Legyen második esély a tisztességes vállalkozásoknak!

Konzultációt indított az Európai Bizottság az üzleti kudarccal és a fizetőképtelenséggel kapcsolatos európai megközelítésről, amely arra helyezi a hangsúlyt, hogy az egészséges vállalatok segítséget kapjanak a túléléshez és a tisztességes vállalkozók második esélyhez jussanak, tiszteletben tartva ugyanakkor a hitelezők jogát ahhoz, hogy pénzüket visszakapják.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kép:Pixabay

A vállalkozások nélkülözhetetlenek a jóléthez és a munkahelyteremtéshez. Egy vállalkozás elindítása – és működtetése – azonban nehéz, különösen a mai gazdasági légkörben. Az adatok azt mutatják, hogy sürgősen lépéseket kell tenni ezen a téren: a vállalkozások fele nem éli túl működésének első öt évét. Minden évben átlagosan 200 000 cég megy tönkre az EU-ban, ami 1,7 millió közvetlen munkahelyvesztéssel jár együtt. Ennek lépéseként indította el a konzultációt az Európai Bizottság.

A kitűzött cél szerint az eljárásoknak gyorsnak és hatékonynak kell lenniük az adósok és hitelezők érdekében, valamint, hogy elősegítsék a munkahelyek megőrzését, segítséget nyújtsanak a beszállítóknak ügyfeleik megtartásához, a tulajdonosoknak pedig az életképes vállalatok értékének megóvásához. A nemzeti fizetésképtelenségi jogszabályok közötti eltérések jogbizonytalanságot és barátságtalan üzleti környezetet teremthetnek. A kulcsfontosságú kérdések közé tartozik az adósságrendezéshez szükséges idő, az eljárás megindításának feltételei és a szerkezetátalakítási tervre vonatkozó szabályok. Ezek kedvezőtlen hatással lehetnek a határon átnyúló befektetésekre. A mai konzultáció kikéri az érdekeltek véleményét arra vonatkozóan, hogy miként adható a legmegfelelőbb válasz ezekre a kihívásokra.

Itt olvashatja szakértőnk tanácsait ha minket érint felszámolás vagy felszámoltatási ügy.

A megmentés és helyreállítás kultúrája

"Európának szüksége van a „megmentés és helyreállítás" kultúrájára a pénzügyi nehézségekkel küzdő életképes gazdálkodó szervezetek és egyének megsegítése érdekében” nyilatkozta Viviane Reding uniós jogérvényesülési biztos.„A tisztességes vállalkozóknak második esélyt kellene kapniuk, hogy a fizetésképtelenség ne jelentsen „életre szóló büntetést” abban az esetben, ha a dolgok rosszra fordulnak. A gazdaságunk gerincét jelentő kkv-k különösen fontosak számunkra. Számítok valamennyi, a konzultációban való tevékeny részvételben érdekelt szereplőre, hogy összegyűjthessük a legjobb gondolatokat, és így szembenézhessünk a vállalkozások fizetésképtelenségének kihívásaival.”

Az új Ptk. is érinti
Az angol társasági jogból átvett „wrongful trading” jelenlegi szabályai szerint a társaság „fizetésképtelenségével fenyegető helyzet bekövetkezte” után a vezető tisztségviselők a társaság hitelezői érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek feladataikat ellátni. Amennyiben az ügyvezetők ezen időponttól kezdődően mégsem a hitelezők érdekeit elsődlegessége alapján irányítanák a társaságot, akkor kártérítési felelősséggel is tartozhatnak a hitelezőkkel szemben. Itt olvashat részleteket a 2014. márciusában életbe lépő törvényről.
A konzultáción felvetett kérdések közül az egyik az „adósság rendezéséhez szükséges idő” harmonizációja (egy csődbe ment vállalkozás megszüntetéséhez szükséges idő), amelyet gyakran döntő fontosságúnak tekintenek egy üzlet újraindításának lehetősége szempontjából. Jelenleg a csődbe ment vállalkozás megszüntetéséhez szükséges idő jelentősen eltér az Európai Unióban: míg Írországban mindössze négy hónap, addig Csehországban hat év. Néhány országban a csődbe ment vállalkozóknak egyáltalán nincs lehetőségük adósságrendezésre.

A konzultáció ugyancsak érinti a felszámolók hivatásgyakorlásának szabályait. Ezenfelül a Bizottság kikéri az érdekeltek véleményét arról, hogy az igazgatók feladataira és kötelezettségeire vonatkozó meglévő szabályok fizetésképtelenség esetén okoznak-e problémát a gyakorlatban, és szükség van-e uniós szintű jogszabályokra annak érdekében, hogy a csalást elkövető vállalatvezetők, akiket az egyik tagállamban eltiltottak a szakmai tevékenységtől, egy másik országban ne vezethessenek vállalatot. A konzultáció továbbá arra is választ keres, hogy a fizetésképtelen adós hitelezőit hátrányosan érintő intézkedéseinek nemzeti bíróság előtti megtámadhatóságára vonatkozó szabályok eltéréseiből fakadó jogbizonytalanság okozott-e problémákat a gyakorlatban.

A konzultáció október 11-ig tart és itt érhető el online.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo