hirdetés

Jó hír, emelkedett az euróövezet beszerzésimenedzser-indexe

Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének zsugorodása novemberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet nem végleges beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint.

hirdetés

Novemberben a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összesítő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 47,8 pontra, két hónapja a legmagasabb szintre emelkedett az októberi 47,3 pontról. Szakértők romló mutatóra, 47 pontra számítottak novemberre.

Most minden fillér, minden euró számít (Fotó: depositphotos)Most minden fillér, minden euró számít (Fotó: depositphotos)

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Az index összetevői közül a szolgáltatóipari BMI novemberben megegyezett az októberi 48,6 ponttal, így magasabb lett a várt 48 pontnál.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe az októberi 46,4 pontról 47,3 pontra, kéthavi csúcsra emelkedett, míg az elemzők véleményének átlagában romló mutató, 46 pont szerepelt.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az adatokat kommentálva elmondta, hogy az üzleti aktivitás novemberi folytatódó csökkenése tovább növeli annak az esélyét, hogy az eurózóna gazdasága recesszióba süllyed. A folyó, negyedik negyedév eddig megismert adatai alapján a GDP negyedéves ütemű zsugorodása meghaladja a 0,2 százalékot.

A szakértő szerint a novemberi PMI-adatok mindazonáltal némi derűlátásra adnak okot, különösen, ami az átfogó indexet illeti. A legbíztatóbb, hogy enyhülnek a kínálati korlátok, és javul a beszállítói teljesítmény az euróövezet feloldozóipari központjában, Németországban. Ezen felül a meleg időjárás enyhítette az energiahiánnyal kapcsolatos félelmeket a téli hónapokban. (MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo