Felnőtté válás: mikor mondható ki, hogy felnőtt a gyerek?

A magyar lakosság kétharmada szerint akkor tekinthető valaki felnőttnek, ha anyagilag függetlenedik a szüleitől, képes eltartania saját magát és képes önálló döntéseket hozni a pénze elköltésére vonatkozóan – derült ki az OTP Bank megbízásából készített felmérésből.

A megkérdezettek több mint fele, 22-25 éves korra teszi azt a kort, amikor illene függetlenné válniuk a fiataloknak. A többség ugyanakkor abban is egyetért, hogy önmagában az anyagi önállóság nem egyenlő a felnőtté válással.

Mást jelent felnőtté válni

Az elmúlt évtizedekben a felnőtté válás folyamata jelentősen átalakult. Azok az életesemények, amelyeket jellemzően a függetlenedéssel szokás azonosítani – ilyen például a tanulmányok befejezése, a munkába állás vagy a saját család alapítása – sokszor jóval későbbi életkorban következnek be.

(Fotó: Pixabay)

Az OTP Bank megbízásából készített felmérés szerint a magyarok kétharmada gondolja azt, hogy akkor tekinthető valaki felnőttnek, ha anyagilag függetlenedik a szüleitől, képes eltartania magát és képes önálló döntéseket hozni a pénze elköltésére vonatkozóan. Minden negyedik válaszadó véli úgy, hogy a felnőtté válás az elköltözéssel, saját háztartás vezetésével köthető össze. A megkérdezettek 33 százaléka szerint akkor felnőtt valaki, ha saját munkahelye és keresete van. A 18 éves korhatár betöltését csupán minden negyedik ember tekinti a felnőtt lét kezdetének.

Bár a többség úgy gondolja, hogy akkor tekinthető valaki felnőttnek, ha anyagilag függetlenedik a szüleitől, ugyanakkor azzal a megkérdezettek többsége (55 százaléka) nem ért egyet, hogy ez egyenlő lenne a felnőtté válással. A felnőtté válásnak meghatározó eleme az anyagi függetlenedés, de a felnőtt lét több annál. A lakosság egyharmada ugyanakkor elegendőnek tartja hozzá az anyagi függetlenséget és az anyagi javakkal kapcsolatos felelős döntéshozatalt.

Mikor jön el a függetlenedés ideje?

Minden második megkérdezett szerint, 22-25 éves korban várható el leginkább, hogy egy fiatal függetlenné váljon, míg a válaszadók egyötöde véli úgy, hogy már a 19-21 éves korosztálynak is anyagilag önállónak kellene lennie. A megkérdezettek egyötöde 26-28 év közé, tehát az egyetemi végzettség utáni néhány évre teszi az önállósodás ideális idejét.

A kutatásban résztvevők 39 százaléka egyetért azzal, hogy a szülőknek addig kell anyagilag támogatniuk a gyermekeiket, ameddig szükségük van rá. Ennél jóval kevesebben vannak, akik valamilyen konkrét eseményhez, például házasságkötéshez, az első munkahely megszerzéséhez, a tanulmányok befejezéséhez kötik a szülői támogatás végét. A gyermekkel rendelkező válaszadók jelentős része, 36 százaléka még 20 éves kora után is ad vagy adott zsebpénzt gyermekének. A válaszadók 31 százaléka pedig a hivatalosnak tekintett nagykorúság határáig, 18 éves koráig támogatja zsebpénzzel gyermekét.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo