezer métert meghaladó része után a fizetendő adó teljes összegét kell megfizetniük.

Az adót évente március 20-ig kell bevallani, és két egyenlő részletben (március 20-ig és szeptember 20-ig) kell majd a jövő évtől megfizetni.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo