hirdetés

Foglalkoztatás: többen tolják a szekeret

A mezőgazdasági és a turisztikai szezonális munkák kifutásával az év hátralévő részében kissé emelkedhet, de várhatóan 8 százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta Magyarországon az elemzők véleménye szerint.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép: EU

Töretlen a foglalkoztatottak számának növekedési üteme, a 7,6 százalékos munkanélküliségi ráta 2008 áprilisa óta a legkedvezőbb adat – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a legfrissebb foglalkoztatottsági számokat. Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint a következő hónapokban nem várható a foglalkoztatás további bővülése, a munkanélküliségi ráta pedig az év végéhez közeledve a szezonális munkák kifutásával ismét emelkedhet kissé. A szakértő kifejtette: a munkanélküliségi ráta 7,6 százalékra esett vissza, így az egy évvel korábbinál 2,4 százalékponttal kisebb, és természetesen hosszú évek óta a legalacsonyabb érték.

(Az elmúlt években a feketemunka mértéke hazánkban csak 1 százalékkal csökkent.)

Más becslés szerint a közfoglalkoztatottak száma körülbelül 30 ezerrel nőtt júliusban éves összevetésben, a foglalkoztatás 177 ezres javulásának zöme így vélhetően nem ezen állami programnak köszönhető – mondta Török Bálint. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy sok valójában külföldön dolgozó marad benne a hazai statisztikákban, de még így is a munkaerőpiac „tényleges” javulásának jeleit mutathatják a KSH friss adatai, a sokéves csúcson lévő mutatók – vélekedett.

A foglalkoztatás javulása az egyik fontos feltétele annak, hogy a háztartások fogyasztása tartósan bővülhessen. Emellett lényeges még a jövedelmek alakulása, a hiteltörlesztésre fordítandó összegek alakulása, és fontos a kilátások megítélése is – fűzte hozzá.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is azt emelte ki: várható volt, hogy a nyári szezonban, főleg a turizmus és a mezőgazdaság miatt javulni fog a munkanélküliségi ráta. A téli hónapokban újra emelkedhet a munkanélküliség, de az év hátralévő részében marad a 7,5 és 8 százalék közötti munkanélküliségi ráta – mondta a szakértő.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a közmunkaprogramok időzítése még nem ismert, ami bizonytalanságot visz a rendszerbe. Kitért arra, hogy az eredmény európai összehasonlításban is jónak számít, az Európai Unióban a legutóbbi, júliusi adat szerint szezonálisan kiigazítva 10,2 százalék volt a munkanélküliség. A régión belül vegyes a kép, a magyar adat a középmezőnynél jobb – mondta Török Zoltán.

Tízből nyolc új állásban van állami pénz
401 ezer álláskereső szerepelt augusztus utolsó napján a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisában, ami éves összevetésben 18 százalékos (90 ezer fős) csökkenést jelent. Az új munkahelyek 80 százaléka állami támogatással jött létre.
hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo