hirdetés

Felgyorsult az ukrán menekültek magyarországi munkába állása

A kormány által a múlt héten bevezetett humanitárius tartózkodási engedély sokat segít a menekültek magyarországi tartózkodásán. Ezzel az új dokumentummal munkába állásuk is könnyebb, csak még a bankok adminisztrációs falát nem sikerült áttörni. Mihályi Magdolnával, a Jobtain HR szolgáltató ügyvezetőjével beszélgettünk.
hirdetés

Dolgoznak-e már ukrán menekültek a magyar munkaerőpiacon?

Február 24-e óta elhelyeztünk pontosan 610 új munkavállalót. Nagy részük rendelkezett biometrikus útlevéllel. Ezen van egy chip, ami tartalmaz minden adatot, plusz egy digitális ujjlenyomatot.

Mihályi Magdolna

Már a háború előtt kialakult az a gyakorlat, hogy egy ilyen dokumentummal Magyarországon azonnal lehetett munkát vállalni és 90 nap alatt kellett csak beszerezni a tartós munkavállaláshoz szükséges papírokat. Így, aki már korábban tervezte, hogy esetleg Magyarországra jön dolgozni, annak már eleve volt ilyen biometrikus útlevele. Ez a módszer azonban csak a hiányszakmákban használható. Villanyszerelő, targoncás, gép szerelő, operátor, stb. 50 olyan menekültünk van, akiket a múlt héten hozott kormányzati könnyítéseknek köszönhetően tudtunk munkához juttatni, vagyis kaptak egy úgynevezett humanitárius tartózkodási engedélyt. Eddig 45 nap kellett ahhoz, hogy egy munkavállalói kérelmet elbírálja a hivatal, most viszont ezt a papírt azonnal megkapják a menekültek és ezzel kezdhetik is a munkát. Ez nagyon nagy segítség.

Vannak-e olyan menekültek, akik adminisztrációs okok miatt nem tudnak elhelyezkedni?

Igen, sajnos egyre több olyan ember érkezik, akiknek semmilyen okmányuk nincs. Ők olyan emberek, akiknek szó szerint menekülniük kellett, sokuknak eleve még útlevelük sem volt. Most ők is majd ezeket humanitárius kártyákat kapják, amelynek érvényességi ideje 60 nap, de meghosszabbítható 6 hónapra.

Hogy néz ki a munkaerőpiac? Aki akar dolgozni, el tud helyezkedni?

Nagy a munkahely kínálat, 65 ezer üres állásról tudunk. Mi azon dolgozunk, hogy minél több emberrel kapcsolatba kerüljünk. A kollégáim ezért ott vannak a határnál. A beregszászi és az ungvári irodánk egy részét átköltöztettük a magyar oldalra. Több okból, például azért is, hogy férfi kollégáinkat el ne vigyék a frontra. Összefoglalva úgy látom, hogy ma már adminisztrációs akadályok nincsenek és munka is van.

Vannak-e vis maior helyzetek? Dolgozni szeretne, de valamiért mégsem tud?

A legnagyobb problémát a menekültekkel érkező gyerekek jelentik. Sok olyan család jön, amelyben csak asszonyok és gyerekek vannak. Ha elmegy anyuka dolgozni, ki fog a gyerekre vigyázni? Sokszor mi vigyázunk a kiskorú gyerekekre. Aztán vannak olyan helyzetek, amikor az anyukák váltott műszakra jelentkeznek és egymás gyerekeire vigyáznak. Ez például egy kifejezetten jól működő megoldás. A következő gond a bankszámlanyitás. Az látszik, hogy ezzel az új dokumentummal, a humanitárius tartózkodási engedéllyel még nem tud mit kezdeni egy banki ügyintéző. Útlevelet kér, ami nincs.

Gondolom a bankokban úgy néznek ezekre az új papírokra, mint borjú az új kapura.

A kormány múlt héten hozott rendeletmódosításának eredményeként az ukrán menekültek munkába állítási ideje jelentősen felgyorsult. Nagyon hasznos, hogy a humanitárius tartózkodási engedélyt, mint alapdokumentumot, elfogadják az illetékesek a munkavállaláshoz kötelező TAJ szám generálásához. Jó lenne, ha ez a bankszámlaszám nyitásnál is megtörténne. Ez egyébként csak látszólag kis probléma, mert igazából mi sem rendelkezünk annyi készpénzzel, hogy ki tudjuk fizetni a munkavállalóinkat, tehát nagyon kellene a bankszámla.

Vannak-e már visszajelzések arról, hogy állják meg a helyüket az ukrán munkavállalók?

Korábbiak vannak, hiszen mi 2017 óta foglalkoztatunk ukrán munkavállalókat. Jól teljesítenek, mert aki ide jön, az dolgozni akar. Kritikák néha a munkaidőn kívüli viselkedésüket éri. Munkatempójuk, munkabírásuk rendben van. El kell mondani persze, hogy sok függ a munkaadótól is. Ha egy munkaadó invesztált abba, hogy ukrán munkavállalói megfelelő információkat, munkaköri leírásokat kapjanak, ott jó a hatékonyság és a minőség. Ha ehhez még a szociális hátteret is biztosítják, tehát a büfében kiírják például cirill betűkkel, hogy mit lehet kapni, akkor még a munkavállaló is jól érzi magát és egy kiváló munkahelyi légkör alakul ki. Ha a munkaadó olyan, hogy csak egy olcsó munkaerőt lát az ukránokban, akiket ki lehet használni, akkor ott lehet probléma. És azt látni kell, hogy az ideérkezők kvalitása és kompetenciája magasabb az adott munkáknál. Diplomások, középfokú végzettségűek jöttek Magyarországra dolgozni, az ottani alacsony keresetek miatt. A saját apparátusomba is felvettem ilyen dolgozókat, akik azóta kiváló munkatársak lettek.

hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo