hirdetés

Könnyítés a transzferárazásnál

Részben vagy egészben mentesülés a transzferár dokumentáció terhétől: kiknek van lehetősége erre?

hirdetés

Az elmúlt évben jelentős változások történtek a transzferárazás terén. Korábban is kötelező volt a nyilvántartás készítése bizonyos értékhatárok felett, de 2022-től már a kötelezett cégek számára a társasági adóbevallásban (ATP-01 és ATP-KV nevű lapokon) feltüntetni a legfontosabb adatokat az elkészített dokumentációból. Ha valaki nem teszi ezt meg, és hatósági ellenőrzés során derül ki, hogy nem tartotta be a kötelezettséget, akkor akár többmilliós bírsággal is számolnia kell, ügyletenként.

Fontos azt is tudni, hogy ki mentesül, illetve milyen ügyletek mentesülnek részlegesen a transzferár nyilvántartás készítése alól - hívja fel a figyelmet Szabó Csaba, az ICT Európa Finance Zrt. szakmai igazgatója.

A következő vállalkozások és ügyletek teljeskörű mentességet élveznek az adatszolgáltatási kötelezettség és a nyilvántartási kötelezettség alól: azok a vállalkozások, akik az adóév utolsó napján nem érik el a közép vállalkozási KKV besorolást vagy elérik, de nincs kapcsolt vállalkozásuk. Továbbá azok a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek, amelyek összértéke piaci áron a nettó 100 millió forintot nem haladja meg, bizonyos ügyletek (kivéve a bennfentes kereskedelmet) és a hatósági áras ügyletek. Ezekről az ügyletekről nem kell semmilyen transzferár adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, és nyilvántartást sem kell vezetni róluk a vállalkozásoknak.

Mi változik? (Fotó: Pixabay)
Mi változik? (Fotó: Pixabay)

A részlegesen mentesülő ügyletek esetében nem kell teljes körű adatszolgáltatást teljesíteni, azonban bizonyos adatokat meg kell adni: az ügylet megnevezése; az ügylet TEÁOR száma; az ügylettel érintett kapcsolt vállalkozások elnevezése, adószáma; az ügylet nettó ellenértéke; az ügylethez kapcsolódó adóévek Tao alap módosításának előjelhelyes összegét kapcsolt cégek szerinti bontásban. Ide tartoznak például a magánszeméllyel nem egyéni vállalkozóként kötött szerződések, a nem kapcsolt cég által nyújtott szolgáltatások vagy termékértékesítések ellenértéke, amelyek változatlan összegben történő átterhelése kapcsolt vállalkozások részére valósul meg. Továbbá az ingyenes pénzeszköz átadás és átvétel is részlegesen mentesül az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Kiemelendő, hogy ez mindössze részleges mentesülést jelent, így szükséges a részbeni adatszolgáltatásra figyelmeztet Szabó Csaba, az ICT Európa Finance Zrt. szakmai igazgatója.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo