Jelentős bővülést tapasztaltak a hazai lízingpiacon

A jelentős bővülés mellett érezhető átrendeződést is hozott a koronavírus-járvány a magyarországi lízingpiacon, hiszen 2021. első fele leginkább a termelőeszközök finanszírozásában jelentett nagy növekedést.

A CIB Lízing jól alkalmazkodott a változó körülményekhez: a társaság valamennyi üzletágban növelte piaci részesedését, miközben előrelépett a lízingcégek rangsorában is, a mezőgazdasági gépek finanszírozásában pedig a harmadik helyen áll.

Az idei év első felében is érződtek a koronavírus-járvány hatásai a hazai lízingpiacon: az új szerződések volumene ugyan bő 36 százalékkal, 350 milliárd forint közelébe emelkedett, azonban az erőteljes bővülés részben az egy évvel korábbi, jelentős piaci visszaeséssel magyarázható. A szerződéses volumen emelkedésével párhuzamosan a piac szerkezete is átalakult: miközben a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a termelőeszközök nagy többségénél – így például a mezőgazdasági- és építőgépeknél – rendre kétszámjegyű bővülés mutatkozott éves összehasonlításban, az autófinanszírozásban jóval szerényebb volt a növekedési ütem, amihez nagyban hozzájárultak az emelkedő árak is.

Kép:Wikipedia

A CIB Lízing szempontjából az idei első félév is sikeresnek bizonyult: az eszközfinanszírozási területeken több mint 45 százalékkal nőttek a kihelyezések 2020 azonos időszakához képest. Ezen belül kiemelkedő mértékű a bővülés a mezőgazdasági gépek piacán, ahol a társaság 75 százalékkal növelte új kihelyezéseit. Utóbbinak köszönhetően a mezőgazdasági gépek finanszírozásában a második negyedévben a CIB Lízing – csaknem 16 százalékos piaci részesedéssel – a harmadik helyen állt. Kiemelkedő növekedést sikerült elérni a nagyhaszonjárművek piacán is, ahol 63 százalékkal ugrott meg a kihelyezés az egy évvel korábbihoz képest.

A nagyhaszonjárművek piacán a CIB Lízing a hetedik, az autófinanszírozásban pedig a hatodik helyet mondhatja magáénak úgy, hogy mindkét területen jelentős az egyes márkákhoz kapcsolódó, úgynevezett „captive” finanszírozók súlya. A társaság jó teljesítményében kulcsszerep jutott a mikrovállalati és kkv-szegmensnek is, ahol 42, illetve 26 százalékos növekedést regisztráltak az új kihelyezéseknél.

A Növekedési Hitelprogramban (NHP) különösen aktív szerepet vállalt a CIB Lízing: 54 százalékkal nőttek a kihelyezések 2020 azonos időszakához képest, leginkább a mezőgazdasági gépek finanszírozásának köszönhetően. A CIB Lízing az NHP-konstrukciók új kihelyezései alapján a negyedik a piaci rangsorban, miközben a mikrovállalatok NHP-s kihelyezéseinél 22 százalék felett jár a piaci részesedése. A társaság teljes működő portfóliójának mérete éves összevetésben 8 százalékkal emelkedett.

„A teljes piachoz hasonlóan a CIB Lízing is látványos növekedést ért el 2021 első felében. A bővülés nagy ütemében természetesen a koronavírus-járvány okozta tavalyi gazdasági visszaesésnek és az idei újraindulásnak is jelentős a szerepe, hiszen a lízingpiac – a növekvő eszközbeszerzési igény miatt – konjunktúra időszakában mindig jobban teljesít” – nyilatkozta Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója. Hozzátette: az idei első félév eredményei is bizonyítják, hogy helyes irányokat határoztak meg a társaság stratégiájának 2019. tavaszi újragondolásakor. „Annak, hogy a CIB Lízing a reálgazdaság szereplőire fókuszál a finanszírozásban, miközben jobban épít az anyabank tőkeerejére és keresztértékesítési lehetőségeire, negyedévről negyedévre tükröződnek az eredményei, hiszen folyamatosan nő a piaci részesedésünk, javuló portfólióminőség mellett” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo