Kétszer is meggondoljuk a hitelfelvételt nagyobb kiadásokra

Óvatosabban, tudatosabban viszonyulnak a hitelfelvételhez a 25-54 évesek 2023-ban, mint egy évvel korábban. Az óvatosság összefügghet azzal, hogy csökkentek a lakosság pénzügyi tartalékai, erre utal, hogy az idén megkérdezettek valamivel kevesebb, mint a negyede tudna kizárólag saját forrásból fedezni egy váratlan kiadást. Átgondolt hitelfelvétellel a nagyobb beruházásokról sem kell lemondani és a nem várt helyzetekre is van megoldás.

Az OTP Bank megbízásából készített 2023-as felmérés eredménye szerint a válaszadók csaknem fele venne fel hitelt, ha valamilyen tervezett kiadást nem tudna saját forrásból fedezni, ami jelentős, több mint 10 százalékos visszaesést jelent a 2022-es felmérés adataihoz képest. A hitelfelvétel céljában ugyanakkor nincs változás. A legtöbben gépkocsi beszerzésére fordítanák a pénzt, a második helyen a lakásfelújítás áll, amit a háztartási gép vásárlása és a lakás korszerűsítése követ. Bár az autó őrzi vezető helyét a listán, a megelőző évhez képest jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik ezt a beruházást idén halaszthatónak ítélték és egyelőre lemondtak róla.

Az óvatosság, a megfontoltság abban is tetten érhető, hogy arányaiban a legtöbben alaposan átgondolnák a hitelfelvételt, és például személyi kölcsönt csak a valóban szükséges dolgok beszerzésére vennének igénybe. Erre utal az is, hogy némileg csökkent egy év alatt azoknak az aránya, akik a döntést könnyű szívvel hoznák meg. A megelőző évhez képest az is változás, hogy 3 százalékkal kevesebben, 100-ból 23-an nyilatkoztak úgy, hogy a saját megtakarításaikból képesek lennének finanszírozni egy váratlan nagyobb kiadást.

„Az OTP Bank megoldásaival, átgondolt, tudatos hitelfelvétellel a nagyobb tervek is megvalósíthatóak és a váratlan helyzetek sem jelentenek leküzdhetetlen akadályt. A friss kutatás eredményéből kiderül, hogy a válaszadók 47 százaléka vett már igénybe legalább egyszer személyi kölcsönt, ami –ha csak 1 százalékkal is–, de meghaladja az egy évvel korábbi arányokat, vagyis változatlanul sokan választják ezt a konstrukciót, ha szabadon felhasználható plusz forrásra van szükségük” – mondja Szabó István, az OTP Bank lakossági hiteltermékek üzletfejlesztéséért felelős vezetője.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo