hirdetés

Jó hír ebéd mellé: májusban rekordot döntött a beszerzésimenedzser-index

Tudják, az öt fő indikátorból álló (új megrendelések, készletek állománya, termelés, szállító teljesítések, foglalkoztatási környezet) index a gazdaság egyik legfőbb jelzőértéke. Ha értéke 50 feletti szám, akkor az növekedést jelent az előző hónaphoz képest.
hirdetés

Eddigi legmagasabb értékére, 62,1 pontra ugrott májusban a beszerzésimenedzser-index az előző havi 56,2-ről - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság csütörtökön.

A termelési mennyiség indexe nőtt az áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradt, ezáltal már huszonegyedik hónapja a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve. A foglalkoztatottsági index értéke az elmúlt hónapokhoz hasonlóan májusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már tizedszer. Az index értéke magasabb lett áprilishoz képest, és távolabb került az 50,0 ponttól, ezzel a legmagasabb májusi 1995 óta. Az új rendelések indexe erősen nőtt, és 50,0 pont feletti értéke arra utal, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.

Így ért véget a 2016-os év
Decemberre 4,1 százalékponttal 52,2 százalékra esett vissza a beszerzésimenedzser-index, amivel visszatért a hosszú távú – 1995 óta mért – átlaghoz és árnyalatnyival meghaladja a legutóbbi három év 52,1 százalékos átlagát.
A májusi szállítási átfutási idő hosszabb lett áprilishoz képest, és az ütem enyhén erősödött. Az index értéke távolabb került az 50,0 pontos határtól. A korábbi májusi értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb 2016 júliusában haladta meg az 50,0 pontot. A vásárolt készletek ötödik hónapja bővülnek, most némileg erősebb ütemben. Az idei májusi érték az elmúlt húsz év értékeihez mérve átlag feletti, és a harmadik legnagyobb májusi.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont fölötti értéke továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb májusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból tapasztalható volt a bővülés, immár tizenhetedik hónapja. A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont feletti értéke további árnövekedést jelez. A késztermékkészletek szintje májusban emelkedett az előző hónaphoz képest, az indexérték 50,0 pont fölött maradt. A korábbi májusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a második legnagyobb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt áprilishoz képest, és jócskán 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonhárom hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindexnél hasonló folyamat figyelhető meg. Az index értéke dinamikusan nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését jelzi. A trend már huszonkét hónapja tart.

 

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo