hirdetés

Fordulat az albérletpiacon - most jól járhatnak a diákok

Várhatóan július 23-án hirdetik ki a felsőoktatási intézmények a felvételi ponthatárokat. Ahogy minden évben idén is roham várható az albérletekért az egyetemi hallgatók körében. Az Otthon Centrum adatai szerint ezen a nyáron a diákok akár 20 százalékkal olcsóbban is találhatnak kiadó lakást.
hirdetés

Izgalmas időszaknak néz elébe a nagyvárosok albérlet-piaca a következő hetekben. Mint minden évben ezrével jelennek meg az albérlet után vadászó egyetemisták, idén azonban kicsit más a helyzet. A járvány hatására alaposan megváltozott az albérlet-piac is. A turisztikai célú lakások egy része ugyanis visszatért a hosszú távú bérleti piacra, amely a kínálat bővülését eredményezte, jobb alkupozícióba hozva ezzel a leendő bérlőket, nemcsak az ár, de az elvárható minőség vonatkozásában is.

A hirdetésekben megjelenő díjaknál - a kedvező alkupozíciónak köszönhetőn - négyzetméterenként akár 5-600 Ft-tal olcsóbban kötöttek bérleti szerződéseket a diákok körében népszerű fővárosi kerületekben (VI., VII., IX., XIII.) - hangsúlyozta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Különösen a belső kerületekben jelentek meg korábban turistáknak bérbeadott lakások az albérleti piacon, amelyek révén a megszokottnál igényesebb ingatlanok kerültek a kínálatba, immáron nemcsak az árazás, de a lakások minősége tekintetében is erősítve a versenyt – emelte ki az elemzési vezető.

(Fotó: depositphotos.com)

Ez azt jelenti, hogy a budai oldalon az egy szobás lakásokat 110-140 ezer forintért, kétszobás lakásokat 115-160 ezer forintért, míg az ennél nagyobb, 3-4 szobás lakásokat 150 ezer forinttól lehet bérelni. A pesti belső kerületekben a legtöbb idén kiadott egy szobás lakás a 100-130 ezer forintos tartományban maradt. A nagyobb, két-három szobás ingatlanok bérleti díja ennél magasabb, 150-200 ezer forint, de az említett ársáv alatt és felett is akadt bérbeadott lakás idén. Azok a diákok, akik vállalják az összeköltözés diáktársaikkal, akár havi 80 ezer forintért bérelhetnek belvárosi lakást a nagyobb egyetemek közelében, míg panellakás bérlése esetében 50 ezer forintból is megoldható a diákok lakhatása- tette hozzá Soóki-Tóth Gábor.

A vidéki albérletpiacról szólva az elemzési vezető 10-20 százalékos áresésről számolt be: a kínálati árak és a szerződésekben szereplő díjak között négyzetméterenként mindössze 100-200 forintos különbség tapasztalható. Mint mondta, Debrecenben és Szegeden 2020 II. negyedévében csökkent a bérbeadásra kínált lakások száma 2019 IV. negyedévéhez képest, ugyanakkor Győrben közel 15%-kal több lakást hirdettek meg az említett időszakban.

Az elemzési vezető azt is elmondta, hogy Debrecen belvárosában 90-130 ezer forintért adtak ki 1-2 szobás lakásokat, ugyanakkor a külsőbb városrészekben már 60 ezer forintért is volt bérbeadó ingatlan. A nagyobb lakások és házak bérlése ennél jóval drágább 4-5 szobás házat 290 – 300 ezer forintért vettek bérbe az idén a cívisváros népszerű kertvárosi területein. Szegeden a belvárosban havi 80 ezer forintért is lehet stúdiólakás bérelni, de jellemzően nagyobb, 2-3 szobás ingatlant adtak ki, ezek havonta 130-170 ezer forintért voltak elérhetők idén. Ugyanakkor Miskolcon már 55 ezer forintért is találhatnak a diákok albérletet, de a belvárosi nagyobb lakásokért itt is többet, akár ennek háromszorosát kell fizetni. A dunántúli egyetemvárosok piacán 100 ezer forint alatt nem lehet kis lakást bérelni, Pécsett 110 ezer, Győrben 120 ezer forint az átlagos bérleti díj.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo