hirdetés

Ez sokba fog nekünk kerülni

Ultimátumot adott az amerikai elnök a szövetségeseknek: 2019-ben már a GDP-jük 2 százalékát védelmi kiadásokra kell költeniük, vagy számoljanak a következményekkel. Források szerint az USA kilépésével fenyegette meg a tagállamokat.
hirdetés

Szerdán még a Donald Trump vezette amerikai küldöttség is egyetértett a most zajló NATO-csúcs záródokumentumával, amelyben 2024-et célozzák meg a NATO-tagállamok, mint végső határidőt, amelyre minden tagállam a teljes védelmi kaidásait a GDP-je, (azaz a bruttó nemzeti össztermék) két százalékára emeli.

A hirtelen elhatározásairól hírhedt amerikai elnök azonban csütörtökön már keményebb hangon fogalmazott: már 2019-től el kell érnie a tagállamok védelmi kiadásainak ezt a szintet, mást az Egyesült Államok nem fogadhat el.

Kép: Pixabay

Felszólalásában Trump határozottan kikelt az európai szövetségesek ellen elégtelen védelmi kiadásaik és az EU szerinte tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt. A délelőtti ülésen részt vett Ukrajna és Georgia elnöke is, akiket ezután a terem elhagyására kértek, és az eredeti tervektől eltérően szűkebb, tagállami körben - rendkívüli ülés keretében - folytatták a zárt ajtók mögötti tanácskozást - adta hírül a Távirati Iroda.

Pont a Harley
A Donald Trump által viselt kereskedelmi háború a világ többi része ellen fájó ponton ütött vissza az amerikai elnöknek. Pontosan az a cég mutatott fügét neki, amely az elnök által oly vehemensen képviselt amerikai álmot testesítené meg. Persze az igazság az, hogy a motorgyártó már amúgy is bajban volt, és az elnök döntése tulajdonképpen kapóra jött a legendás márkának.
„Súlyos következményei" lesznek, amennyiben a szövetségesek nem emelik azonnali hatállyal katonai költségeiket, ebben az esetben az Egyesült Államok a maga útját fogja járni a védelempolitikában” - jelentette ki helyszíni értesülések szerint Trump. Néhány perccel később az elnök sajtótájékoztatóján már úgy fogalmazott: jelentős előrelépést sikerült elérni az értekezleten, a katonai szervezet tagállamai lényegesen emelni fogják védelmi költségvetésüket.

"A NATO egy jól olajozott gépezet" - így jellemezte az elnök a rendkívüli ülés után az elért eredményeket.

Ha Magyarország valóban jelentősen emeli a védelmi kiadásokat, akkor az sokba fog nekünk kerülni: 2015-ben a honvédelemre költött pénzek Magyarországon a GDP 0,6 százalékát tették ki, de még az idei büdzsében tervezett 428 milliárd forint, is csak a GDP 1,05 százalékát teszi ki, mintegy duplájára, csaknem 900 milliárd forintra kellene tehát emelni a Honvédségi kiadásainkat.  A Távirati Iroda közlése szerint Orbán Viktor egyetért a védelmi kiadások emelésével, „és nem a távoli jövőben, hanem minél hamarabb” közös európai hadsereget hozna létre.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo