hirdetés

Kétszámjegyű áremelkedés a vidéki ingatlanpiacon

Az összes használt ingatlantípusnál jelentős áremelkedést mért az Otthon Centrum a megyei jogú városok ingatlanpiacán: a társasházi és panellakások átlagos négyzetméterára több mint harminc százalékkal magasabb most, mint a tavalyi év azonos időszakában. A legdrágább vidéki nagyváros Debrecen.

hirdetés

A vidéki városokban a használt téglalakások négyzetméterára elérte az 524 ezer forintot az idei év első kilenc hónapjának adatai szerint. A legmagasabb fajlagos árat Debrecenben mérte az Otthon Centrum 713 ezer forinttal, a második helyen Győr szerepel, ahol 658 ezer forint az ingatlanok négyzetméterára, míg a sorban a harmadik Székesfehérvár, 642 ezer forinttal.

A legdrágább vidéki város (Fotó: Depositphotos)A legdrágább vidéki város (Fotó: Depositphotos)

A legtöbb megyei jogú városban 400-500 ezer forint között alakult a négyzetméterár átlagértéke. Némi meglepetésre Pécsett csak 400 ezer forint egy négyzetméter, míg az 50 ezer főnél kisebb városokra többnyire ennél alacsonyabb árak jellemzőek, ilyen például Eger, 323 ezer forinttal.

30 százalék feletti áremelkedés

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, hogy az ismertetett árak 35 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbi értéknél. Egy százalékkal még ennél is magasabb volt az emelkedés a listavezető Debrecenben, míg Miskolcon és Szegeden 40 százalékot meghaladó mértékben nőttek a négyzetméterárak. A második legdrágább városban, Győrben is 32 százalékkal drágultak a lakások. Néhány településen azonban mérsékeltebb volt az emelkedés üteme, Sopronban 7 százalékkal, míg Szekszárdon 12,9 százalékkal kell többet fizetni, mint egy évvel korábban.

A panellakások esetében az átlagos négyzetméterár 461 ezer forint volt az év első kilenc hónapjában. Némi meglepetésre Debrecen a második helyre szorult, 597 ezer forintos négyzetméterárral. A legnagyobb vidéki várost Veszprém előzte meg 619 ezer forintos négyzetméterárral, Székesfehérvár ebben a szegmensben is harmadik lett, 580 ezer forintos fajlagos árral. Fél milliót meghaladó négyzetméterárak Sopronban és Győrben voltak még. A legtöbb városban 300-450 ezer forint között alakult az átlagos négyzetméterár.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo