hirdetés

Isten áldd meg a magyart, ha ki akarja számolni várható gázszámláját

A Magyar Villamos Művek szeptember 7-én általános lakossági tájékoztató kampányt ígért, hogy az új rezsiszabályok könnyebben érthetők legyenek az ügyfeleknek. Ebből eddig nem sokat láttunk, mondjuk úgy semmit, ezért saját szakállunkra kezdtünk el dolgozni. Ha a rendkívül rosszul megfogalmazott MVM anyagok alapján tévedünk, elnézést kérünk, de igyekeztünk nagyon precízek lenni.

hirdetés

Az áram várható árának kiszámolása elvileg nem olyan nagy probléma, hiszen egyrészt ennél a terméknél mindössze kétszeres az árugrás, amennyiben túlesünk az államilag támogatott átlagon, másrészt itt nem játszik az úgynevezett fogyasztási jelleggörbe. Igazából elég két információt megjegyezni. 2523 kWh éves fogyasztásig 36 forint/kWh marad az ár, e felett pedig 70,1 forint/kWh-t kell fizetni. Havi elszámolás esetén pedig 210 kWh a határ.

Egész más a helyzet a gáz várható árának kiszámolása esetében. Az első mondat majdnem ugyanaz. Itt egyetlen különbség, hogy a gáznál az árugrás horror nagyságú, hétszeres. 1729 köbméter éves fogyasztásig 102 forint/köbméter marad az ár, e felett viszont 747 forint/köbméter a tarifa. A második mondat esetében viszont megérkezik a nagy zűrzavar, ha havi elszámolásról beszélünk. A kormány itt is mond egy havi 144 köbméteres számot, amit olcsóbban kapunk, de belép a nagy fogyasztási jelleggörbe gondolat. Erre azért van szükség, mert a gázt a nagy többség fűtésre is használja, vagyis társadalmi méretekben egész más a gáz fogyasztási volumen télen és egész más nyáron. Ezt próbálják meg tükrözni számlázáskor. A probléma csak az, hogy senki nem tudja a saját fogyasztási jelleggörbéjét. Az officina.hu közölt egy ilyen jelleggörbét, de ez csak az évtizedes lakossági átlagfogyasztást mutatja havi bontásban.

hirdetés

Véleményvezér

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo