hirdetés

Hány ember veszítette el az állását a járvány miatt? Kijöttek a friss adatok

2021 februárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 550 ezer fő volt, ami – jórészt a koronavírus okozta járvány gazdasági következményeként – 104 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor 14 ezerrel több, mint az előző hónapban - közölte a KSH.
hirdetés

A hivatral adatai szerint a 2020. december–2021. februárban a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma nem változott, miközben a közfoglalkoztatottaké 12 ezer fővel, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié pedig 39 ezer fővel csökkent.

A férfiak esetében a foglalkoztatottak létszáma 10 ezer fővel, 2 millió 408 ezer főre mérséklődött, míg a foglalkoztatási rátájuk – demográfiai okból – 0,2 százalékponttal, 77,1 százalékra nőtt. A nők esetében a foglalkoztatottak létszáma 47 ezer fővel, 2 millió 78 ezer főre, a foglalkoztatási ráta 0,8 százalékponttal, 66,5 százalékra csökkent.

A fiatal (15–24 éves) korcsoportban a foglalkoztatottak száma 25 ezer fővel, 264 ezer főre, a foglalkoztatási ráta 2,1 százalékponttal, 26,8 százalékra csökkent. Az ún. legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta 1,1 százalékponttal, 85,8 százalékra mérséklődött, míg az idősebb (55–64 éves) korosztályban a foglalkoztatottak létszáma 9 ezer fővel, 706 ezer főre, a foglalkoztatási ráta 2,9 százalékponttal, 60,8 százalákra emelkedett.

Meglepetés? A március boríthat  mindent 

A legfrissebb adatok szerint a munkanélküliségi ráta komoly meglepetést okozva csökkent februárban, vagyis a harmadik hullám ellenére a munkaerőpiac ellenállónak bizonyult - közölte az adatokra reagálva Virovácz Péter, az ING szenior elemzője.

Mint írja, könnyen lehet azonban, hogy a februári javulás csak átmeneti lesz és a márciusi lezárások és bezárások következtében ismét emelkedik majd a havi mutató. A februári adat egyébként különösen meglepő annak fényében, hogy az NFSZ adatgyűjtése alapján februárban az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, vagyis több mint 3500 fővel nőtt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ismét 300 ezer fő fölé nőve.

A megoldás alighanem az aktívak számának változásában keresendő. A 15-74 éves korosztály mutatóit vizsgálva elmondható, hogy az elmúlt hónapok legjelentősebb csökkenését hozhatta a február, már ami az aktivitást illeti. A december-februári háromhavi átlag 4 millió 790 ezer főre süllyedt. Legutóbb az első hullám végén (az április-júniusi időszakban) volt ennél alacsonyabb a gazdaságilag aktívak száma. Alapvetően tehát a munkanélküliségi ráta a munkaerőpiacról kivonulók miatt mutathatott javulást februárban.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo