Figyelem, a nagycsaládosoknak nem automatikusan jár a földgázár kedvezmény

A rezsicsökkentés továbbra is minden családnak jár az átlagfogyasztásig, a nagycsaládosoknak gázfogyasztás esetében afölött is, ha igénylik - a gyermekek számával arányosan emelkedő - földgázfogyasztási kedvezményt.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mivel eddig sok nagycsaládos nem használta ki a gázfogyasztási kedvezményt, felhívjuk a figyelmüket, hogy havi szinten több tízezer forintot takaríthatnak meg, ha nem mulasztják el az igénylést beadni a kormányablakban. Az a nagycsalád, ahol teljes évre érvényesítik a gázkedvezményt, 3 gyermek esetén akár évi 550 ezer forintot takaríthat meg ahhoz képest, mintha nem részesülne a nagycsaládos kedvezményes mennyiségben. Az igénylést azoknak nem kell újból benyújtani, akik már jelenleg is kapják a nagycsaládos kedvezményt. Az új igénylőknek érdemes minél előbb benyújtani a kérelmet, hogy a rezsicsökkentést mielőbb és a lehető legjobb feltételekkel  érvényesíteni tudják.

Ez most ne felejtse el egyetlen érintett sem (Fotó: depositphotos)

Mint ismert, a rezsicsökkentés fenntarthatósága érdekében augusztus 1-jétől megváltoztak a rezsicsökkentés szabályai. A gázfogyasztás esetében az átlagfogyasztásig ( 1729 m3 /év)  jár minden családnak automatikusan a rezsicsökkentés: a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 - 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölött lakossági piaci árat ( augusztusban és szeptemberben 732,4, míg október és december között 752,5 Ft)  kell fizetni,  a valós piaci ár azonban jóval magasabb - akár naponta változó, emelkedő összeg -  jelenleg a rezsicsökkentett ár tízszerese.

A nagycsaládosok esetében azonban az átlagfogyasztási határ magasabb. Az általános 1729 köbméteres átlagfogyasztás három gyermeknél további 600 köbméterrel és minden további gyermek után még 300 köbméterrel nő.

A nagycsaládos kedvezményre jogosult az a háztartás, amelyben olyan jogosult él, aki legalább három gyermek után, illetve figyelembevételével részesül családi pótlékban. A nagycsaládos kedvezmény csak egy felhasználási helyen vehető igénybe. Fogyasztói közösség esetén egy felhasználási helyen több jogosult is igénybe vehet nagycsaládos kedvezményt. Ha a jogosultnak a vele egy háztartásban élő, családi pótlékra jogosító személyre hivatkozással nagycsaládos kedvezmény került megállapításra, a jogosulttal egy háztartásban élő más személy erre a személyre tekintettel további kedvezményre nem jogosult.

Az önálló felhasználási hellyel rendelkező jogosult által az I. árkategória díjszabása szerint maximálisan vételezhető földgázmennyiség három gyermekre tekintettel felhasználási helyenként és naptári évenként  79652   MJ, valamint a negyedik gyermektől számítva gyermekenként további 10250 MJ (a szolgáltató által alkalmazott I. árkategória szerinti díj szolgáltatói elosztói működési terület szerint eltérő). Fogyasztói közösségben vételező jogosult esetén a kedvezmény forintban kerül meghatározásra, amelynek összege a szolgáltatók elosztói működési területeként eltérő.

A kérelem a kormányhivatalok családtámogatási ügyfélszolgálatán , valamint az ország több mint 300 kormányablakában is benyújtható az erre a célra rendszeresített igénylőlapon. A nagycsaládos kedvezményről részletes tájékoztató az MVM és a Magyar Államkincstár oldalán megtalálható.

A nagycsaládos kedvezményre való jogosultság megállapítására irányuló kérelem a naptári év folyamán bármikor benyújtható a bejelentett lakóhely, illetve tartózkodási hely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalhoz).

A kérelmet az erre a célra rendszeresített igénylőlapon kell benyújtani. Az igénylőlap beszerezhető a kormányhivatal családtámogatási ügyekkel foglalkozó ügyfélszolgálatain, illetőleg letölthető a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: MÁK) internetes honlapjáról.

A kérelemhez önálló felhasználási hellyel rendelkező igénylő esetén mellékelni kell a kérelem benyújtását megelőzően kézhez kapott utolsó számla (részszámla) másolatát, a szolgáltatásba újonnan bekapcsolt felhasználási hely esetén pedig az egyetemes szolgáltatási szerződés másolatát.

Igénylőként a kérelmet annak kell benyújtani, aki önálló felhasználási helyre a szolgáltatóval vagy annak megbízottjával illetve fogyasztói közösség esetében, akinek nevében a fogyasztói közösség képviselője gázfogyasztásra szolgáltatási szerződést kötött és három vagy több gyermek után, illetve beszámításával családi pótlékban részesül, vagy ezen személlyel egy háztartásban él. Tehát annak kell igénylőként kitölteni a kérelmet, akinek a nevére kerül kiállításra a gázszámla, még akkor is, ha nem ő részesül családi pótlékban.

A szolgáltató a Magyar Államkincstártól kapja meg a határozatot, melynek beérkezését követően érvényesíti a kedvezményt.

Az a nagycsalád, ahol teljes évre érvényesítik a gázkedvezményt, 3 gyermek esetén akár 550 ezer forintot takaríthat meg ahhoz képest, mintha nem részesülne a nagycsaládos kedvezményes mennyiségben.

A szolgáltató a nagycsaládos kedvezményt a kiállított számlában (részszámlában) érvényesíti. Fogyasztói közösség esetén a fogyasztói közösség képviselője (közös képviselő) a szolgáltató által kiállított számla alapján érvényesíti a nagycsaládos kedvezményt a fogyasztói közösségben vételező jogosult felé.

Azok a nagycsaládosok is érvényesíteni tudják a gázkedvezményt, akik házközponti fűtéses társasházban élnek.  Esetükben a kérelem beadásakor az igénylőlapon fel kell tüntetnie a saját adatokon kívül a közös képviselő adatait is. A kedvezmény megállapításáról a Magyar Államkincstártól értesítést kap az egyetemes szolgáltató, a Kormányhivataltól pedig a társasház közös képviselője, aki a szolgáltató által kiállított számla alapján érvényesíti a nagycsaládos kedvezményt a jogosult felé.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo