Imádják a magyar kormányt az oroszok

Miközben a nyugati sajtó jelentős részében negatív a magyar kormány megítélése, az orosz média szinte kizárólag pozitív hangon számol be a kabinet lépéseiről. Ugyanakkor ha a Kreml pillanatnyi érdeke azt diktálja, az orosz média Magyarországot is eszközként használja saját Nyugat-ellenes információs műveleteiben.

Az orosz médiatérben a legtöbb befolyásos, széles nyilvánosságot elérő orosz nyelvű sajtótermék közvetve vagy közvetlenül a Kreml ellenőrzése alatt áll. Éppen ezért ebben a médiatérben a magyar kormány döntéseiről beszámoló és azokat értékelő cikkek elsősorban azt mutatják meg, hogy a Kreml vezetői milyen módon viszonyulnak magyar partnereikhez. A Political Capital tanulmánya szerint zavarbeejtően pozitívan: az orosz médiatérben a magyar kormánynak nem kell „támadásoktól” tartania.

Szeretjük egymást. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

A kvalitatív módszerekkel, narratívaelemzéssel és tényszerűségi vizsgálattal (fact-checking) elkészített tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az orosz média pozitív viszonyulását alapvetően az határozza meg, hogy a jelenlegi magyar kormány politikai-ideológiai közelséget mutat a putyini rezsim felé. A Political Capital kutatása azt is megállapította, hogy az orosz médiában a magyar kormány lépései szinte kizárólag az európai vagy éppen ukrajnai kontextusban tűnnek fontosnak, és a helyi közvélemény-kutatások szerint a közvélemény amúgy csekély figyelmet fordít Magyarországra. Mindez arra világít rá, hogy az orosz kormányzati propaganda alapvetően eszközként tekint Magyarországra és a magyar kormányra a saját agresszív külpolitikájának eszköztárában.

A tanulmány főbb megállapításai:

Segítség a diplomáciai karanténból való kitörésben.

Míg a magyar kormányoldal gyakran Magyarország elleni támadásokkal vádolja a nyugati sajtótermékeket, ilyen „támadásoktól” egyáltalán nem kell tartania a mainstream orosz sajtó irányából, ahol a főáramú sajtó alapvetően pozitív vagy semleges képet közvetít az országról és a jelenlegi magyar kormányról. A kabinet Oroszország irányában nagyon barátságos politikájának bemutatása azért hasznos a Kremlnek, mert egy EU- és NATO-tagállam baráti attitűdjével ellensúlyozhatják az Oroszország nyugati elszigeteltségével kapcsolatos aggodalmakat. A magyar kormány ebből a szempontból kitüntetett figyelmet kap az orosz médiában, ahol döntő többségében pozitív híreket, véleményeket és értékeléseket közölnek a kormány Oroszország-politikájáról. Ezt a harmóniát a Kreml szócsövei ugyanakkor megtörik, ha az éppen a Putyin-rezsim érdekében áll: például az 50. évforduló alkalmából az 1956-os magyar forradalmat a Rosszija 1 televízió az első színes forradalomnak bélyegezte, máskor pedig a Sputnik International online hasábjain felszólították Magyarországot, hogy vétózza meg az uniós szankciókat Oroszország ellen, de emlékezetes lehet a Hídfő által kirobbantott „tankbotrány” is 2014-ből, amikor az online híroldal azt az álhírt terjesztette, hogy Magyarország tankokat küld Ukrajna megsegítésére.

A „faltörő kos” szerep

A magyar kormány emellett az Európai Unióval szembeni konfliktusai által is jelentős szerepet kap az orosz médiában, mellyel az orosz sajtó az Európa megosztottságáról és cselekvőképtelenségéről szóló Kreml-narratívát igyekszik alátámasztani. Ebben a kontextusban Magyarország sokszor mint Moszkva eszköze jelenik meg. Egy Sputnikon megjelent cikk beszédes ebből a szempontból: „Oroszország Magyarországot szankcióellenes faltörő kosként készül bevetni” . A vizsgált médiumokban Magyarország mint a hagyományos Európa védelmezője jelenik meg. Az orosz média rendre bemutatja a magyar kormány lépéseit követő nyugati bírálatokat, majd védelmébe veszi a magyar kormány hagyományos családmodellt támogató álláspontját. Ezekben az anyagokban Magyarország az orosz példa követőjeként kap elismerést. Fontos megemlíteni, hogy a kormányoldali többség a magyar parlamentben több alkalommal is az alapvető jogokat korlátozó orosz törvényekhez hasonló jogszabályokat fogadott el: a 2017-es civileket megbélyegző törvény szövege több ponton is egyezett orosz megfelelőjével, a „gyermekvédelmi törvény” LMBTQ-közösséggel kapcsolatos szabályozása pedig szigorúbb is orosz mintájánál.

Dezinformációval az ukrán-magyar viszony elmérgesítéséért

A Kreml által irányított propaganda egyik legfontosabb témáját a kelet-ukrajnai konfliktus szolgáltatja. Az információs hadviselés részeként a Kreml-párti média arra törekszik, hogy a nemzetközi színtéren hiteltelenítse Ukrajnát, felmentse Oroszországot a konfliktusban vállalt aktív szerepe alól és a kijevi kormányt tüntesse fel agresszorként. Az utóbbi években elmérgesedett magyar-ukrán vita harsány hangneme segít a Kremlnek abban, hogy a Budapest és Kijev közötti nézeteltérést felhasználja saját Ukrajna-ellenes propagandájában. Az orosz nyelvű médiában megjelenő, magyar „szakértők” közreműködésével készült anyagok esetenként átszivárognak az ukrán médiába is, melyek aztán hatással lehetnek az ukrán többség és a kárpátaljai magyar kisebbség kapcsolatára, illetve az ukrán-magyar kétoldalú kapcsolatokra is. Erre példa, amikor egy hazánkban ismeretlen magyar „szakértő,” Keveházy Miklós feltűnt a Rosszija 1 TV csatorna 60 perc című műsorában 2018-ban, ahol azt állította, többek közt, hogy Orbán Viktort áltanácsadói arra bíztatják, „próbálja csak meg” elfoglalni Kárpátalját. Ezek a tényekkel teljességgel ellenkező kijelentések hamar utat találtak az ukrán médiába is, muníciót szolgáltatva az ukrán szélsőjobboldalnak. Keveházy azóta része lett a Kreml általános propagandájának is, az utóbbi időben például kisebb orosz portáloknak állította, hogy Soros György áll a Pegasus-ügy vagy éppen a bolgár kormányválság mögött. Az orosz média sok energiát ölt abba, hogy „magyar politikai tanácsadóként” adja el személyét, így amennyiben ismét szüksége van a Kremlnek zavart kelteni a magyar-ukrán kapcsolatokban, bármikor előhúzhatják majd a „Keveházy-kártyát”.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo