Figyelmeztet a hatóság: most a fagyizás is kockázatos lehet

A koronavírus-járvány miatt az utcai élelmiszer-fogyasztásnak is lehetnek kockázatai.

Kíváncsi rá, hogyan befolyásolják a világpolitikai viharok az Ön pénztárcáját?
Csatlakozzon azokhoz, akik nemcsak figyelik,
hanem értik is, mi történik a világban - és a tőkepiacokon!

Klasszis Befektetői Klub

2025. május 27. 17:00, Budapest

Részletek és jelentkezés

(Fotó: Pixabay.com)

Biztonságosabb eljárással készülnek a fagylaltok, az elmúlt években sokat javult a cukrászok által alkalmazott technológia - ismerteti a szombati Magyar Nemzet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint míg korábban a cukrászmesterek saját receptúrája szerint, hagyományos alapanyagok - tej, cukor, tojás - felhasználásával készített, helyben főzött fagylaltok voltak a jellemzőek, mára biztonságos alapanyagok, adalékok, színezékek felhasználásával, zárt rendszerben készülnek a hűsítő édességek. A technológia változásának köszönhetően csökkent a termékek élelmiszer-biztonsági kockázata is.

A múlt századi eljárás során, ha a fagylaltok nem kaptak megfelelő hőkezelést, akár komoly megbetegedést is okozhattak. Napjainkban azonban sok fagylaltozóban már nem is helyben készül a nyári finomság, hanem a már kész tégelyeket bontják meg az árusok. A hatóságtól kapott információk szerint részben ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években alig volt példa fagylalt okozta ételmérgezésre az országban.

A termékek készítése és értékesítése során azonban így is számos előírásnak kell megfelelniük a cukrászoknak. Az előírások betartását minden szezonban kiemelten ellenőrzi a szakhatóság. A Nébih a Magyar Nemzettel közölte: az idei vizsgálatok eddig megnyugtató eredményekkel zárultak. A tapasztalatok alapján a fagylaltozók többsége biztonságosan üzemel: a forgalmazás során betartják az alapvető élelmiszer-higiéniai előírásokat, a fagylaltokat, jégkrémeket a megfelelő hőmérsékleten, cseppfertőzéstől védve tárolják.

A tájékoztatással azonban több helyen is gondot talált a hatóság. Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokról, illetve a fagylaltkészítéshez használt mesterséges édesítőszerekről és színezékekről többnyire nem kapnak információt a fogyasztók.

Az idén a higiéniára az árusok mellett a fogyasztóknak is jobban oda kell figyelniük. A koronavírus-járvány miatt az utcai élelmiszer-fogyasztásnak, így a fagyizásnak is lehetnek kockázatai. Nehezen oldható meg például a kézmosás, a kézfertőtlenítés, és értelemszerűen a fagylalt fogyasztása közben a szájmaszk viselés sem lehetséges. A készpénz használata szintén nehezen kerülhető el, tökéletes megoldást ráadásul a kártyás fizetés sem jelent a fogyasztás előtt.

A hatóság tapasztalatai alapján a vállalkozások a legtöbb helyen kiemelten ügyelnek a járvány elleni védekezésre: a tölcséreket óvják a cseppfertőzéstől, a vendégek részére pedig alkoholos kézfertőtlenítőt helyeznek ki a pult közelében. A vásárlóknak a kézfertőtlenítőt a fagylalt elfogyasztása, illetve a tölcsér érintése előtt érdemes alkalmazniuk, emellett a sorban állás alatt a másfél, kétméteres távolságot is be kell tartani.

Véleményvezér

Három és félszeres gázárral riogat a fideszes intézmény

Három és félszeres gázárral riogat a fideszes intézmény 

A Fidesz állandóan riogat, migránsokkal, háborúval, Sorossal, most meg a gázárral.
Főhet szegény Orbán Viktor feje

Főhet szegény Orbán Viktor feje 

Ez ám a meglepetés, mégiscsak Putyin a háborúpárti.
Hadházy Ákos szerint eltűnt 16 milliárd forint

Hadházy Ákos szerint eltűnt 16 milliárd forint 

Újabb botrány, lesz-e felelős?
Magyar Péter nyilvánosságra hozta a Fidesz „őszödi beszédét”

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a Fidesz „őszödi beszédét” 

A Fidesz eddigi állításával ellentétben nem békepárti.
A magyar vállalkozók az ötödik legmagasabb árat fizetik Európában az áramért

A magyar vállalkozók az ötödik legmagasabb árat fizetik Európában az áramért 

Az európai átlagár felett kapják az áramot a magyar vállalkozók.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo