Enyhe bővüléssel zárt 2020

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított tavaly decemberi értéke a novemberivel azonos 51,1 pont, azaz a válaszadók az előző hónaphoz képest harmadik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be és a mutató a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos küszöb fölött maradt - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték elmarad az 52,5 pontos hosszú távú decemberi átlagtól és főképp az elmúlt három év 56,1 pontos átlagától, amelyet különösen fellendített a 2017-es év 59,9 pontos mutatója. Az 1995 óta mért nyolcadik legalacsonyabb decemberi érték a tavalyi.

A termelési és rendelési alindexek értékei növekedtek, és továbbra is bővülést jeleznek. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei csökkentek, és 50 pont alá kerültek, ami némi szűkülésre utal. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke viszont ismét rendkívül alacsonyan maradt, és erősen közre játszott a BMI index alacsonyabb értékében.

A termelési mennyiség indexe 1995 óta csak kétszer volt magasabb decemberben. Novemberi értékéhez képest növekedett, és hatodik hónapja 50 pont fölötti értéke a termelt mennyiség növekedését jelzi. Az új rendelések indexe is 50 pont fölött tovább nőtt. A mostani értéknél 1995 óta ötször mértek magasabb decemberi értéket.

A foglalkoztatottsági index két havi bővülés után decemberben csökkenésre utal. Az index értéke kisebb lett novemberhez képest, és átlag alatti értéknek tekinthető. A decemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett novemberhez képest, és az ütem erősödött. Az index értéke 2020-ban majdnem végig erősen 50 pont alatt volt. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb - emelte ki az MLBKT.

A vásárolt készletek indexe két havi bővülés után első alkalommal szűkül, mérsékelt ütemben. A tavaly decemberi index a második legkisebb az év utolsó hónapját tekintve. A beszerzési mennyiség indexe enyhébben csökkent novemberi értékéhez képest, de hatodik alkalommal 50,0 pont fölött maradt.

A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, de 50 pont fölött maradt, amivel áremelkedést jelez. A késztermékkészletek szintje decemberben alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és szűkülésre utal, de ennek üteme nem túl erős.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, és 50 pont alá került. Az exportindexben is hasonló folyamat zajlott le: az index értéke csökkent az előző hónaphoz képest, és szintén 50 pont alá került - közölte az MLBKT.

Véleményvezér

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos 

Különös pénzosztások az idegenforgalmi beruházások körül.
A korrupció rontja a boldogságindexet

A korrupció rontja a boldogságindexet 

Ötvenhatodik helyen a magyarok.
Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért

Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért 

Lombkoronasétány helyett ezúttal nádkoronasétány épült.
Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval

Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval 

A jogállamiság helyreállítása sok pénzt hozna.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo