Legyen második esély a tisztességes vállalkozásoknak!

Konzultációt indított az Európai Bizottság az üzleti kudarccal és a fizetőképtelenséggel kapcsolatos európai megközelítésről, amely arra helyezi a hangsúlyt, hogy az egészséges vállalatok segítséget kapjanak a túléléshez és a tisztességes vállalkozók második esélyhez jussanak, tiszteletben tartva ugyanakkor a hitelezők jogát ahhoz, hogy pénzüket visszakapják.

Kép:Pixabay

A vállalkozások nélkülözhetetlenek a jóléthez és a munkahelyteremtéshez. Egy vállalkozás elindítása – és működtetése – azonban nehéz, különösen a mai gazdasági légkörben. Az adatok azt mutatják, hogy sürgősen lépéseket kell tenni ezen a téren: a vállalkozások fele nem éli túl működésének első öt évét. Minden évben átlagosan 200 000 cég megy tönkre az EU-ban, ami 1,7 millió közvetlen munkahelyvesztéssel jár együtt. Ennek lépéseként indította el a konzultációt az Európai Bizottság.

A kitűzött cél szerint az eljárásoknak gyorsnak és hatékonynak kell lenniük az adósok és hitelezők érdekében, valamint, hogy elősegítsék a munkahelyek megőrzését, segítséget nyújtsanak a beszállítóknak ügyfeleik megtartásához, a tulajdonosoknak pedig az életképes vállalatok értékének megóvásához. A nemzeti fizetésképtelenségi jogszabályok közötti eltérések jogbizonytalanságot és barátságtalan üzleti környezetet teremthetnek. A kulcsfontosságú kérdések közé tartozik az adósságrendezéshez szükséges idő, az eljárás megindításának feltételei és a szerkezetátalakítási tervre vonatkozó szabályok. Ezek kedvezőtlen hatással lehetnek a határon átnyúló befektetésekre. A mai konzultáció kikéri az érdekeltek véleményét arra vonatkozóan, hogy miként adható a legmegfelelőbb válasz ezekre a kihívásokra.

Itt olvashatja szakértőnk tanácsait ha minket érint felszámolás vagy felszámoltatási ügy.

A megmentés és helyreállítás kultúrája

"Európának szüksége van a „megmentés és helyreállítás" kultúrájára a pénzügyi nehézségekkel küzdő életképes gazdálkodó szervezetek és egyének megsegítése érdekében” nyilatkozta Viviane Reding uniós jogérvényesülési biztos.„A tisztességes vállalkozóknak második esélyt kellene kapniuk, hogy a fizetésképtelenség ne jelentsen „életre szóló büntetést” abban az esetben, ha a dolgok rosszra fordulnak. A gazdaságunk gerincét jelentő kkv-k különösen fontosak számunkra. Számítok valamennyi, a konzultációban való tevékeny részvételben érdekelt szereplőre, hogy összegyűjthessük a legjobb gondolatokat, és így szembenézhessünk a vállalkozások fizetésképtelenségének kihívásaival.”

Az új Ptk. is érinti
Az angol társasági jogból átvett „wrongful trading” jelenlegi szabályai szerint a társaság „fizetésképtelenségével fenyegető helyzet bekövetkezte” után a vezető tisztségviselők a társaság hitelezői érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek feladataikat ellátni. Amennyiben az ügyvezetők ezen időponttól kezdődően mégsem a hitelezők érdekeit elsődlegessége alapján irányítanák a társaságot, akkor kártérítési felelősséggel is tartozhatnak a hitelezőkkel szemben. Itt olvashat részleteket a 2014. márciusában életbe lépő törvényről.
A konzultáción felvetett kérdések közül az egyik az „adósság rendezéséhez szükséges idő” harmonizációja (egy csődbe ment vállalkozás megszüntetéséhez szükséges idő), amelyet gyakran döntő fontosságúnak tekintenek egy üzlet újraindításának lehetősége szempontjából. Jelenleg a csődbe ment vállalkozás megszüntetéséhez szükséges idő jelentősen eltér az Európai Unióban: míg Írországban mindössze négy hónap, addig Csehországban hat év. Néhány országban a csődbe ment vállalkozóknak egyáltalán nincs lehetőségük adósságrendezésre.

A konzultáció ugyancsak érinti a felszámolók hivatásgyakorlásának szabályait. Ezenfelül a Bizottság kikéri az érdekeltek véleményét arról, hogy az igazgatók feladataira és kötelezettségeire vonatkozó meglévő szabályok fizetésképtelenség esetén okoznak-e problémát a gyakorlatban, és szükség van-e uniós szintű jogszabályokra annak érdekében, hogy a csalást elkövető vállalatvezetők, akiket az egyik tagállamban eltiltottak a szakmai tevékenységtől, egy másik országban ne vezethessenek vállalatot. A konzultáció továbbá arra is választ keres, hogy a fizetésképtelen adós hitelezőit hátrányosan érintő intézkedéseinek nemzeti bíróság előtti megtámadhatóságára vonatkozó szabályok eltéréseiből fakadó jogbizonytalanság okozott-e problémákat a gyakorlatban.

A konzultáció október 11-ig tart és itt érhető el online.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo